Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Ανάλυσης - Βηματισμός (**)

Ένας πατέρας με τον γιο του ξεκινούν μαζί για έναν περίπατο πατώντας ταυτόχρονα το δεξί τους πόδι πρώτα. Από εκεί και μετά, για κάθε δύο βήματα του πατέρα, το παιδί κάνει τρία. Πότε θα πατήσουν ταυτόχρονα το αριστερό τους πόδι;

7 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Ποτέ. Ταυτόχρονα πατούν μόνο στο δεξί πόδι του πατέρα.

Ανώνυμος είπε...

λαθος.Το Ελαχιστο Κοινο Πολλαπλασιο δίνει 6(ζυγος αριθμος) που σημαινει στο εκτο κατα σειρα βημα θα σηναντηθουν και αντιστοιχει στο αριστερο.Το 1ο βημα και ολα τα μονα αντιστοιχουν στο δεξι.

pantsik είπε...

Στο συγκεκριμένο φυσικό πρόβλημα δεν μπορεί να γίνει χρήση του Ελάχιστου Κοινού Πολλαπλάσιου γιατί:

1) Οι ποσότητες 2 και 3 (βήματα) δεν ορίζονται βάσει ενός κοινού μέτρου αναφοράς, όπως θα ήταν ο χρόνος ή η απόσταση. Δηλαδή το πρόβλημα δεν λέει π.χ. πως κάθε 2 δευτερόλεπτα πατάει το πόδι του ο ένας και κάθε 3 δευτερόλεπτα ο άλλος ώστε να βρούμε σε πόσα δευτερόλεπτα πατούν μαζί, ούτε πως κάθε 2 πλακάκια του δρόμου πατάει ο ένας και κάθε 3 πλακάκια πατάει ο άλλος ώστε να βρούμε σε ποιο πλακάκι θα πατήσουν μαζί. Οι ποσότητες 2 και 3 σχετίζονται μόνο μεταξύ τους και δεν αναφέρονται ούτε σε χρόνο ούτε σε απόσταση.

2) Ακόμα και αν οι ποσότητες 2 και 3 αναφέρονταν σε χρόνο ή σε απόσταση, πάλι το ΕΚΠ δεν θα μας έδινε τη λύση στο πρόβλημα γιατί το συμβάν στο οποίο αναφέρονται οι ποσότητες 2 και 3, δηλαδή τα βήματα, δεν είναι κάθε φορά το ίδιο αλλά ορίζεται για τον καθένα ως "πατάει το αριστερό πόδι" ή "πατάει το δεξί πόδι". Το πρόβλημα δεν ζητάει πότε πατούν απλώς μαζί, αλλά πότε πατούν μαζί το αριστερό τους πόδι.

Για τη λύση που προτείνεις, ότι δηλαδή το ζητούμενο θα συμβεί στο 6ο βήμα του πατέρα, αυτό δεν γίνεται γιατί απ' ότι βλέπω θεωρείς πως το 1ο βήμα είναι αυτό που πατούν ταυτόχρονα το δεξί τους πόδι. Άρα μαζί θα πατούσαν στο 3ο, 5ο, 7ο, κλπ. βήμα του πατέρα. Αν ήθελες να πεις πως το βήμα που πατούν ταυτόχρονα το δεξί τους πόδι είναι το βήμα μηδέν, τότε πράγματι στο 6ο βήμα του πατέρα πατούν μαζί, αλλά ο πατέρας πατάει το δεξί του πόδι και όχι το αριστερό που είναι το ζητούμενο.

Γενικά, ο λόγος που δεν πατούν ποτέ μαζί το αριστερό τους πόδι είναι γιατί πατούν μαζί μόνο κάθε 2 βήματα του πατέρα. Αφού όμως πάτησαν αρχικά μαζί το δεξί τους πόδι, μετά από 2 βήματα ο πατέρας θα πατάει πάλι το δεξί του πόδι.

https://www.facebook.com/alex.dimitr είπε...

ειναι στο 7 βημα απλα εκανα τις εναλλαγες βηματον του καθενος

pantsik είπε...

@alex.dimitr: Κάτι πρέπει να μην έχεις κάνει σωστά. Η απάντηση είναι πως δεν πατούν ποτέ ταυτόχρονα το αριστερό τους πόδι.

Άγνωστος είπε...

Η λύση είναι στα 6 βήματα του παιδιού. Η μέτρηση βημάτων πρέπει να ξεκινάει με πρώτο βήμα να είναι αυτό που βάζουν το δεξί πόδι μπροστά. Οπότε ξεκινάει ο πατέρας με το δεξί πόδι και καταλήγει αριστερά κάθε φορά.

Το πρόβλημα είναι ότι ο pantsik δεν εξήγησε καλά τον γρίφο, γιατί για να ισχύει η λύση του "ποτέ" θα πρέπει το βήμα στην αφετηρία (με το δεξί πόδι) να είναι το "μηδενικό", και ως "πρώτο" να μετριέται το επόμενο.

Με τον τρόπο που τον περιγράφεις, όμως, δεν το διασαφηνίζεις αυτό και εύκολα θα νομίσει κάποιος (πολλοί!) ότι το βήμα της αφετηρίας (δεξί) είναι το #1 και όχι το #0 όπως κατά βάθος εννοείς.

pantsik είπε...

@Άγνωστος: Άλλαξα λίγο τη διατύπωση ώστε να μην μπερδεύονται ορισμένοι.