Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Συνδυασμών - Το πέρασμα της γέφυρας (***)

Τέσσερις φίλοι θέλουν να διασχίσουν μία γέφυρα στο σκοτάδι. Επειδή έχουν διαφορά στην ταχύτητα, απαιτούνται 1, 2, 5 και 10 λεπτά αντίστοιχα για τον καθένα τους για να περάσει απέναντι. Η γέφυρα αντέχει το βάρος μόνο δύο εξ αυτών και όταν περνάνε δύο μαζί, είναι αναγκασμένοι να περάσουν στον χρόνο του πιο αργού. Έχουν μαζί τους έναν φακό που είναι απαραίτητος για να τη διασχίσουν, γι' αυτό κάθε φορά πρέπει κάποιος να τον επιστρέφει. Ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να περάσουν και οι τέσσερις απέναντι;

4 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

17 λεπτά. Περνάει πρώτα (σε λεπτά) ο 1 με τον 2 και επιστρέφει ο 1 με τον φακό. Περνάει ο 5 με τον 10 και επιστρέφει ο 2. Τέλος περνάνε ο 1 με τον 2.

Ανώνυμος είπε...

eukolo e?

Ανώνυμος είπε...

Θεωρω πως η σωστη απαντηση ειναι 19 λεπτα, καθοτι πρεπει να υπολογιζονται και οι χρονοι που χρειαζεται για να επιστρεψουν. Ή να αλλαξει η εκφωνηση.

Για μενα ο "1" πρεπει να περασει με τους αλλους 3 και να γυρισει αυτος καθε φορα...

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Στη λύση που δίνω υπολογίζονται και οι χρόνοι της επιστροφής.