Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Λογικής - Το Νησί των Καταραμένων (*****)

Ο διευθυντής του φρενοκομείου στο Νησί των Καταραμένων κάλεσε τον αστυνόμο Σαΐνη για να διαλευκάνει μια δύσκολη υπόθεση. Στο ίδρυμά μας, του είπε, στεγάζονται μόνο γιατροί και ψυχικά διαταραγμένοι νοσηλευόμενοι. Τελευταία όμως όλοι έχουν αρχίσει να συμπεριφέρονται περίεργα. Τους παρατήρησα και κατάφερα να συγκεντρώσω τις πιο κάτω πληροφορίες:
  1. Μερικοί έχουν γίνει δάσκαλοι των υπολοίπων. Ο καθένας έχει τουλάχιστον έναν δάσκαλο.
  2. Κανένα άτομο Α δεν είναι διατεθειμένο να γίνει δάσκαλος ενός άλλου Β, εκτός αν ο Α πιστεύει ότι ο Β εμπιστεύεται τον εαυτό του.
  3. Ο καθένας είτε εμπιστεύεται κάποιον είτε όχι.
  4. Για κάθε άτομο Α υπάρχει ένα Β που εμπιστεύεται μόνο τα άτομα τα οποία έχουν τουλάχιστον έναν δάσκαλο που τον εμπιστεύεται ο Α. Με άλλα λόγια, για οποιοδήποτε άτομο Χ ισχύει ότι αν ο Α εμπιστεύεται κάποιον δάσκαλο του Χ  τότε ο Β εμπιστεύεται τον Χ, αντίθετα αν ο Α δεν εμπιστεύεται κανέναν δάσκαλο του Χ, τότε ο Β δεν εμπιστεύεται τον Χ.
  5. Υπάρχει κάποιος που εμπιστεύεται όλους τους νοσηλευόμενους αλλά δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους γιατρούς.
  6. Οι παράφρονες αντιλαμβάνονται τις σχέσεις εμπιστοσύνης όλων των υπολοίπων αντίθετα, ενώ οι υγιείς τις αντιλαμβάνονται σωστά.
Πράγματι, κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο φρενοκομείο σας, συμπέρανε ο Σαΐνης. Είτε κάποιος από τους νοσηλευόμενους είναι υγιής και θα πρέπει να ελευθερωθεί, είτε κάποιος από τους γιατρούς είναι παράφρων και θα πρέπει να απολυθεί.
Πώς έφτασε ο αστυνόμος Σαΐνης σε αυτό το συμπέρασμα;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
sf, stratos, ΕΑΛΕΞΙΟΥ, Θανάσης Παπαδημητρίου, percival, batman1986, G SOZELGI, Michalis, alexpsomi, swt, eshtebah, Dreamkiller, kraptaki

Ανάλυσης - Ζευγάρια ζώων (***)

Ενώστε με τρεις γραμμές τα ζευγάρια των ίδιων ζώων, έτσι ώστε οι γραμμές σας να μην διασταυρώνονται και να μην περνούν μέσα από τη λίμνη ή έξω από τη ζούγκλα.

γρίφος ζευγάρια ζώων