Στον Πρωταγόρα αποδίδεται το παρακάτω θεωρητικό παράδοξο:
Ο Αρίστιππος ζήτησε από τον Πρωταγόρα να του διδάξει Νομική. Επειδή όμως δεν είχε λεφτά να τον πληρώσει, συμφώνησαν ο Πρωταγόρας να πληρωθεί μόλις ο Αρίστιππος κερδίσει την πρώτη του δίκη.
Ο Αρίστιππος όμως δεν τα κατάφερνε καθόλου καλά στο δικαστήριο και έτσι ο Πρωταγόρας του ζήτησε την καταβολή των χρημάτων του, παρόλο που δεν είχε κερδίσει ακόμα καμία δίκη. Ο Αρίστιππος αρνήθηκε επικαλούμενος τη συμφωνία τους και το θέμα έφτασε στα δικαστήρια.
Ο δικαστής που άκουσε την υπόθεση βρέθηκε στο παρακάτω λογικό παράδοξο:
Αν δικαίωνε τον Αρίστιππο με απόφαση να μην πληρώσει τον Πρωταγόρα τότε ο Αρίστιππος θα είχε μόλις κερδίσει την πρώτη του δίκη και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να πληρώσει τον Πρωταγόρα.
Αν από την άλλη, δικαίωνε τον Πρωταγόρα με απόφαση να πληρωθεί από τον Αρίστιππο τότε ο τελευταίος δεν θα είχε κερδίσει ακόμα την πρώτη του δίκη και έτσι δεν θα έπρεπε να πληρώσει τον Πρωταγόρα.
Πως θα βγει ο δικαστής από αυτό το αδιέξοδο;
Μετρήστε την ευφυΐα σας!
Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
10 σχόλια:
Λύση :
Το παράδοξο δημιουργείται από τη στιγμή που ο όρος της συμφωνίας τους εφαρμοστεί πάνω στη μεταξύ τους δίκη.
Έτσι ο δικαστής πρέπει κατ' αρχήν να θεωρήσει πως η παρούσα δίκη δεν είναι μέρος της μεταξύ τους συμφωνίας. Τότε θα είναι ελεύθερος να αποφασίσει αν η συμφωνία του Πρωταγόρα με τον Αρίστιππο είναι έγκυρη, οπότε ο Αρίστιππος δεν θα πρέπει να πληρώσει ακόμα, ή άκυρη, οπότε ο Αρίστιππος θα πρέπει να πληρώσει τον Πρωταγόρα.
Να καταφύγει στην εξής επιλογή: Να δικαιώσει τον Αρίστιππο.
Ο Πρωταγόρας πρέπει , δηλαδή να περιμένει να κερδίσει την πρώτη του δίκη ο Αρίστιππος για να πληρωθεί. Κάτι που θα πραγματοποιηθεί!Ο Αρίστιππος θα κερδίσει τη δίκη και θα πληρώσει τον Πρωταγόρα. Βέβαια, οπωσδήποτε την έχει πατήσει ο Αρίστιππος γιατί θα μπορούσε να ... (΄δυσκολο, παράδοξο ονομα και πραμα)
giati o dikastis den bazei ton aristippo na kanei ti dikh oste na tin kerdisei kai na plirosei ton protagora????????????
@Ανώνυμος: Γιατί ο Αρίστιππος είναι δικηγόρος και όχι δικαστής. Και το να κερδίσει τη δίκη ο Αρίστιππος σημαίνει να μην πληρώσει.
a lathos ksexasa na diabaso tin ekfonisi.
panos i pantsik se lene?????
@Ανώνυμος: Πάνο με λένε. pantsik είναι το καλλιτεχνικό μου.
emena niko me lene.anonimos einai to kalitexniko mou
Ας υποθέσουμε τώρα πως ο δικαστής πράγματι θεωρεί πως η παρούσα δίκη δεν είναι μέρος της μεταξύ τους συμφωνίας και επιπλέον θεωρεί τη συμφωνία τους έγκυρη, οπότε αποφασίζει να μην πληρώσει ο Αρίστιππος τον Πρωταγόρα. Τότε το καλύτερο που έχει να κάνει ο Πρωταγόρας είναι να καταγγείλει για δεύτερη φορά στο δικαστήριο τον Αρίστιππο. Ο δικαστής αφού θεώρησε έγκυρη τη συμφωνία τους στην πρώτη δίκη, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και στη δεύτερη. Όμως αφού ο Αρίστιππος έχει κερδίσει ήδη μία δίκη θα πρέπει τώρα να πληρώσει!
Αν η πρώτη δίκη δεν είναι μέρος της συμφωνίας, τότε στην δεύτερη δίκη ο Αρίστιππος δεν θα θεωρείται ο, τι έχει κερδίσει καμία δίκη, άρα πάλι δεν θα πρέπει να πληρώσει τον Πρωταγόρα.
Ο δικαστής θα πρέπει να δικαιώσει τον Αρίστιππο στην πρώτη δίκη, αλλά θεωρώντας την μέρος της συμφωνίας, και έτσι στην δεύτερη δίκη ο Αρίστιππος να έχει κερδίσει μία δίκη και να πρέπει να πληρώσει τώρα τον Πρωταγόρα.
Μόνο για μέλη: Γράψτε την απάντησή σας