Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Έμπνευσης - Δόσεις από χάπια (***)

Ένας κύριος με σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά επισκέφτηκε έναν γιατρό, ο οποίος του έδωσε δύο βαζάκια με 10 χάπια το καθένα, τύπου ασπιρίνης.
"Τα δύο είδη χαπιών είναι διαφορετικά" του είπε. "Πρέπει να παίρνεις κάθε βράδυ ένα χάπι από το ένα βαζάκι και αμέσως ένα από το άλλο. Για να δράσουν σωστά πρέπει να συνδυαστούν μεταξύ τους στον οργανισμό σου. Αυτό θα το επαναλάβεις για 10 βράδια. Προσοχή όμως! Αν πάρεις έστω και ένα χάπι παραπάνω κάποια μέρα ή αν ξεχάσεις να πάρεις το ένα απ' τα δύο, τότε αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία σου".

Ο κύριος παίρνει τα δύο βαζάκια και φεύγει για το εξοχικό του που βρισκόταν σε ένα απομονωμένο μέρος, μακριά από την πόλη που έμενε.
Όταν έφτασε το βράδυ, πάει στην κουζίνα του σπιτιού του να πάρει τα χάπια του. Κατά κακή του τύχη όμως σκοντάφτει στο χαλί και χύνει και τα 20 χάπια στο πάτωμα. Τα μαζεύει προσεκτικά και προσπαθεί να τα ξαναχωρίσει στις δύο ομάδες. Δυστυχώς όμως όλα τα χάπια είναι ακριβώς τα ίδια! Ίδιο σχήμα, ίδιο χρώμα και κανένα διακριτικό πάνω τους. Δεν έχει κανέναν τρόπο να ξεχωρίσει τα μεν από τα δε.

Για καλή του τύχη θυμάται πως έχει μια ζυγαριά ακριβείας στο ντουλάπι. Ζυγίζει τα χάπια, αλλά με λύπη του διαπιστώνει πως όλα ζυγίζουν ακριβώς το ίδιο.
Είναι μόνος του, δεν έχει τηλέφωνο και δεν υπάρχει κοντά φαρμακείο. Ξέρει πως πρέπει να πάρει πολύ σύντομα τη δόση του γιατί αλλιώς θα κινδυνεύσει η ζωή του.

Τελικά όμως, κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία του και βρήκε έναν τρόπο να πάρει τη σωστή δόση από τα χάπια του και μάλιστα και για τις 10 μέρες της θεραπείας. Τι έκανε;

15 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Έλιωσε όλα τα χάπια μέχρι να γίνουν σκόνη. Ανακάτεψε πολύ καλά τη σκόνη και τη ζύγισε στη ζυγαριά ακριβείας. Στη συνέχεια διαίρεσε τη σκόνη σε 10 ίσες δόσεις με τη βοήθεια της ζυγαριάς. Έτσι το μόνο που έμενε να κάνει είναι να παίρνει κάθε βράδυ από μία δόση της σκόνης.

Ανώνυμος είπε...

και αν επαιρνε τη σκονη 2 ιδιων χαπιων?

pantsik είπε...

Δεν γίνεται να το κάνει αυτό γιατί είναι ανακατεμένα.

Ανώνυμος είπε...

paralogo oi anonimos exei dikio

swt είπε...

Η δική μου σκέψη ήταν να χωρίσει κάθε χάπι σε 10 ίσα μέρη και κάθε βράδυ να παίρνει 1/10 από κάθε χάπι.

batman1986 είπε...

exei dikio o swt kai gw etsi to skeftika

batman1986 είπε...

afto me ti skoni einai ligo afthaireto

Ανώνυμος είπε...

swt ki an parei to 1/10 2 idion xapion?esto pos einai anakatemena.

swt είπε...

Η λύση πάντως του pantsik εξοικονομεί χρόνο (μην ξεχνάμε ότι πρέπει να πάρει τη δόση του πολύ σύντομα) και αν μη τι άλλο συμβαδίζει με τον τρόπο παρασκευής των φαρμάκων. Αν θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα τα δυο φάρμακα να μην έχουν ομογενοποιηθεί με το πολύ καλό ανακάτεμα της σκόνης, τότε αντίστοιχα θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι το 1/10 από κάποιο χάπι μπορεί να μην περιέχει το 1/10 της ενεργής ουσίας. Κατά τη γνώμη μου οι λύσεις είναι ισοδύναμες, του pantsik όμως είναι πιο εύκολη στην υλοποίηση.

swt είπε...

@Ανώνυμος
Αν πάρει το 1/10 από κάθε χάπι προφανώς θα έχει πάρει και 1/10 από 2 ίδια χάπια. Για την ακρίβεια θα έχει πάρει 1/10 από κάθε ένα από 10 ίδια χάπια Α, άρα 1 χάπι Α και 1/10 από 10 ίδια χάπια Β, δηλαδή 1 χάπι Β.
Η μόνη υπόθεση που γίνεται είναι ότι τα χάπια είναι ομογενή, δηλαδή πως το 1/10 του χαπιού περιέχει 1/10 της ενεργής ουσίας, υπόθεση που σε φυσιολογικές συνθήκες ισχύει.

Ανώνυμος είπε...

πραγματικά δεν θα το σκεφτόμουν!

Ανώνυμος είπε...

Θα τα κάνει σκόνη, και μετά θα τα βάλει σε 1 λίτρο νερό και θα πίνει 100 ml κάθε βράδυ. Κάθε διάλυμα είναι ομοιογενές.

Χρόνης

Μιχάλης από Ηλιούπολη είπε...

Η κοπή των χαπιών σε 10 ίσα μέρη, είναι μεν θεωρητικά σωστή, πλην όμως πρακτικά ανεφάρμοστη, ειδικά αν τα χάπια είναι μικρού μεγέθους, και μάλιστα όσο μικρότερα τόσο χειρότερα..!
Η κονιορτοποίησή τους όμως, και η ομογενοποίηση της παραχθείσας σκόνης μετά, είναι κάτι που επιτυγχάνεται εύκολα, γρήγορα και - το κυριότερο - αξιόπιστα.
Συμφωνώ λοιπόν με τον pantsik και δηλώνω ότι δεν μου πήγε καθόλου το μυαλό στη λύση της κονιορτοποίησης και ομογενοποίησης. Not even close που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών προγονοι..!

Makeran είπε...

Και πώς ξέρουμε τη δοσολογία της σκόνης?

pantsik είπε...

@Makeran: Αφού χώρισε τη σκόνη σε 10 ίσες δόσεις, κάθε δόση αντιστοιχεί ακριβώς σε ένα χάπι από το ένα είδος και ένα χάπι από το άλλο.