Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Ζυγίσεων - Τρεις ζυγαριές (*****)

Έχουμε 9 πανομοιότυπα νομίσματα, 8 γνήσια και ένα κάλπικο. Τα γνήσια ζυγίζουν το ίδιο, το κάλπικο είναι ελαφρύτερο. Έχουμε και 3 ζυγαριές με δίσκους. Οι δύο είναι κανονικές, ενώ η τρίτη είναι αναξιόπιστη και μπορεί να ισορροπεί ή να γέρνει από κάποια πλευρά, ανεξάρτητα από τον συσχετισμό των βαρών σε κάθε δίσκο της. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αναξιόπιστη ζυγαριά.
Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός ζυγίσεων που θα χρειαστεί να κάνουμε προκειμένου να εντοπίσουμε με βεβαιότητα το κάλπικο νόμισμα;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
stratos, Θανάσης Παπαδημητρίου, kraptaki, sf, Βαγγέλης, batman1986, Michalis

23 σχόλια:

pantsik είπε...

Τον γρίφο πρότεινε ο λύτης stratos.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 04 Οκτωβρίου, 2020 18:01: Η αναξιόπιστη ζυγαριά βγάζει τυχαίες ενδείξεις. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να δείξει και τη σωστή ένδειξη. Αν βάλεις τα ίδια βάρη πάνω της, τη μία φορά μπορεί να γέρνει π.χ. αριστερά και την άλλη να ισορροπεί.

pantsik είπε...

@ΧΡΗΣΤΟΣ Κ: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 05 Οκτωβρίου, 2020 10:22: Ο γρίφος λύνεται όπως είναι διατυπωμένος συν την επιπλέον διευκρίνιση που σου έδωσα.

pantsik είπε...

@Gavros_32: Καλημέρα. Θα πρέπει να αναφέρεις τον τρόπο που θα τα καταφέρουμε.

pantsik είπε...

@Θανάσης Παπαδημητρίου: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@Θανάσης Παπαδημητρίου: Η δεύτερη απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 20 Οκτωβρίου, 2020 16:34: Δεν γνωρίζω λύση που να ξεκινάει με τους τρόπους που αναφέρεις.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 21 Οκτωβρίου, 2020 12:14: Όχι, δεν τα τοποθετούμε έτσι.

pantsik είπε...

@Kontoleon: Ναι, η αναξιόπιστη δίνει τυχαίο αποτέλεσμα. Γίνεται με λιγότερες ζυγίσεις.

pantsik είπε...

@ellinas109: Γίνεται καλύτερα.

pantsik είπε...

@kraptaki: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@sf: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Βαγγέλης: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Antonios Seretis: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@batman1986: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Michalis: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Κρις: Καλημέρα. Από 1/12/2020 δεν είναι δυνατή η αποστολή λύσεων στους άλυτους γρίφους από μη μέλη. Αν θέλετε να παραγγείλετε 100 γρίφους με τις λύσεις τους κοιτάξτε στην κορυφή της σελίδας ή κάτω από αυτό το μήνυμα για λεπτομέρειες.

Ανώνυμος είπε...

Ο γρίφος έχει ασάφεια. Αν η αναξιόπιστη ζυγαριά βγάζει συνεχώς αληθές αποτέλεσμα που θα ξέρουμε ότι είναι αληθές (για παράδειγμα να βάλω δύο νομισματα που ξέρω ότι είναι κανονικά ένα στην κάθε μεριά του ζυγού και να δείξουν και οι τρεις ζυγαριές το ίδιο αποτέλεσμα) δε θα μπορέσουμε ποτέ να την εντοπίσουμε. Για να λυθεί λοιπόν ο γρίφος με σιγουριά, επειδή ακριβώς η αναξιόπιστη ζυγαριά μπορεί πάντα να βγάζει σωστό αποτέλεσμα, ενδέχεται να χρειαστούν πολλές ζυγίσεις. Υπάρχει κάποια διευκρίνιση ως προς αυτό; Μήπως η αναξιόπιστη ζυγαριά τη μια βγάζει λάθος αποτέλεσμα και την άλλη σωστό;

pantsik είπε...

@Ανώνυμος/η στο Γρίφοι στις 15 Οκτ 2021, 8:44 μ.μ.: Ο γρίφος λύνεται ακόμα και αν η αναξιόπιστη ζυγαριά δίνει συνεχώς τη σωστή ένδειξη. Πρόσεξε πως ζητείται ποιο είναι το κάλπικο νόμισμα, όχι ποια είναι η αναξιόπιστη ζυγαριά.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος/η στο Γρίφοι στις 23 Οκτ 2021, 12:42 π.μ.: Από 1/12/2020 δεν είναι δυνατή η αποστολή λύσεων στους άλυτους γρίφους από μη μέλη. Αν θέλετε να παραγγείλετε 100 γρίφους με τις λύσεις τους κοιτάξτε στην κορυφή της σελίδας ή κάτω από αυτό το μήνυμα για λεπτομέρειες.

pantsik είπε...

@MrKitsos: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@MrKitsos: Γίνεται με λιγότερες.