Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Συνδυασμών - Το βράσιμο του αβγού (****)

Έχουμε ένα μπρίκι με νερό που βράζει και ένα αβγό που πρέπει να βράσουμε για εννέα λεπτά ακριβώς. Δυστυχώς δεν έχουμε κανένα ρολόι παρά μόνο δύο κλεψύδρες, η μία διάρκειας επτά και η άλλη τεσσάρων λεπτών. Ποιος είναι ο συντομότερος τρόπος για να μετρήσουμε εννέα λεπτά;

5 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Υπάρχουν αρκετές λύσεις, αλλά η παρακάτω είναι η συντομότερη. Απαιτεί ακριβώς εννέα λεπτά. Γυρνάμε τις δύο κλεψύδρες ταυτόχρονα και ρίχνουμε το αβγό στο νερό. Μόλις η κλεψύδρα των τεσσάρων λεπτών αδειάσει, την ξαναγυρνάμε αμέσως και έχουμε μετρήσει τέσσερα λεπτά. Στο μεταξύ η άλλη κλεψύδρα έχει υπόλοιπο τριών λεπτών. Μόλις αδειάσει η επτάλεπτη, την ξαναγυρνάμε και έχουμε μετρήσει συνολικά επτά λεπτά. Στο μεταξύ η τετράλεπτη έχει υπόλοιπο ενός λεπτού. Μόλις αδειάσει έχουμε μετρήσει οκτώ λεπτά. Γυρνάμε αμέσως πάλι την κλεψύδρα των επτά λεπτών που στο μεταξύ έχει τρέξει για ένα λεπτό και μόλις αδειάσει έχουμε μετρήσει ακριβώς εννέα λεπτά.

Ανώνυμος είπε...

Στο τελος λες πως η 7λεπτη εχει τρεξει 1 λεπτο και πως εχουμε μετρησει 8 λεπτα.Οταν τελειωσει θα εχουμε μετρησει 14 οχι 9 λεπτα.Διαφορετικα: η 4λεπτη τη ρολο βαραει.

pantsik είπε...

Στο σημείο που έχουμε μετρήσει 8 λεπτά, δεν αφήνουμε την επτάλεπτη κλεψύδρα να τρέξει μέχρι το τέλος της, δηλαδή άλλα 6 λεπτά, αλλά τη γυρνάμε πάλι τούμπα για να ξαναμετρήσει το ένα λεπτό που ήδη έχει τρέξει.

Ανώνυμος είπε...

toumpa
(rofl)english

Μιχάλης από Ηλιούπολη είπε...

Εγώ σκέφθηκα ότι επειδή 4x4=16 και 16-7=9, βάζω ταυτόχρονα τις δύο κλεψύδρες να δουλεύουν και μέχρι να τελειώσει η "7άρα" έχω περιστρέψει μία φορά την "4άρα". Με το που τελειώνει η "7άρα" ρίχνω το αυγό και περιστρέφω άλλες δύο φορές την "4άρα" κάθε φορά που αυτή τελειώνει.
Έτσι το αυγό θα βράσει 1 λεπτό από το τέλος της "7άρας" μέχρι να τρέξει δεύτερη φορά η "4άρα" συν άλλες δύο φορές η "4άρα", ήτοι 1+4+4=9 λεπτά ακριβώς.
Βέβαια έτσι κατανάλωσα 4x4=16 λεπτά και δεν έριξα και το αυγό εξ αρχής, ενώ με την μέθοδο του φίλτατου pantsik, μόνο 9, όσα δηλαδή ακριβώς απαιτούνται, συν το γεγονος ότι το αυγό μπήκε εξ αρχής στο νερό..!