Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Έμπνευσης - Πάνω απ' το βιβλίο (*)

Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα βιβλίο στο πάτωμα ενός άδειου δωματίου έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να πηδήξει από πάνω του;

Έμπνευσης - Οι δύο ράβδοι (****)

Βρίσκεστε σε ένα κενό δωμάτιο. Έχετε μπροστά σας δύο όμοιες μεταλλικές ράβδους, ένα ρολό κολλητική ταινία, ένα φύλλο χαρτί και ένα μολύβι. Ξέρετε πως η μία από τις δύο ράβδους είναι μαγνήτης ενώ η άλλη όχι. Πως μπορείτε να προσδιορίσετε ποια από τις δύο είναι ο μαγνήτης; Στο δωμάτιο δεν υπάρχουν άλλα μέταλλα, ενώ δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα αντικείμενα.

Έμπνευσης - Αγελάδα (**)

Μια αγελάδα κάνει 4 βήματα βόρεια, 4 βήματα νότια, 4 βήματα ανατολικά και 4 βήματα δυτικά. Προς τα που είναι στραμμένη η ουρά της;

Έμπνευσης - Ο άνθρωπος που μικραίνει (***)

Ο Περικλής το έτος 1982 ήταν 12 ετών και το έτος 1987 ήταν 7 ετών. Πως γίνεται αυτό;

Έμπνευσης - Ίδια ηλικία (*)

Μία μαθήτρια, η Αννούλα, λέει στη δασκάλα της:
- Ο μπαμπάς μου και ο παππούς μου έχουν γεννηθεί το ίδιο έτος, σε διαφορετικές ημερομηνίες.
- Αυτό δεν γίνεται Αννούλα, της λέει η δασκάλα.
Λέει την αλήθεια η μικρή;

Έμπνευσης - Προς τα πού πάει το λεωφορείο; (****)

Δείτε προσεκτικά την εικόνα και βρείτε προς ποια κατεύθυνση κινείται το λεωφορείο. Προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά; Η απάντησή σας θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

γρίφος προς τα που πάει το λεωφορείο

Έμπνευσης - Θωράκιση αεροσκαφών (***)

Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο τα βρετανικά βομβαρδιστικά αντιμετώπιζαν το σοβαρό πρόβλημα ότι καταρρίπτονταν από τα γερμανικά αντιτορπιλικά.
Έτσι φώναξαν έναν ειδικό στη θωράκιση των αεροσκαφών και του είπαν να τους υποδείξει σε ποια σημεία πρέπει να θωρακίσουν την κοιλιά των αεροσκαφών τους ώστε να μην καταρρίπτονται. Δυστυχώς αυτό δεν μπορούσε να γίνει σε όλη την επιφάνεια της κοιλιάς γιατί το πρόσθετο βάρος θα ήταν απαγορευτικό για την πτήση.
Ο ειδικός λοιπόν ζήτησε να δει όλα τα αεροσκάφη που παρόλο που είχαν χτυπηθεί από τους Γερμανούς, κατάφεραν να επιστρέψουν στη βάση τους. Τα υπόλοιπα αεροσκάφη είχαν πέσει σε γερμανικό έδαφος και ήταν αδύνατον να εξετασθούν. Έβγαλε φωτογραφίες τις κοιλιές τους και τις εξέτασε προσεκτικά. Διαπίστωσε πως οι σφαίρες που είχαν δεχτεί ήταν τυχαία και ισομερώς κατανεμημένες σε όλη την επιφάνεια της κοιλιάς και των φτερών των βομβαρδιστικών. Παρόλα αυτά όμως κατάφερε να υποδείξει τα ακριβή σημεία στα οποία έπρεπε να προστεθεί θωράκιση. Τι πρότεινε;

Έμπνευσης - Παρασύνθημα (***)

Ένας κατάσκοπος θέλει να εισχωρήσει στο χώρο του εχθρού, ο οποίος όμως φυλάσσεται από έναν φρουρό. Σε κάθε έναν που του χτυπάει το κουδούνι, ο φρουρός λέει έναν αριθμό και περιμένει έναν αριθμό σαν απάντηση. Αν η απάντηση είναι σωστή, τον αφήνει να περάσει.
Κρύβεται λοιπόν ο κατάσκοπος κοντά στην πόρτα ώστε ν' ακούει τον φρουρό και τους επισκέπτες. Πλησιάζει ο πρώτος επισκέπτης και ο φρουρός του λέει "οκτώ". Ο επισκέπτης απαντάει "τέσσερα" και τον αφήνει να περάσει.
Στον επόμενο λέει: "δώδεκα" και παίρνει απάντηση "έξι".
Στον επόμενο λέει: "έξι" και παίρνει απάντηση "τρία".
Καλά είναι πολύ ανόητοι, σκέφτεται ο κατάσκοπος. Δεν θα μπορούσαν να βάλουν πιο εύκολο συνθηματικό.
Πλησιάζει γεμάτος αυτοπεποίθηση την πόρτα. Ο φρουρός του ανοίγει και του λέει "δέκα". Εκείνος απαντάει "πέντε". Τότε ο φρουρός σημαίνει αμέσως συναγερμό.
Ποιο ήταν το σωστό παρασύνθημα που δεν μπόρεσε να βρει ο κατάσκοπος;

Έμπνευσης - Ο βρόμικος κουρέας (*)

Ένας κύριος που επισκέφτηκε ένα χωριό θέλησε να πάει για κούρεμα. Ρώτησε λοιπόν τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που έμενε να του πει που θα βρει κουρείο. Εκείνος του είπε πως υπάρχουν δύο κουρείς στο χωριό τους και πως θα πρέπει να τους επισκεφτεί και τους δύο για να αποφασίσει ποιος του ταιριάζει περισσότερο.
Πάει λοιπόν ο κύριος στον πρώτο και βλέπει ένα πεντακάθαρο κουρείο με όλα τα εξαρτήματα τακτοποιημένα και έναν χαρούμενο κουρέα τέλεια κουρεμένο και ξυρισμένο.
Πάει και στον δεύτερο και βλέπει ένα κουρείο γεμάτο τρίχες, όλα να είναι άνω-κάτω και τον κουρέα αξύριστο με μακριά μαλλιά και κακή διάθεση.
Σε ποιον από τους δύο πρέπει να πάει να κουρευτεί;

Έμπνευσης - Δόσεις από χάπια (***)

Ένας κύριος με σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά επισκέφτηκε έναν γιατρό, ο οποίος του έδωσε δύο βαζάκια με 10 χάπια το καθένα, τύπου ασπιρίνης.
"Τα δύο είδη χαπιών είναι διαφορετικά" του είπε. "Πρέπει να παίρνεις κάθε βράδυ ένα χάπι από το ένα βαζάκι και αμέσως ένα από το άλλο. Για να δράσουν σωστά πρέπει να συνδυαστούν μεταξύ τους στον οργανισμό σου. Αυτό θα το επαναλάβεις για 10 βράδια. Προσοχή όμως! Αν πάρεις έστω και ένα χάπι παραπάνω κάποια μέρα ή αν ξεχάσεις να πάρεις το ένα απ' τα δύο, τότε αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία σου".

Ο κύριος παίρνει τα δύο βαζάκια και φεύγει για το εξοχικό του που βρισκόταν σε ένα απομονωμένο μέρος, μακριά από την πόλη που έμενε.
Όταν έφτασε το βράδυ, πάει στην κουζίνα του σπιτιού του να πάρει τα χάπια του. Κατά κακή του τύχη όμως σκοντάφτει στο χαλί και χύνει και τα 20 χάπια στο πάτωμα. Τα μαζεύει προσεκτικά και προσπαθεί να τα ξαναχωρίσει στις δύο ομάδες. Δυστυχώς όμως όλα τα χάπια είναι ακριβώς τα ίδια! Ίδιο σχήμα, ίδιο χρώμα και κανένα διακριτικό πάνω τους. Δεν έχει κανέναν τρόπο να ξεχωρίσει τα μεν από τα δε.

Για καλή του τύχη θυμάται πως έχει μια ζυγαριά ακριβείας στο ντουλάπι. Ζυγίζει τα χάπια, αλλά με λύπη του διαπιστώνει πως όλα ζυγίζουν ακριβώς το ίδιο.
Είναι μόνος του, δεν έχει τηλέφωνο και δεν υπάρχει κοντά φαρμακείο. Ξέρει πως πρέπει να πάρει πολύ σύντομα τη δόση του γιατί αλλιώς θα κινδυνεύσει η ζωή του.

Τελικά όμως, κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία του και βρήκε έναν τρόπο να πάρει τη σωστή δόση από τα χάπια του και μάλιστα και για τις 10 μέρες της θεραπείας. Τι έκανε;

Έμπνευσης - Σπίρτο στον καφέ (*)

Ένας πελάτης κάποιου καλού ξενοδοχείου κατεβαίνει στην τραπεζαρία για το πρωινό του. Παραγγέλνει γαλλικό καφέ, τον οποίο αμέσως του σερβίρει ένας σερβιτόρος. Μετά από λίγα λεπτά ο πελάτης ετοιμάζεται να πιει μια γουλιά, αλλά βλέπει ένα σπίρτο, καμένο εντελώς, να επιπλέει μέσα στον καφέ του. Μαύρο όπως ήταν, ίσα που πρόλαβε να το διακρίνει με την άκρη της όρασής του. Αμέσως φωνάζει τον σερβιτόρο και του δείχνει το σπίρτο. Ο σερβιτόρος απολογείται για το περιστατικό και προθυμοποιείται να φέρει αμέσως έναν καινούργιο καφέ. Πράγματι, μετά από λίγο επιστρέφει με ένα φλιτζάνι. Ο πελάτης κοιτάζει το φλιτζάνι, πίνει μια γουλιά και αμέσως χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι και αρχίζει να βρίζει τον σερβιτόρο γιατί του έδωσε πάλι τον ίδιο καφέ, αφού προηγουμένως είχε αφαιρέσει από μέσα το σπίρτο. Πώς ήταν τόσο σίγουρος;

Έμπνευσης - Διακοπές στη Χαβάη (****)

Ένα ζευγάρι πήγε διακοπές στη Χαβάη. Έμειναν σε κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια σε ένα σχετικά έρημο εξοχικό μέρος. Κάθισαν εκεί μια βδομάδα και μετά επέστρεψαν στο σπίτι τους στην Αθήνα.
Περίπου ένα μήνα μετά την επιστροφή τους, η σύζυγος παίρνει τηλέφωνο την αστυνομία και αναφέρει πως υπάρχει ένας νεκρός άντρας, πεσμένος μπρούμυτα, μέσα σε κάτι θάμνους κοντά στο δωμάτιο όπου έμεναν στη Χαβάη.
Η αστυνομία κάνει τη σχετική έρευνα και πράγματι βρίσκει τον νεκρό άντρα ακριβώς στο σημείο και στη στάση που τους είχε υποδείξει η γυναίκα.
Ο αστυνομικός θυμωμένος τη ρωτάει γιατί άργησε τόσο πολύ να αναφέρει το περιστατικό. Αυτή του εξηγεί τον λόγο και αυτός της λέει: «Κατάλαβα. Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας».
Ποια ήταν η δικαιολογία της γυναίκας για την καθυστέρηση που ικανοποίησε τον αστυνομικό;

Έμπνευσης - Το όνειρο της βασίλισσας (****)

Στο παρακάτω κείμενο υπάρχει ένα λογικό λάθος, το οποίο πρέπει να εντοπίσετε:

Πέντε τουρίστες επισκέφτηκαν κάποιο παλιό κάστρο. Εκεί βρήκαν έναν χωρικό, τον οποίον ρώτησαν να τους πει ιστορίες που σχετίζονταν με το κάστρο. Ο χωρικός λοιπόν τους διηγήθηκε την παρακάτω ιστορία:
Ζούσαν κάποτε στο κάστρο αυτό, ένας βασιλιάς, μια βασίλισσα και ο μονάκριβος γιος τους. Ένα βράδυ αποφάσισαν να πάνε να παρακολουθήσουν μία θεατρική παράσταση. Ξεκινούν από το κάστρο με την άμαξά τους και την συνοδεία τους και αφού έφτασαν στο θέατρο, κάθισαν να παρακολουθήσουν την παράσταση. Μετά από λίγο η βασίλισσα συνειδητοποιεί πως είχε ξεχάσει να φορέσει το αγαπημένο της δαχτυλίδι και λέει στον βασιλιά πως πρέπει να στείλει κάποιον να της το φέρει. Αυτός που προθυμοποιήθηκε να πάει ήταν ο γιος τους. Εν τω μεταξύ η βασίλισσα αποκοιμήθηκε και είδε όνειρο στον ύπνο της ότι ο γιος της δέχτηκε στο δρόμο επίθεση από ληστές οι οποίοι τον σκότωσαν. Ξυπνά τρομαγμένη και το πρώτο πράγμα που βλέπει μπροστά της ήταν ο γιος της που μόλις είχε επιστρέψει με το δαχτυλίδι. Τότε, από την χαρά και την συγκίνηση της που ο γιος της γύρισε ζωντανός, η βασίλισσα παθαίνει συγκοπή και πεθαίνει.

Ποιο είναι το λογικό λάθος στο παραπάνω κείμενο;

Έμπνευσης - Μεγαλύτερος αδελφός (**)

Είναι δυνατόν ο μικρότερος σε ηλικία αδελφός μου να είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από εμένα;

Έμπνευσης - Ισότητες τριγώνων (****)

Πολλοί πιστεύουν πως για να είναι δύο τρίγωνα ίσα πρέπει να έχουν τρία στοιχεία τους ίσα, εκ των οποίων το ένα να είναι πλευρά. Υπάρχει όμως περίπτωση δύο τρίγωνα να έχουν πέντε στοιχεία τους ίσα (γωνίες και πλευρές) και να μην είναι ίσα μεταξύ τους! Μπορείτε να βρείτε πώς;

Έμπνευσης - Ακολουθία αριθμών (***)

Προσπαθήστε να βρείτε τον επόμενο αριθμό στην παρακάτω ακολουθία:

1, 11, 21, 1211, 111221, 312211, 13112221, .........

Έμπνευσης - Τρεις απλές φράσεις (***)

Διαβάστε δυνατά και σωστά τις παρακάτω τρεις απλές φράσεις:
γρίφος τρεις απλές φράσεις

Έμπνευσης - Ονόματα (*)

Η μητέρα της Άννας έχει άλλους τρεις μεγαλύτερους γιους. Επειδή έχει πάθος με τα χρήματα, τους έχει βαφτίσει ως εξής: Τον μεγάλο της γιο "Πενηνταράκη", τον μεσαίο "Εικοσαράκη" και τον μικρότερο "Δεκαρικάκη". Πως έχει βαφτίσει την κόρη της;

Έμπνευσης - Παράξενο άλογο (***)

Ένα απόλυτα φυσιολογικό άλογο τρέχει μία συγκεκριμένη διαδρομή. Όταν σταμάτησε, τα δυο του πόδια είχαν τρέξει 800 μέτρα, ενώ τα άλλα δύο είχαν τρέξει περίπου 820 μέτρα. Πως γίνεται αυτό;

Έμπνευσης - Σκοτεινό δωμάτιο (**)

Έχεις ένα σπιρτόκουτο με ένα μόνο σπίρτο μέσα και μπαίνεις σ' ένα δωμάτιο που υπάρχουν μία λάμπα πετρελαίου, ένα γκαζάκι και ένα κερί. Τι θα ανάψεις πρώτα;

Έμπνευσης - Παλαιά Διαθήκη (*)

Πόσα ζώα απ' το κάθε είδος πήρε μαζί του στην Κιβωτό ο Μωυσής;

Λογικής - Το συρτάρι με τα γάντια (*)

Ένας σκιέρ ξυπνάει τα χαράματα και ετοιμάζεται να πάει για σκι. Σ' ένα συρτάρι έχει 4 μαύρα και 8 μπλε μάλλινα γάντια. Δυστυχώς το δωμάτιο είναι πολύ σκοτεινό για να διακρίνει τα χρώματά τους. Πόσα γάντια πρέπει να πάρει τουλάχιστον μαζί του για να είναι σίγουρος ότι έχει δύο του ίδιου χρώματος, χωρίς ν' ανάψει το φως και ξυπνήσει τη γυναίκα του;

Έμπνευσης - Ξαφνική βροχή (*)

Ο καθηγητής Σοφός βγήκε για έναν περίπατο στην εξοχή, όταν άρχισε να βρέχει. Παρόλο που ήταν τελείως εκτεθειμένος και δεν είχε τίποτα για να προστατευτεί, δεν βράχηκε ούτε μια τρίχα στο κεφάλι του. Πώς έγινε αυτό;

Έμπνευσης - Δύο Κέρματα (**)

Έχω δύο νομίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνουν σύνολο 30 λεπτά. Tο ένα δεν είναι δεκάλεπτο. Πως γίνεται αυτό;