Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Υπολογισμού - Τα κοτόπουλα του Εκουαδόρ (**)

Πρόσφατα εγκαταστάθηκε ένα καλώδιο με οπτικές ίνες που περικλείει κυκλικά τη Γη στο επίπεδο του εδάφους και κατά μήκος του ισημερινού της. Το καλώδιο διέρχεται τυχαία μέσα από ένα ορνιθοτροφείο στο Εκουαδόρ, αλλά τα κοτόπουλα του ορνιθοτροφείου δυστυχώς αρνούνται να περάσουν από πάνω του. Ο πτηνοτρόφος διαμαρτυρήθηκε στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία και αυτή έστειλε αμέσως έναν τεχνικό για να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αυτός πρότεινε να ανυψωθεί το καλώδιο από το έδαφος κατά ένα μέτρο ώστε να μπορούν τα κοτόπουλα να περνούν από κάτω. Για τεχνικούς όμως λόγους, αν γίνει αυτό στην περιοχή του ορνιθοτροφείου, θα πρέπει να γίνει το ίδιο και σε όλες τις θέσεις από τις οποίες διέρχεται το καλώδιο, δηλαδή σε όλο το γύρο της Γης. Η εταιρεία δέχθηκε να πληρώσει το κόστος όλων των απαραίτητων υποστυλώσεων, με  την προϋπόθεση πως ο πτηνοτρόφος θα πληρώσει το επιπλέον καλώδιο που θα χρειαστεί, με κόστος μισό ευρώ ανά μέτρο καλωδίου.
Μπορεί ο πτηνοτρόφος να δεχθεί μια τέτοια συμφωνία από οικονομικής άποψης;

4 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Και βέβαια μπορεί, μιας και θα χρειαστεί να πληρώσει μόνο 3,14 ευρώ!
Το μήκος του υπάρχοντος καλωδίου είναι 2πR μέτρα, όπου R η ακτίνα της Γης. Το μήκος του καλωδίου μετά την ανύψωσή του είναι 2π(R+h), όπου h το μήκος της ανύψωσης το οποίο είναι 1 μέτρο. Άρα το μήκος του επιπλέον καλωδίου είναι 2π μέτρα, που με μισό ευρώ ανά μέτρο δίνει το παραπάνω ασήμαντο ποσό.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΝΣΚ?

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Καμία. Άλλαξα τοποθεσία στο ορνιθοτροφείο.

Μιχάλης από Ηλιούπολη είπε...

Απλός και εύκολος γρίφος.