Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Έμπνευσης - Δεν είσαι μόνη (****)

Μια γυναίκα είναι μόνη της ένα βράδυ στο σπίτι. Ξαφνικά ακούγεται ένας θόρυβος από το μπαλκόνι. Βγαίνει να δει τι συμβαίνει και έρχεται αντιμέτωπη με έναν διαρρήκτη. Ο άντρας με την απειλή μαχαιριού την οδηγεί στο δωμάτιο και της ζητάει να του δώσει ότι λεφτά έχει μέσα στο σπίτι.
Εκείνη τη στιγμή χτυπάει το τηλέφωνο.
-    Είναι μια φίλη μου. Αν δεν το σηκώσω θα ανησυχήσει.
-    Απάντησε, αλλά φέρσου φυσικά. Αν προσπαθήσεις να της πεις κάτι για μένα, την έχεις άσχημα!
Η γυναίκα σηκώνει το τηλέφωνο και λέει τα εξής:
«Έλα Γωγώ τι κάνεις; ……. Καλά κι εγώ, εδώ αραχτή στον καναπέ, βλέπω μια ταινία……. Α, και δεν μπορείς να το ανοίξεις; Μάλλον είναι σε νεότερη έκδοση από αυτή που χρησιμοποιείς. Στείλε μου το αρχείο να το δω……..  Όχι βρε δεν θα αργήσω, μόλις το παραλάβω θα το μετατρέψω αμέσως και θα στο στείλω πίσω…….. Σιγά τη σπουδαία βοήθεια, μην το σκέφτεσαι καθόλου……. Έλα bye τα λέμε.»
«Μπράβο, φέρθηκες πολύ φυσικά», της λέει ο διαρρήκτης, αφού έλεγξε πως είχε πράγματι κλείσει το τηλέφωνο. «Δείξε μου τώρα που κρύβεις τα λεφτά». Η γυναίκα του δίνει κάποια χρήματα, αλλά ο διαρρήκτης δεν μένει ικανοποιημένος και συνεχίζει να ψάχνει όλο το σπίτι για να βρει οτιδήποτε πολύτιμο, ενώ παράλληλα πρόσεχε τις κινήσεις της άτυχης γυναίκας.
Μετά από λίγα λεπτά ακούστηκε απ’ έξω η σειρήνα ενός περιπολικού της αστυνομίας. Ο κλέφτης τρέχει αμέσως να το σκάσει, αλλά συλλαμβάνεται τελικά από τους αστυνομικούς. Μαζί με το περιπολικό είχε έρθει και η Γωγώ που έτρεξε να αγκαλιάσει τη φίλη της και να την καθησυχάσει.
Πώς κατάφερε η έξυπνη γυναίκα να ειδοποιήσει πως κάποιος είχε μπει στο σπίτι της;

Σημείωση: Η λύση του γρίφου μπορεί να εφαρμοστεί από τον καθένα σε οποιαδήποτε περίσταση, δεν κάνει κρυφές παραδοχές και αξιοποιεί τα περισσότερα από τα στοιχεία που δίνονται. Απαντήσεις που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια δεν θα θεωρηθούν σωστές αλλά ούτε και λανθασμένες.

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
Antonios Seretis, vassilistrend, sf, stratos, Kostaskir, Stathis, Θανάσης Παπαδημητρίου, Michalis, batman1986, νικολ, saxon, kraptaki, kat.kus., QuestionOfHeaven, Charitakis Ioannis, Danae Psaradelli, swt, Νίκος Ηλιόπουλος, stavkarag, Λαέρτης, Lucky Strike, Σκοτεινός, μαριλένα, gerodiak, Konstantinos K, anonimos, Ευθύμης Αλεξίου, nick kal, Diaki theor, MnKpRs, daskalos1971, George Klp, Gio Gio, μανοσμ, Γιώργος Σφακιανάκης, lakostas, kwstis_23, elly tammy, Makeran, Βαγγέλης, TRex, Λευτερης Στριλιγκας, Johnny Geo, NrsGeo, ΧΡ.ΧΑΣΑΝΕΑΣ, jason1996, Adonis Christodoulou, Chris Chreece, mthe, Yiannis Nikolopoulos, manos daskalakis, Nikos Stamatiou, Jim, Χάρης.Κ, Eleni TrevloΓιάννης Σ., John Salt

Ανάλυσης - Ευθείες από 16 και από 25 νομίσματα (*****)

Σημείωση: Τα παρακάτω δύο προβλήματα, ακολουθούν τους ίδιους ακριβώς κανόνες με τον λυμένο γρίφο «Ευθείες από 9 νομίσματα» στην ίδια κατηγορία.

1ο πρόβλημα: Έχουμε 16 ίδια νομίσματα και πρέπει να τα τοποθετήσουμε έτσι ώστε να ακουμπάνε όλα πάνω σε ένα τραπέζι, χωρίς επικαλύψεις και να σχηματίζονται μεταξύ τους 15 ευθείες των 4 νομισμάτων η κάθε μία.

2ο πρόβλημα: Έχουμε 25 ίδια νομίσματα και πρέπει να τα τοποθετήσουμε έτσι ώστε να ακουμπάνε όλα πάνω σε ένα τραπέζι, χωρίς επικαλύψεις και να σχηματίζονται μεταξύ τους 18 ευθείες των 5 νομισμάτων η κάθε μία.