Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Ζυγίσεων - Μία ζύγιση (****)

Έχουμε δέκα σακιά που περιέχουν 100 νομίσματα το καθένα. Το κάθε νόμισμα ζυγίζει 10 γραμμάρια. Το ένα από τα δέκα σακιά έχει μέσα μόνο κάλπικα νομίσματα, τα οποία ζυγίζουν 9 γραμμάρια το καθένα. Πως μπορούμε με μία μόνο ζύγιση σε μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, να βρούμε ποιο σακί περιέχει τα κάλπικα νομίσματα;

3 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Βάζουμε στη ζυγαριά ένα νόμισμα απ' το σακί Νο 1, δύο νομίσματα απ' το σακί Νο 2, κ.ο.κ., μέχρι και δέκα νομίσματα απ' το σακί Νο 10. Αν δεν ήταν κανένα κάλπικο, αυτά τα νομίσματα θα έπρεπε να ζυγίζουν 550 γραμμάρια. Όσα γραμμάρια λιγότερα ζυγίζουν, αυτό το νούμερο του σακιού περιέχει τα κάλπικα. Π.χ. εάν ζυγίζουν 546 γραμμάρια, τότε τα κάλπικα βρίσκονται στο σακί Νο 4.

Ανώνυμος είπε...

εξυπνοτατο!!!!!!!!!!!!

MoDuL είπε...

Αυτό το γνωρίζω ως 10 σακιά, αγνώστου πλήθους περιεχόμενο, 2γρ. οι γνήσιες 1 οι κάλπικες (μιλάμε για λίρες) και με μία μόνο ένδειξη στη ζυγαριά. Η λύση βεβαίως είναι η ίδια.