Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Λογικής - Δρομολόγια τρένων (**)

Η Αννα μένει κοντά σ' έναν σταθμό του τρένου και το χρησιμοποιεί για να πηγαίνει να βλέπει τον φίλο της. Αυτό που την προβληματίζει όμως είναι το εξής: Οποιαδήποτε ώρα και αν πάει στον σταθμό, το τρένο που πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση έρχεται σχεδόν πάντα πριν από αυτό που πάει προς το σπίτι του φίλου της. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σημείωση: Και τα δύο δρομολόγια περνούν κάθε δέκα λεπτά και μάλιστα ακριβώς την ίδια ώρα κάθε ημέρα. 

8 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Εάν το τρένο που πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση από το σπίτι του φίλου της έρχεται ένα λεπτό πριν από το τρένο που παίρνει η ίδια, εννέα στις δέκα φορές θα το δει να έρχεται πρώτο. Για να έρθει πρώτο το δικό της τρένο, η Άννα θα πρέπει να φτάσει στον σταθμό μέσα στο λεπτό που μεσολαβεί ανάμεσα στα δύο τρένα.

Ανώνυμος είπε...

η δεν καταλαβαινω η δεν ειναι σωστη η διατυπωση του γριφου...στην διατυπωση γραφεται οτι και τα 2 δρομολογια περνουν καθε 10 λεπτα και μαλιστα ακριβως την ιδια ωρα καθε μερα..η διαφορα του λεπτου του ενος τραινου απο το αλλο απο που προκυπτει?και αν ερχεται ενα λεπτο νωριτερα τι σχεση εχει με την ωρα που θα φτασει η αννα στον σταθμο?

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Φαντάσου πως το τρένο προς Κηφισιά έρχεται στον σταθμό τις ώρες 1:00, 1:10, 1:20, κλπ. και το τρένο προς Πειραιά έρχεται στον σταθμό τις ώρες 1:01, 1:11, 1:21, κλπ. Τότε οποιαδήποτε ώρα και αν πάει η Άννα στο σταθμό, 9 στις 10 φορές αναμένεται να δει να έρχεται πρώτο το τρένο προς Κηφισιά.

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοείς Μπορείς να κάνεις πιο σαφές το ερώτημα του γρίφου;

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 25 Δεκεμβρίου, 2020 21:42: Ποιο σημείο σε μπερδεύει;

Ανώνυμος είπε...

Ρωτάς < γιατί συμβαίνει αυτό >. Ποιο αυτό;

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 27 Δεκεμβρίου, 2020 00:07: Το ότι το τρένο που πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση έρχεται σχεδόν πάντα πριν από αυτό που πάει προς το σπίτι του φίλου της.
Θα αλλάξω λίγο την εκφώνηση για να είναι σαφές πού αναφέρεται το ερώτημα.

Unknown είπε...

Υπάρχει και άλλη λύση. Η Άννα μένει σε τερματικό σταθμό και πρέπει πάντα να φτάσει ο συρμός πριν ξεκινήσει για το απίτι του φίλου της.