Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Έμπνευσης - Μισό δοχείο με νερό (****)

Έχουμε ένα διαφανές δοχείο ακανόνιστου σχήματος και μια πηγή με άφθονο τρεχούμενο νερό. Με ποιο τρόπο μπορούμε να γεμίσουμε το δοχείο μέχρι τη μέση της χωρητικότητάς του με νερό; Δεν έχουμε στη διάθεσή μας κανένα όργανο μέτρησης.

28 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Το γεμίζουμε μέχρι εκεί που μας φαίνεται με το μάτι ότι είναι η μέση του. Βάζουμε το δάχτυλό μας στο σημείο που φτάνει η στάθμη του νερού και αναποδογυρίζουμε το μπουκάλι χωρίς να χυθεί το περιεχόμενό του. Αν έχουμε πετύχει το ακριβές σημείο, τότε το δάχτυλό μας θα βρίσκεται και πάλι στο ύψος της στάθμης του νερού. Διαφορετικά προσθέτουμε ή αφαιρούμε νερό αναλόγως και δοκιμάζουμε πάλι.

Ανώνυμος είπε...

με ρολόι δεν σου κάνει;

μετρας ποσο χρονο θέλει, το αδειαζεις και μετα το κάνεις τον χρονο/2!

pantsik είπε...

Δεν μου κάνει το ρολόι γιατί είπαμε πως δεν έχουμε κανένα όργανο μέτρησης.

Ανώνυμος είπε...

ναι, αλλα μπορεις να το μετρησεις με το μυαλο που δεν θελει οργανο μετρησης.. π.χ. 1,2,3,4,...

Ανώνυμος είπε...

ευκολο ηταν ! ! !

pantsik είπε...

Με το μυαλό μπορείς να κρατάς χρόνο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την ταχύτητα ροής του νερού, τη χωρητικότητα του δοχείου και τη σταθερότητα μέτρησης του χρόνου.

Ανώνυμος είπε...

Η πρώτη απάντηση θα ίσχυε αν το δοχείο ήταν συμμετρικό αλλά ο γρίφος λέει ότι το δοχείο είναι ακανόνιστου σχήματος άρα δεν μπορούμε να το βρούμε με αυτόν τον τρόπο.

pantsik είπε...

Από πάνω Ανώνυμε, ποια εννοείς πρώτη απάντηση και γιατί πρέπει το δοχείο να είναι συμμετρικό; Τόσο η μέθοδος που βάζουμε το δάχτυλο στη στάθμη του νερού όσο και αυτή που μετράμε τον χρόνο με το μυαλό, νομίζω πως δεν χρειάζεται να είναι το δοχείο συμμετρικό για να λειτουργήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Εννοούσα την απάντηση με το δάχτυλο στη στάθμη του νερού γιατί αν το δοχείο είναι συμμετρικό μπορούμε να υπολογίσουμε με το μάτι περίπου που είναι η μέση του αλλά αφού το σχήμα του δοχείου είναι ακανόνιστο μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή άρα νομίζω οτι δεν μπορούμε να το κάνουμε τόσο εύκολα αυτό.

pantsik είπε...

Δεν μπορούμε να το κάνουμε εύκολα με την πρώτη αλλά μπορούμε να το καταφέρουμε με δοκιμές, προσθέτοντας ή αφαιρώντας νερό. Το γράφω στην τελευταία πρόταση της λύσης.

Unknown είπε...

episeis mia lush einai : ean gemisoume to akanonisto doxeio mexri pano kai metrisoume tis goulies (pinontas to) ,as poume oti vgenoun 10 goulies tote to ksanagemizoume kai pinoume tis mises goulies(dld 5)
Ara exoume sto akanonisto doxeio mas th mish periektikotita........
ellh-lydia(oxi ksanthies)
dokimazmeno!

pantsik είπε...

@Ε: Μήπως τα έχετε βάψει ξανθά; γιατί μετράει κι αυτό.
Αστιεύομαι φυσικά... Η λύση σας θα μπορούσε να είναι σωστή αν είχαμε μεγάλη ακρίβεια στην ποσότητα νερού που ρουφάμε σε κάθε γουλιά. Αυτό όμως δεν νομίζω ότι συμβαίνει. Άσε που αν το δοχείο είναι μεγάλο θα σκάσουμε πριν βρούμε τη μέση του :-)

Ανώνυμος είπε...

Η λύση που έχει δοθεί είναι τελείως λάθος από τη στιγμή που το σχήμα του δοχείου είναι ακανόνιστο. Αν το σχήμα είναι συμμετρικό συμφωνώ με τη λύση. Αν το σχήμα είναι ακανόνιστο η λύση είναι μόνο μία.
Άλλαξε την εκφώνηση του Γρίφου, αφαιρώντας τη λέξη ακανόνιστο!!!!!!!!!!

pantsik είπε...

Όχι, η λύση λειτουργεί και σε ακανόνιστου σχήματος δοχεία. Αν μπορείς δοκίμασέ το και θα δεις.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά έχω την λύση δείτε την Θα γεμίσουμε το μπουκάλι περίπου μέχρι τη μέση και θα το γυρίσουμε ανάποδα. Πρέπει και όταν είναι ανάποδα και όταν είναι όρθιο η στάθμη του νερού να είναι στο ίδιο σημείο. Σωστός ο Σώζων ?!!!!

pantsik είπε...

@Σώζων: Μάγος είσαι;

Γιασσιράνης Δημήτριος είπε...

γεμίζουμε το δοχείο και αδειάζουμε αργά αργά... μόλις η στάθμη φτάσει στην ένωση πάτου και τοιχώματος (σε κλήση αδιάσματος το δοχείο) είναι ακριβώς στη μέση

pantsik είπε...

@Γιασσιράνης Δημήτριος: Δεν λειτουργεί η πρότασή σου γιατί το σχήμα του δοχείου είναι ακανόνιστο.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Στο σχήμα που μου έστειλες έχεις βάλει λιγότερο νερό από το μέσο της χωρητικότητας του δοχείου σου. Αν συμπλήρωνες τη σωστή ποσότητα νερού θα έβλεπες πως η λύση που δίνω επιβεβαιώνεται.

Unknown είπε...

στη λύση μιλάς για μπουκάλι ,δεν ισχύει αν έχεις ακανόνιστο σχήμα στο δοχείο

pantsik είπε...

@zozo mul: Ισχύει για δοχεία οποιουδήποτε σχήματος.

Ανώνυμος είπε...

Λάθος, δεν είναι δυνατόν να ισχύει η λύση που προτείνεις για δοχεία ακανόνιστου σχήματος.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Η λύση ισχύει για δοχεία οποιουδήποτε σχήματος.

stelios είπε...

Η λυση ειναι εντελως λαθος. Δεν ισχυει με τιποτα αυτο και θα σου δωσω και ενα παραδειγμα.
Δηλαδη αν πχ. εχεις ενα ακανονιστο δοχειο χωριητικοτητας 500 ml και υψους 40 εκατωστων,
και εχει σε 20 εκατοστα χωριτικοτιτα 400ml γιατι ειναι πολυ φαρδι στο πατο, και στα αλλα 20 εκατοστα χωρηστικοτητα 100ml γιατι ειναι πολυ λεπτο, αν το γυρισεις τουμπα θα ειναι στο ιδιο σημειο η σταθμη?
Κανε το, και αν ειναι, θα πρεπει να σου δωσουνε νομπελ φυσικης.

pantsik είπε...

@stelios: Δεν γράφω ότι βάζουμε το δάχτυλό μας στο ίδιο ύψος σε σχέση με το έδαφος αλλά στο ίδιο σημείο σε σχέση με το μπουκάλι. Στο παράδειγμά σου έστω ότι η μέση της χωρητικότητας του μπουκαλιού είναι στα 10 εκατοστά από τον πάτο του. Αν έχουμε πετύχει να φτάσουμε τη στάθμη του νερού μέχρι το σωστό σημείο των 10 εκατοστών από τον πάτο και βάλουμε εκεί το δάχτυλό μας, τότε όταν το γυρίσουμε ανάποδα το δάχτυλό μας θα βρίσκεται στα 30 εκατοστά απόσταση από τον λαιμό του δοχείου και η στάθμη του νερού θα βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

Ανώνυμος είπε...

Θα γεμίσουμε ολόκληρη τη γυάλινη φιάλη με νερό. Φράζουμε τη μισή επιφάνεια της εξόδου της φιάλης. Ξαπλώνουμε τη φιάλη σε οριζόντια επιφάνεια. Από το (μισό-φραγμένο) στόμιο αφήνουμε να αδειάσει το νερό. Αυτό που απέμεινε είναι το ήμισυ της χωρητικότητας. Κατανοητό? Τέλος.-

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Αυτό που λες ισχύει μόνο σε κανονικά μπουκάλια και όχι σε δοχεία ακανόνιστου σχήματος.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη αλλά δεν διευκρινίζεται ότι το δοχείο είναι φιάλη άρα ότι κλείνει με καπάκι.