Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Έμπνευσης - Το όνειρο της βασίλισσας (****)

Στο παρακάτω κείμενο υπάρχει ένα λογικό λάθος, το οποίο πρέπει να εντοπίσετε:

Πέντε τουρίστες επισκέφτηκαν κάποιο παλιό κάστρο. Εκεί βρήκαν έναν χωρικό, τον οποίον ρώτησαν να τους πει ιστορίες που σχετίζονταν με το κάστρο. Ο χωρικός λοιπόν τους διηγήθηκε την παρακάτω ιστορία:
Ζούσαν κάποτε στο κάστρο αυτό, ένας βασιλιάς, μια βασίλισσα και ο μονάκριβος γιος τους. Ένα βράδυ αποφάσισαν να πάνε να παρακολουθήσουν μία θεατρική παράσταση. Ξεκινούν από το κάστρο με την άμαξά τους και την συνοδεία τους και αφού έφτασαν στο θέατρο, κάθισαν να παρακολουθήσουν την παράσταση. Μετά από λίγο η βασίλισσα συνειδητοποιεί πως είχε ξεχάσει να φορέσει το αγαπημένο της δαχτυλίδι και λέει στον βασιλιά πως πρέπει να στείλει κάποιον να της το φέρει. Αυτός που προθυμοποιήθηκε να πάει ήταν ο γιος τους. Εν τω μεταξύ η βασίλισσα αποκοιμήθηκε και είδε όνειρο στον ύπνο της ότι ο γιος της δέχτηκε στο δρόμο επίθεση από ληστές οι οποίοι τον σκότωσαν. Ξυπνά τρομαγμένη και το πρώτο πράγμα που βλέπει μπροστά της ήταν ο γιος της που μόλις είχε επιστρέψει με το δαχτυλίδι. Τότε, από την χαρά και την συγκίνηση της που ο γιος της γύρισε ζωντανός, η βασίλισσα παθαίνει συγκοπή και πεθαίνει.

Ποιο είναι το λογικό λάθος στο παραπάνω κείμενο;

11 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Το λάθος είναι πως ο χωρικός δεν μπορεί να γνώριζε τι όνειρο είδε η βασίλισσα, αφού μόλις ξύπνησε από αυτό, αμέσως πέθανε.

Ανώνυμος είπε...

kian ekane latos o xorikos

Ανώνυμος είπε...

toxo rotisei edo ki dio mines re paidia

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις. Γράψε αναλυτικά τη σκέψη σου.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Δεν έχει σημασία τι ακριβώς όνειρο είδε η βασίλισσα. Σημασία έχει πως ο χωρικός δεν θα μπορούσε να το ξέρει.

batman1986 είπε...

πολύ ωραίος γρίφος.Και αυτόν τον είχα πετύχει στο πρώτο mindtrap με άλλη ιστορία νομίζω....

pantsik είπε...

@batman1986: Ναι, απ' το mindtrap τον έχω διαβάσει κι αυτόν. Η ιστορία είναι η ίδια ή τουλάχιστον όπως τη θυμόμουν.

Ανώνυμος είπε...

Σε λογοτεχνικό πλαίσιο διήγησης και ειδικά παραμυθιού δεν είναι λογικό λάθος γιατί υπάρχει συχνά ο "παντογνώστης αφηγητής" που γνωρίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων και προωθεί τη δράση και τα νοήματα με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Αν όμως ήταν στο πλαίσιο μιας αναφοράς γεγονότων από κάποιον αυτόπτη μάρτυρα τότε ναι, θα ήταν λογικό λάθος. Το να μπερδεύει κανεις τα πλαίσια και τα σημεία αναφοράς ίσως να είναι χαρακτηριστικό αυτών των γρίφων,παρόλα αυτά είπα να το επισημάνω

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Συμφωνώ, αλλά νομίζω πως είναι σαφές από την αρχή της περιγραφής του γρίφου πως πρόκειται για διήγηση μιας πραγματικής ιστορίας.

Άγνωστος είπε...

Αν η βασίλισσα παραμιλούσε στον ύπνο της, τότε αποκάλυψε το όνειρό της στον βασιλιά πριν ξυπνήσει και μείνει στον τόπο.

Μιχάλης από Ηλιούπολη είπε...

Αχαχαχαχαχαχαχαχαχα... Ωραίο το τελευταίο σχόλιο του Ανώνυμου/22-9-14. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ήσαν σε θέατρο και όχι σε ένα ήσυχο και ηχητικά μονωμένο δωμάτιο όπου οι ψίθυροι ενός παραμιλούντος (εν προκειμένω της βασίλισσας) θα ήσαν ευδιάκριτοι. Άρα είναι μάλλον απίθανο να κατάλαβε το όνειρο ο βασιλιάς από κάποιους "αγχωτικούς" ψιθύρους της γυναίκας του (το όνειρο ήταν - προφανώς - εφιάλτης) και μάλιστα να το συσχετίσει, κατά εύλογο τρόπο, με την ατυχή εξέλιξη των γεγονότων...