Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ανάλυσης - Κάψιμο φιτιλιών (***)

Εχουμε δύο φιτίλια με ελεύθερα τα άκρα τους, χωρίς δηλαδή να συνδέονται σε κερί. Κάθε φιτίλι καίγεται σε μία ώρα. Έχουν όμως διαφορετικό μήκος και πλάτος το καθένα, ενώ η πυκνότητα του κάθε φιτιλιού δεν είναι η ίδια σε κάθε σημείο του. Έχουμε και έναν αναπτήρα με τον οποίο μπορούμε να τα ανάψουμε. Μπορείτε να μετρήσετε ακριβώς 45 λεπτά;

Διευκρινίσεις:
1) Διαφορετική πυκνότητα σε κάθε σημείο του φιτιλιού σημαίνει πως δεν μπορούμε να το κόψουμε στη μέση και να μετρήσουμε έτσι μισή ώρα.
2) Ο χρόνος μετράται αποκλειστικά καίγοντας φιτίλια. Δεν διαθέτουμε κανένα άλλο μέσο μέτρησης χρόνου.

1 σχόλιο:

pantsik είπε...

Λύση :

Ανάβουμε το πρώτο φιτίλι και από τις δύο άκρες του και ταυτόχρονα το δεύτερο φιτίλι μόνο από τη μία άκρη του.
Μόλις το πρώτο φιτίλι καεί ολόκληρο, θα έχουμε μετρήσει μισή ώρα. Ακριβώς τότε, ανάβουμε το δεύτερο φιτίλι και από το δεύτερο άκρο του.
Από τη στιγμή που ανάψαμε το άλλο άκρο του δεύτερου φιτιλιού, μέχρι να καεί ολόκληρο, έχει περάσει το μισό της υπόλοιπης μισής ώρας, δηλαδή ένα τέταρτο. Άρα ο συνολικός χρόνος που πέρασε μέχρι να καούν και τα δύο φιτίλια τελείως είναι 45 λεπτά.