Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Υπολογισμού - Κορίτσια, αγόρια στη σειρά (****)

7 αγόρια και 13 κορίτσια τοποθετούνται με τυχαίο τρόπο σε μια γραμμή. Αν κοιτάξουμε τη γραμμή από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, πόσες φορές αναμένεται να παρατηρήσουμε εναλλαγή φύλου μεταξύ γειτονικών παιδιών;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
Θανάσης Παπαδημητρίου, stratosRan-tan-plan, sf, kraptaki, Tamy, ΒΕΗΣ, Png, Βαγγέλης, saxon, batman1986, Michalis

Ανάλυσης - Τρία παράξενα ζάρια (***)

Ο Τρύφωνας πήρε δύο μικρούς κύβους και στον καθένα κόλλησε σε κάθε έδρα του έναν τυχαίο αριθμό από το 1 έως το 6, φτιάχνοντας έτσι δύο ζάρια με τυχαίους και πιθανώς επαναλαμβανόμενους αριθμούς στις έδρες τους. Παρατήρησε ότι όταν έριχνε μαζί τα δύο ζάρια, η πιθανότητα να φέρει το ζάρι Β μεγαλύτερο αριθμό από το το ζάρι Α ήταν μεγαλύτερη από 50%. Στη συνέχεια έφτιαξε με τον ίδιο τρόπο ένα ζάρι Γ το οποίο όταν το έριχνε μαζί με το ζάρι Β, η πιθανότητα να φέρει το ζάρι Γ μεγαλύτερο αριθμό από το ζάρι Β ήταν μεγαλύτερη από 50%.
Είναι δυνατόν αν ρίξει μαζί το ζάρι Α με το ζάρι Γ, η πιθανότητα να φέρει το ζάρι Α μεγαλύτερο αριθμό από το ζάρι Γ να είναι μεγαλύτερη από 50%; Αν ναι, δώστε ένα παράδειγμα. Αν όχι, γιατί;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
stratoslakostas, Χρήστος Κάλλης, G SOZELGI, kakkalos, saxon, kraptaki, Θανάσης Παπαδημητρίου, batman1986Βαγγέλης, Michalis, MrKitsos,

Ανάλυσης - Ο καταπληκτικός κώδικας (***)

Μια μέρα ένας εξωγήινος από έναν προηγμένο πολιτισμό επισκέφτηκε τη Γη για να συλλέξει πληροφορίες όσον αφορά την ανθρώπινη γνώση. Ο οικοδεσπότης του ήταν ο κ. Σμιθ, με τον οποίο έγινε ο εξής διάλογος:
- Σμιθ: Γιατί δεν παίρνεις μαζί σου την εγκυκλοπαίδεια «Μπριτάνικα»; Είναι σπουδαία περίληψη όλων των γνώσεων μας. Βέβαια, έχει αρκετά μεγάλο βάρος.
- Εξωγήινος: Πολύ καλή ιδέα. Αλλά δεν χρειάζεται να κουβαλήσω το βάρος της. Θα κωδικοποιήσω όλη την εγκυκλοπαίδεια πάνω σε αυτή τη μεταλλική ράβδο. Όλη τη δουλειά θα τη κάνει ένα σημαδάκι στη ράβδο.
- Σμιθ: Αστειεύεσαι φυσικά.
- Εξωγήινος: Καθόλου! Υπάρχουν λιγότερα από χίλια διαφορετικά γράμματα και σύμβολα στην εγκυκλοπαίδεια σας. Θα αντιστοιχίσω έναν αριθμό από το 1 έως το 999 στο κάθε γράμμα ή σύμβολο, προσθέτοντας μηδενικά στα αριστερά αν χρειαστεί, έτσι ώστε κάθε αριθμός που χρησιμοποιείται να έχει ακριβώς 3 ψηφία. Για παράδειγμα, η λέξη γάτα μπορεί να κωδικοποιηθεί ως 003001019001.
Χρησιμοποιώντας έναν πανίσχυρο υπολογιστή τσέπης, ο εξωγήινος αναπαράγει γρήγορα την εγκυκλοπαίδεια, κωδικοποιώντας ολόκληρο το περιεχόμενο της σε έναν τεράστιο αριθμό. Στη συνέχεια, τοποθέτησε υποδιαστολή μπροστά από τον αριθμό, και τον μετέτρεψε σε δεκαδικό. Ο εξωγήινος τοποθέτησε μετά ένα σημείο στη ράβδο του, χωρίζοντας την ακριβώς σε μήκη α και β, έτσι ώστε το κλάσμα α/β, να ισούται με το δεκαδικό αριθμό του κώδικα του.
- Εξωγήινος: Όταν γυρίσω στον πλανήτη μου, ένας από τους υπολογιστές μας, θα μετρήσει επακριβώς τα α και β και θα υπολογίσει το κλάσμα α/β. Ο αριθμός που θα προκύψει θα αποκωδικοποιήσει ολόκληρη την εγκυκλοπαίδεια σας.

Τι λέτε, θα μπορούσε ένας αρκούντως προηγμένος πολιτισμός να εφαρμόσει αυτήν την κωδικοποίηση;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
stratos, saxon,  ellinas109, batman1986, G SOZELGI, John Salt, Ran-tan-plan, sf, kakkalos, Χρήστος Κάλλης, kraptaki, Θανάσης Παπαδημητρίου, Βαγγέλης, Michalis, MrKitsos,

Συνδυασμών - 8-ψήφιος κωδικός (***)

Ένας κωδικός έχει τις εξής ιδιότητες:
1. Είναι 8-ψήφιος.
2. Όλα τα ψηφία του είναι διαφορετικά μεταξύ τους.
3. Αποτελείται από τρεις 2-ψήφιους περιττούς αριθμούς και το άθροισμά τους, που βρίσκεται στα 2 πρώτα από αριστερά ψηφία.
Μπορείτε να βρείτε τα δύο πρώτα από αριστερά ψηφία του κωδικού;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
kraptaki, stratosbatman1986Tamy, lakostas, ellinas109, kakkalos, Χρήστος Κάλλης, Nikos Stamatiou, G SOZELGI, saxon, John Salt, sunshineΘανάσης Παπαδημητρίου, ΒΕΗΣ, Png, Θάνος Τάτος, sf, Michalis, Βαγγέλης, MrKitsos,

Έμπνευσης - Κράτησέ το (*)

Τι μπορείς να κρατήσεις στο δεξί σου χέρι, αλλά όχι στο αριστερό σου χέρι;