Γίνε μέλος στο grifoi.org

Στους γρίφους με τη σήμανση ".Άλυτοι 1-100" και ".Άλυτοι 101-200" μπορούν να στέλνουν τις λύσεις τους μόνο τα Μέλη του site grifoi.org. Πληροφορίες για το πως θα γίνετε μέλος μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σάββατο, 1 Αυγούστου 2020

Ανάλυσης - Ο καταπληκτικός κώδικας (***)

Μια μέρα ένας εξωγήινος από έναν προηγμένο πολιτισμό επισκέφτηκε τη Γη για να συλλέξει πληροφορίες όσον αφορά την ανθρώπινη γνώση. Ο οικοδεσπότης του ήταν ο κ. Σμιθ, με τον οποίο έγινε ο εξής διάλογος:
- Σμιθ: Γιατί δεν παίρνεις μαζί σου την εγκυκλοπαίδεια «Μπριτάνικα»; Είναι σπουδαία περίληψη όλων των γνώσεων μας. Βέβαια, έχει αρκετά μεγάλο βάρος.
- Εξωγήινος: Πολύ καλή ιδέα. Αλλά δεν χρειάζεται να κουβαλήσω το βάρος της. Θα κωδικοποιήσω όλη την εγκυκλοπαίδεια πάνω σε αυτή τη μεταλλική ράβδο. Όλη τη δουλειά θα τη κάνει ένα σημαδάκι στη ράβδο.
- Σμιθ: Αστειεύεσαι φυσικά.
- Εξωγήινος: Καθόλου! Υπάρχουν λιγότερα από χίλια διαφορετικά γράμματα και σύμβολα στην εγκυκλοπαίδεια σας. Θα αντιστοιχίσω έναν αριθμό από το 1 έως το 999 στο κάθε γράμμα ή σύμβολο, προσθέτοντας μηδενικά στα αριστερά αν χρειαστεί, έτσι ώστε κάθε αριθμός που χρησιμοποιείται να έχει ακριβώς 3 ψηφία. Για παράδειγμα, η λέξη γάτα μπορεί να κωδικοποιηθεί ως 003001019001.
Χρησιμοποιώντας έναν πανίσχυρο υπολογιστή τσέπης, ο εξωγήινος αναπαράγει γρήγορα την εγκυκλοπαίδεια, κωδικοποιώντας ολόκληρο το περιεχόμενο της σε έναν τεράστιο αριθμό. Στη συνέχεια, τοποθέτησε υποδιαστολή μπροστά από τον αριθμό, και τον μετέτρεψε σε δεκαδικό. Ο εξωγήινος τοποθέτησε μετά ένα σημείο στη ράβδο του, χωρίζοντας την ακριβώς σε μήκη α και β, έτσι ώστε το κλάσμα α/β, να ισούται με το δεκαδικό αριθμό του κώδικα του.
- Εξωγήινος: Όταν γυρίσω στον πλανήτη μου, ένας από τους υπολογιστές μας, θα μετρήσει επακριβώς τα α και β και θα υπολογίσει το κλάσμα α/β. Ο αριθμός που θα προκύψει θα αποκωδικοποιήσει ολόκληρη την εγκυκλοπαίδεια σας.

Τι λέτε, θα μπορούσε ένας αρκούντως προηγμένος πολιτισμός να εφαρμόσει αυτήν την κωδικοποίηση;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
stratos, saxon,  ellinas109, batman1986, G SOZELGI, John Salt

10 σχόλια:

pantsik είπε...

Τον γρίφο πρότεινε ο λύτης stratos.

pantsik είπε...

@saxon: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@lakostas: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@ellinas109: Σωστό.

pantsik είπε...

@batman1986: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 08 Αυγούστου, 2020 12:02: Δεν είναι σωστό.

pantsik είπε...

@G SOZELGI: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@John Salt: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 10 Αυγούστου, 2020 22:49: Σωστά το προσεγγίζεις. Δεν νομίζω πως παίζει ρόλο αυτό που αναφέρεις.
Απορία: Πώς ξέρεις την ιδιότητά μου;

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 11 Αυγούστου, 2020 13:31: Ναι, σωστά.