Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Λογικής - Το στέμμα του βασιλιά (***)

Τα παλιά τα χρόνια δικαζόταν ένας άνθρωπος με τη βαρύτατη κατηγορία ότι είχε κλέψει το στέμμα του βασιλιά. Ήταν γνωστό πως ο κατηγορούμενος ανήκε είτε στη φυλή των Ιώνων είτε στη φυλή των Χετταίων. Ήταν επίσης γνωστό ότι όλοι οι Ίωνες έλεγαν πάντοτε την αλήθεια και όλοι οι Χετταίοι έλεγαν πάντοτε ψέματα.
Ζήτησε λοιπόν ο δικαστής από τον κατηγορούμενο να πει κάτι, μήπως και καταλάβαινε αν ήταν αυτός ο ένοχος. Ο κατηγορούμενος έκανε μια δήλωση και αμέσως ο δικαστής τον αθώωσε.
Όταν ρώτησαν τον δικαστή αν ο κατηγορούμενος είχε πει την αλήθεια, εκείνος απάντησε: «δεν έχω ιδέα!».
Βρείτε μια δήλωση που θα μπορούσε να είχε κάνει ο κατηγορούμενος.

11 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση:

Ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να είχε κάνει τη δήλωση: «Το στέμμα το έκλεψε ένας Χετταίος». Αν αυτή η δήλωση είναι αληθής τότε ο κατηγορούμενος είναι Ίωνας, άρα αθώος. Αν αυτή η δήλωση είναι ψευδής τότε το στέμμα δεν το έκλεψε Χετταίος, ενώ ο κατηγορούμενος αφού είπε ψέματα είναι Χετταίος, άρα αθώος.

swt είπε...

Μια άλλη δήλωση που θα μπορούσε να είχε κάνει είναι η εξής:
"Αν με είχατε ρωτήσει αν έκλεψα το στέμμα θα είχα απαντήσει όχι"
Είναι λίγο πιθανότερη από τη δήλωση "Το στέμμα το έκλεψε ένας Χετταίος", αφού η δεύτερη υποδηλώνει γνώση του ποιος το έκλεψε και ο δικαστής μάλλον θα έπρεπε να το διερευνήσει περισσότερο.

batman1986 είπε...

Το προσπάθησα και σκέφτηκα ακριβώς την ίδια πρόταση με τον swt.Θα συμφωνήσω και με το σχολιό του

manouhl είπε...

"Αν με είχατε ρωτήσει αν έκλεψα το στέμμα θα είχα απαντήσει όχι"

Αν ηταν Ιωνας,το "οχι"θα ηταν αληεια,οποτε θα ηταν αθωος.

Αν ηταν Χετταιος το "οχι"θα ηταν ψεμματα,πραμα που σημαινει οτι αν τον ρωτουσε θα ειχε απαντησει "ναι"το οποιο επισης θα ηταν ψεμματα,οποτε παλι προκυπτει αθωος!

Αυτος ειναι ο συλογισμος του swt?

pantsik είπε...

@manouhl: Ναι, αυτός.

Ανώνυμος είπε...

Πιστευω πως μια σωστη λυση ειναι και η < Αν ημουν Χετταιος θα ελεγα πως δεν το εκανα.> για παρομοιους λογους με τις αλλες λυσεις .

Ανώνυμος είπε...

λεω αληθεια οτι δεν ειμαι ενοχος.

Ανώνυμος είπε...

Ελειπη στοιχεία στο γρίφο. Η δήλωση από ΙΩΝΑ «Το στέμμα το έκλεψε ένας Χετταίος» τον καθιστά αθώο, ενώ από ΧΑΙΤΤΑΙΟ προϋποθέτει γνώση εκ μέρους του ότι το έκλεψε ΙΩΝΑΣ. Επίσης η δήλωση "Αν με είχατε ρωτήσει αν έκλεψα το στέμμα θα είχα απαντήσει όχι από ΙΩΝΑ τον καθιστά αθώο (αληθής δήλωση), ενώ από ΧΑΙΤΤΑΙΟ τον καθιστά ένοχο αφού είναι ψευδης. Αφού λοιπόν ο δικαστής δεν ξέρει αν έχει ενώπιον του ΙΩΝΑ ή ΧΕΤΤΑΙΟ δεν μπορεί να βγάλει απόφαση.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 12 Δεκεμβρίου, 2020 01:32: Προκύπτει ότι αν η δήλωση που προτείνεται έγινε από Χετταίο τότε γνωρίζει πως το στέμμα το έκλεψε Ίωνας. Αν δεν το γνώριζε θα μπορούσε να έχει κλαπεί από Χετταίο και άρα ο Χετταίος που έκανε τη δήλωση θα έλεγε αλήθεια. Όμως στις προϋποθέσεις του γρίφου αναφέρεται ότι οι Χετταίοι λένε πάντοτε ψέματα. Άρα η δήλωση αυτή γίνεται είτε από Ίωνα είτε από Χετταίο ο οποίος γνωρίζει τη φυλή αυτού που έκλεψε το στέμμα. Τα δεδομένα του γρίφου δεν είναι ελλιπή.

Ανώνυμος είπε...

Με δεδομένο ότι ο κατηγορούμενος ξέρει τον ένοχο (άρα και τη φυλή του), τότε είναι σωστή η λύση που προτείνεις. Από πού προκύπτει όμως ότι ο κατηγορούμενος ξέρει τον ένοχο; Που φαίνεται αυτό στα δεδομένα του γρίφου; Γι αυτό λέω ότι υπάρχουν ελλειπή στοιχεία. Δεν είναι πάντα δεδομένο ότι ο κατηγορούμενος ξέρει τον ένοχο.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 15 Δεκεμβρίου, 2020 22:53: Αυτό που σου έγραψα πιο πάνω είναι ότι προκύπτει εμμέσως ότι ο κατηγορούμενος γνωρίζει πως ο ένοχος είναι Ίωνας. Αν δεν τον γνώριζε και έκανε αυτή τη δήλωση τότε θα μπορούσε να είχε πει την αλήθεια, άρα θα παραβιαζόταν μία συνθήκη της εκφώνησης που λέει ότι οι Χετταίοι λένε πάντοτε ψέματα.