Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Έμπνευσης - Εξετάσεις Χημείας (***)

Θυμάμαι μια ιστορία, από τα μαθητικά μου χρόνια. Γράφαμε εξετάσεις Χημείας και είχα γράψει πολύ καλά. Όταν τελείωσε ο χρόνος της εξέτασης, ο επιτηρητής έγραψε στον πίνακα:
8-91-102-34-20-10-21-8-11-6-53
Στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα. Την επόμενη ώρα μπήκε στην αίθουσα ο κανονικός μας καθηγητής. Διάβασε τη σημείωση στον πίνακα, πήρε το πακέτο με τις κόλλες που του είχε αφήσει ο επιτηρητής, βρήκε το γραπτό μου και το βαθμολόγησε με μονάδα! Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έτυχα τόσο σκληρής αντιμετώπισης. Εσείς μήπως ξέρετε;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
stratosswt, batman1986, daskalos1971, Ευθύμης Αλεξίου, kraptaki, sf, YannisP, Gio Gio, Antonios Seretis, Θανάσης Παπαδημητρίου, kwstis_23, dimchondro, Koumpakias, Makeran, Γιώργος Σφακιανάκης, shadow, Christos Ch, μανοςμ, Τουμπινης Αλορις, lakostas, saxon, Diaki theor, Βαγγέλης, Michalis, Fay Krabi, MrKitsos, Λευτερης Στριλιγκας, Liakkos, NrsGeo, ΧΡ.ΧΑΣΑΝΕΑΣ, Δημητρης, Nikos Stamatiou, bigvav, vasw alexandri, Λεωνίδας Δ., sotrixios, aretik, Στελιος, QuestionOfHeaven, alex, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ, Mike Kaipis, Conan1982, Athanas79 P., Χάρης.Κ, defk, tasoe, Eleni TrevlomanoskothrisSofia, John Salt, G SOZELGI, KiraDesu

Πιθανοτήτων - Ισορροπία σκακιέρας (****)

γρίφος ισορροπία σκακιέρας


Δύο φίλοι έχουν στη διάθεσή τους τη σκακιέρα του σχήματος, η οποία ισορροπεί πάνω σε μια ακίδα που είναι τοποθετημένη στο κέντρο της. Η σκακιέρα έχει στο κάτω μέρος της 8 ταμπελάκια με τα γράμματα από το a έως το h και στο αριστερό της μέρος 8 ταμπελάκια με τους αριθμούς από το 1 έως το 8. Έχουν ακόμη 8 αριθμημένα βαρίδια (ισοβαρή και ομοιογενή), καθένα από τα οποία μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στη σκακιέρα και να καλύψει ακριβώς ένα τετράγωνό της. Οι δύο φίλοι παίζουν το ακόλουθο παιχνίδι ισορροπίας:
Ο πρώτος αναδιατάσσει με τυχαίο τρόπο μεταξύ τους τα ταμπελάκια με τα γράμματα από το a έως το h. Στη συνέχεια αναδιατάσσει με τυχαίο τρόπο μεταξύ τους τα ταμπελάκια με τους αριθμούς από το 1 έως το 8.
Ο δεύτερος τοποθετεί τα 8 βαρίδια στη σκακιέρα έτσι ώστε να καλυφθούν τα τετράγωνα a1, b2, c3, d4, e5, f6, g7, h8. Οι συντεταγμένες που θα τοποθετήσει τα βαρίδια είναι όπως διαμορφώθηκαν μετά τις αλλαγές που έκανε ο πρώτος.
Ποια είναι η πιθανότητα στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η σκακιέρα να συνεχίσει να ισορροπεί;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
swt, stratos, Θανάσης Παπαδημητρίου, sf, Antonios Seretis, kraptaki, Michalis, Βαγγέλης, MrKitsos, batman1986, saxon