Δύο δίδυμοι παρουσιάζονται στο δικαστήριο. Ο ένας από αυτούς λέει πάντοτε ψέματα, ενώ ο άλλος πότε ψέματα και πότε την αλήθεια. Ο ένας δίδυμος, ο Τζων, είχε διαπράξει ένα έγκλημα. (Ο Τζων δεν ήταν κατ' ανάγκη αυτός που έλεγε πάντοτε ψέματα). "Είσαι ο Τζων;" ρωτάει ο δικαστής τον πρώτο δίδυμο. "Ναι, είμαι" του απαντάει. "Είσαι ο Τζων;" ξαναρωτάει ο δικαστής τον δεύτερο δίδυμο. Εκείνος του απάντησε ή "ναι" ή "όχι" και αμέσως ο δικαστής βρήκε ποιος ήταν ο Τζων. Ήταν ο πρώτος ή ο δεύτερος δίδυμος;
Μετρήστε την ευφυΐα σας!
Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
10 σχόλια:
Λύση :
Αν ο δεύτερος δίδυμος απαντούσε και αυτός "ναι", τότε προφανώς ο δικαστής δεν θα μπορούσε να συμπεράνει ποιος ήταν ο Τζων. Άρα, ο δεύτερος δίδυμος πρέπει να απάντησε "όχι". Αυτό σημαίνει είτε ότι και οι δύο δίδυμοι δήλωσαν την αλήθεια είτε ότι και οι δύο είπαν ψέματα. Αλλά αφού ο ένας από τους δύο λέει πάντοτε ψέματα, πρέπει να είπαν και οι δύο ψέματα. Άρα ο Τζων είναι ο δεύτερος δίδυμος.
ηταν ο δευτεροσ γιατι ο πρωτος στην αρχη ειπαμε οτι λεει παντα ψεματα!!!
Na rotiso, afou dn kseroume poios ap'tous dyo leei pantote psemata, pos imaste sigouroi oti einai o deuteros? Mperdeutika ligo :/
@babinos_cfu: Το πρόβλημα αυτό ανήκει στην οικογένεια των μεταγρίφων. Παρόλο που δεν έχουμε άμεσα διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες για τη λύση του, μπορούμε να φτάσουμε στη λύση εμμέσως βασιζόμενοι στην πληροφορία πως ο δικαστής που είχε όλα τα στοιχεία μπόρεσε να εντοπίσει τον Τζων. Μετά ακολουθούμε τη λογική της ατόπου απαγωγής.
@Ανώνυμος: Δεν ξέρουμε αν αυτός που ρωτήθηκε πρώτος είναι αυτός που λέει πάντοτε ψέματα.
Atopou apagogis?? Dld??
Sorry eimai neos sta ainigmata k exo faei trelo kollima ton teleutaio kairo :D
@babinos_cfu: Δηλαδή ακολουθούμε τη συλλογιστική που περιγράφεται στην πρώτη πρόταση της λύσης: "Αν ίσχυε αυτό τότε ο δικαστής δεν θα ήξερε, συνεπώς ισχύει το άλλο".
Η λύση των δύο διδύμων είναι λάθος στο σημείο που αναφέρεται:"είτε είπαν και οι δύο αλήθεια". Αυτό είναι λάθος γιατί ο ένας λέει υποχρεωτικά ψέμματα.
@Ανώνυμος: Η πρόταση: "Αυτό σημαίνει είτε ότι και οι δύο δίδυμοι δήλωσαν την αλήθεια είτε ότι και οι δύο είπαν ψέματα" είναι μέρος της σκέψης που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να φτάσει στη λύση. Στην αμέσως επόμενη πρόταση καταλήγω στο συμπέρασμα που αναφέρεις.
@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 10 Νοεμβρίου, 2012 14:35: Δεν είμαι σίγουρος αν λειτουργεί η λύση σου.
Μόνο για μέλη: Γράψτε την απάντησή σας