Γίνε μέλος στο grifoi.org

Στους γρίφους με τη σήμανση ".Άλυτοι 1-100" και ".Άλυτοι 101-200" μπορούν να στέλνουν τις λύσεις τους μόνο τα Μέλη του site grifoi.org. Πληροφορίες για το πως θα γίνετε μέλος μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σάββατο, 1 Αυγούστου 2020

Ανάλυσης - Τρία παράξενα ζάρια (***)

Ο Τρύφωνας πήρε δύο μικρούς κύβους και στον καθένα κόλλησε σε κάθε έδρα του έναν τυχαίο αριθμό από το 1 έως το 6, φτιάχνοντας έτσι δύο ζάρια με τυχαίους και πιθανώς επαναλαμβανόμενους αριθμούς στις έδρες τους. Παρατήρησε ότι όταν έριχνε μαζί τα δύο ζάρια, η πιθανότητα να φέρει το ζάρι Β μεγαλύτερο αριθμό από το το ζάρι Α ήταν μεγαλύτερη από 50%. Στη συνέχεια έφτιαξε με τον ίδιο τρόπο ένα ζάρι Γ το οποίο όταν το έριχνε μαζί με το ζάρι Β, η πιθανότητα να φέρει το ζάρι Γ μεγαλύτερο αριθμό από το ζάρι Β ήταν μεγαλύτερη από 50%.
Είναι δυνατόν αν ρίξει μαζί το ζάρι Α με το ζάρι Γ, η πιθανότητα να φέρει το ζάρι Α μεγαλύτερο αριθμό από το ζάρι Γ να είναι μεγαλύτερη από 50%; Αν ναι, δώστε ένα παράδειγμα. Αν όχι, γιατί;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
stratoslakostas, Χρήστος Κάλλης

9 σχόλια:

pantsik είπε...

@stratos: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@lakostas: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@ellinas109: Δεν συμβαίνει αυτό που υποστηρίζεις μεταξύ των ζαριών Β και Γ που έφτιαξες.

pantsik είπε...

@ellinas109: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 10 Αυγούστου, 2020 22:33: Ναι. Δεν υπολόγισες σωστά.

pantsik είπε...

@Χρήστος Κάλλης: Δεν είναι σωστοί οι υπολογισμοί που έκανες. Π.χ. η πιθανότητα να φέρει το ζάρι Γ μεγαλύτερο αριθμό από το ζάρι Β είναι μικρότερη του 50%. Στις ισοπαλίες δεν θεωρείται ότι το Γ έφερε μεγαλύτερο αριθμό από το Β.

pantsik είπε...

@Χρήστος Κάλλης: Αν θέλεις να αποδείξεις πως το ζητούμενο είναι εφικτό, τότε θα πρέπει το 44% που αναφέρεις να γίνει μεγαλύτερο από 50%.

pantsik είπε...

@Χρήστος Κάλλης: Ναι, αυτό που περιέγραψες τώρα πρέπει να δοθεί ως παράδειγμα.

pantsik είπε...

@Χρήστος Κάλλης: Πολύ σωστά!