Ένας κυνηγός ξεκινάει από τον καταυλισμό του και περπατάει ένα χιλιόμετρο νότια για να κυνηγήσει αρκούδες. Ξαφνικά βλέπει μια αρκούδα, η οποία όμως τον αντιλήφθηκε και άρχισε να τρέχει ανατολικά. Ο κυνηγός την κυνήγησε για ένα χιλιόμετρο αλλά δεν κατόρθωσε να την προλάβει. Απογοητευμένος περπάτησε ένα χιλιόμετρο βόρεια και ξαναγύρισε στον καταυλισμό του. Τι χρώμα είχε η αρκούδα;
Μετρήστε την ευφυΐα σας!
Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
10 σχόλια:
Λύση :
Υπάρχουν δύο μέρη στη Γη που μπορεί κάποιος να κινηθεί για ένα χιλιόμετρο νότια - ανατολικά - βόρεια και να επιστρέψει στο ίδιο σημείο. Το ένα είναι ο Βόρειος Πόλος.
Το άλλο είναι ένα οποιοδήποτε σημείο πάνω στην περιφέρεια ενός κύκλου γύρω από τον Νότιο Πόλο όπου αν κινηθείς ένα χιλιόμετρο νοτιότερα και μετά ανατολικά, κάνεις έναν κύκλο γύρω από τον Νότιο Πόλο, περιμέτρου ενός χιλιομέτρου. Οπότε προχωρώντας άλλο ένα χιλιόμετρο βόρεια, επιστρέφεις στο σημείο που ξεκίνησες. Αν μάλιστα υπολογίσουμε και την περίπτωση να έκανε ο κυνηγός περισσότερους από έναν κύκλους γύρω από τον Νότιο Πόλο, συνολικού μήκους ενός χιλιομέτρου, τότε υπάρχουν αντίστοιχα περισσότεροι κύκλοι πάνω στους οποίους θα μπορούσε να ξεκινήσει.
Και τα δύο μέρη πάντως βρίσκονται στους Πόλους της Γης, οπότε η αρκούδα είναι πολική, άρα λευκή.
lathos.vasika to deftero einai lathos.arkoudes polikes einai mono ston voreio polo.vevaia,an eisai sto notio polo einai atopo na deis grizly i kati tetoio.
@nick: Σωστό αυτό που λες. Η πολική αρκούδα στον νότιο πόλο είναι μετανάστης. Προσέθεσα την εκδοχή του νότιου πόλου για χάρη πληρότητας της λύσης.
Πάνο καλησπέρα,
Πριν από καιρό παρακολουθούσα μια μεταμεσονύκτια εκπομπή, η οποία πραγματευόταν την παγκόσμια επιρροή της ελληνικής γλώσσας …. (ότι να ΄ναι…)
Μεταξύ των πολλών που ειπώθηκαν, ειπώθηκε και το εξής :
Αρκτική : Περιοχή γύρω από το Β. πόλο, με παρουσία αρκούδων (άρκτος = αρκούδα)
Ανταρκτική : Περιοχή γύρω από το Ν. πόλο, με απουσία αρκούδων ( «α» στερητικό + αρκούδα)
Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω την ετυμολογία των ανωτέρω ονομάτων, αλλά πράγματι στο Ν. πόλο όπως ήδη γνωρίζετε και αναφέρατε, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΟΥΔΕΣ. Μόνο θαλασσοπούλια, φώκιες και κάτι ταλαίπωροι πιγκουίνοι (αυτοκρατορικοί).
Βεβαίως γενάτε το ερώτημα : Εάν βαφτίζαμε τους πόλους με βάση την ύπαρξη και τη μη ύπαρξη άλλων ζώων ( όπως ἀλώπηξ, λέκτωρ, όνος…), τι ποικιλία ονομάτων άραγε θα συγκεντρώναμε;
Ναι Σταύρο, έχεις δίκιο και το επισήμανε και ένας άλλος φίλος πιο πάνω. Η λύση ισχύει μόνο για τον Βόρειο Πόλο. Η αναφορά στον Νότιο Πόλο είναι μόνο γεωμετρική και δεν πρέπει να συνδέεται με την αρκούδα.
Δεδομένου του σχήματος της γης, αυτό θα συμβεί οπουδήποτε στον πλανήτη, αν είμαστε απόλυτα ακριβείς ως προς το "βόρεια" (που είναι διαφορετικό σε δύο διαφορετικά σημεία). Άρα θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε, όχι; Θέλω να πω ότι το "νότια που έκανε στην αρχή με το "βόρεια" στο τέλος, αν τα θεωρήσουμε ευθείες, δεν είναι παράλληλες, γεγονός που συμβαίνει οπουδήποτε, αφού η γη είναι στρογγυλή - αν και ούτε αυτό είναι απόλυτα ακριβές.
@Γρηγόρης: Δεν συμβαίνει αυτό οπουδήποτε στην επιφάνεια της Γης. Φαντάσου πως η κίνηση στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου γίνεται πάνω σε κάποιον μεσημβρινό και η κίνηση στην κατεύθυνση Ανατολής-Δύσης γίνεται πάνω σε κάποιον ισημερινό. Για να σχηματίζουν (σφαιρικό) τρίγωνο 3 τέτοιες γραμμές σύμφωνα με τους ορισμούς του γρίφου, θα πρέπει η μία κορυφή του να βρίσκεται στον Βόρειο Πόλο.
Θα συμφωνήσω. Η λύση του Ν.Π. δεν "παίζει". Μόνο στον Β.Π. μπορεί να υπάρξει λύση.
Βέβαια μπορείς να το αποδείξεις στο χαρτί και να το βάλεις να το δούμε πως το εννοείς. Μπορεί κάτι να μην το έχουμε δει!
@Ανώνυμος: Η λύση του Νότιου Πόλου στέκει γεωμετρικά, αλλά όπως επισήμαναν και άλλοι πιο πάνω δεν ζουν πολικές αρκούδες στον Νότιο Πόλο.
Με το Βόρειο Πόλο το βρήκα κι εγώ. Η περίπτωση όμως του Νοτίου Πόλου δεν μου πέρασε καν από το μυαλό. :-)
Μόνο για μέλη: Γράψτε την απάντησή σας