Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Λογικής - Χειραψίες (****)

Πέντε ζευγάρια συναντιόνται για φαγητό σε ένα εστιατόριο. Πριν καθίσουν να φάνε γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις γιατί κάποιοι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Όσοι δεν γνωρίζονταν ανταλλάσσουν μια χειραψία. Φυσικά τα αντρόγυνα δεν ανταλλάσσουν χειραψία γιατί γνωρίζονται μεταξύ τους.
Στο τέλος της διαδικασίας χειραψιών, ο Γιάννης ρωτάει τον καθένα τους πόσες χειραψίες έκανε και παίρνει τις απαντήσεις 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 και 8, αλλά δεν ξέρουμε ποιος απάντησε τι.
Πόσες χειραψίες αντάλλαξε η γυναίκα του Γιάννη;

14 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Αρχικά φαίνεται πως δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για τη λύση, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε.
Αυτός (ας υποθέσουμε πως είναι άντρας) που αντάλλαξε 8 χειραψίες, τους χαιρέτησε όλους εκτός από τη γυναίκα του (και τον εαυτό του). Αρα επίσης τον έχουν χαιρετήσει όλοι. Αυτός που αντάλλαξε 0 χειραψίες, μπορεί λοιπόν να είναι μόνο η γυναίκα του. Άρα ένα ζευγάρι έχει ανταλλάξει 8-0 χειραψίες.
Αυτός που αντάλλαξε 7 χειραψίες τους έχει χαιρετήσει όλους εκτός από τη γυναίκα του και τη γυναίκα του προηγούμενου ζευγαριού. Αρα όλοι οι υπόλοιποι έχουν κάνει τουλάχιστον 2 χειραψίες, εκτός από τη γυναίκα του, που είναι η μοναδική που μπορεί να έχει κάνει τη 1 χειραψία. Το δεύτερο ζευγάρι λοιπόν έχει ανταλλάξει 7-1 χειραψίες.
Με την ίδια λογική το τρίτο ζευγάρι αντάλλαξε 6-2 χειραψίες και το τέταρτο 5-3.
Έτσι μένει ένα άτομο που έχει ανταλλάξει 4 χειραψίες και δεν έχει το ζευγάρι του μέσα στους ερωτηθέντες και αυτό μπορεί να είναι μόνο η γυναίκα του Γιάννη.

Unicorn είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αν ο άντρας έκανε μία οκτώ χειραψίες η γυναίκα του έκανε ο.Για ποιο λόγο;Από που προκύπτει αυτό;

pantsik είπε...

@Unicorn: Διότι όταν αυτός ολοκλήρωσε τις 8 χειραψίες του, ο καθένας από τους 8 υπόλοιπους είχε κάνει τουλάχιστον από μία χειραψία με τον ίδιο. Η μόνη που θα μπορούσε να έχει κάνει τη στιγμή εκείνη 0 χειραψίες είναι η γυναίκα του. Προκύπτει δηλαδή πως η γυναίκα του τους γνωρίζει όλους.

Πεταλούδα είπε...

Δεν κατάλαβα.

pantsik είπε...

@Πεταλούδα: Τι ακριβώς δεν κατάλαβες;

Ανώνυμος είπε...

γιατι η γυναικα του Γιαννη να μην ανταλλαξε 8 χειραψιες?? δεν χερετησε τον ανδρα της αλλα τα υπολοιπα 4 ζευγαρια.. αρα 8 χειραψιες..

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Αυτός ή αυτή που έκανε τις 8 χειραψίες (μόνο ένας) είναι ζευγάρι με αυτόν που έκανε 0. Και αφού ο Γιάννης πήρε από κάποιον άλλον απάντηση πως έκανε 0 χειραψίες σημαίνει πως δεν έκανε 0 ο ίδιος. Άρα η γυναίκα του δεν έκανε 8.

Ανώνυμος είπε...

το δεδομενο που οι περισσοτεροι καθυστερουν να καταλαβουν και ειναι το νοημα του γριφου ειναι πως ο γιαννης δε συμπεριλαμβανεται στους αριθμους

dimsot1989 είπε...

πολύ καλός γρίφος
τον κκατάφερα!

pantsik είπε...

@dimsot1989: Μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

εγω δεν καταλαβενω γιατι η γυναικα αυτου που εκανε 8 χειραψιες εκανε 0

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Γιατί όλοι οι υπόλοιποι χαιρέτησαν αυτόν που έκανε 8 χειραψίες εκτός από τη γυναίκα του. Άρα ο καθένας από τους υπόλοιπους έχει κάνει τουλάχιστον μία χειραψία. Ποιος λοιπόν μπορεί να έχει κάνει τις 0 χειραψίες;

Νάγια είπε...

Έξυπνος γρίφος! Όντως νομίζουμε ότι δεν έχουμε αρκετά στοιχεία... δεν μπόρεσα να τον λύσω αλλά μόλις διάβασα την λύση ξαφνιάστηκα! Δεν φανταζόμουν ότι θα είχε τέτοιο τρόπο λύσης!

pantsik είπε...

@Νάγια: Πραγματικά είναι πανέξυπνος!