Γίνε μέλος στο grifoi.org

Στους γρίφους με τη σήμανση ".Άλυτοι 1-100" και ".Άλυτοι 101-200" μπορούν να στέλνουν τις λύσεις τους μόνο τα Μέλη του site grifoi.org. Πληροφορίες για το πως θα γίνετε μέλος μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Λογικής - Το στέμμα του βασιλιά (***)

Τα παλιά τα χρόνια δικαζόταν ένας άνθρωπος με τη βαρύτατη κατηγορία ότι είχε κλέψει το στέμμα του βασιλιά. Ήταν γνωστό πως ο κατηγορούμενος ανήκε είτε στη φυλή των Ιώνων είτε στη φυλή των Χετταίων. Ήταν επίσης γνωστό ότι όλοι οι Ίωνες έλεγαν πάντοτε την αλήθεια και όλοι οι Χετταίοι έλεγαν πάντοτε ψέματα.
Ζήτησε λοιπόν ο δικαστής από τον κατηγορούμενο να πει κάτι, μήπως και καταλάβαινε αν ήταν αυτός ο ένοχος. Ο κατηγορούμενος έκανε μια δήλωση και αμέσως ο δικαστής τον αθώωσε.
Όταν ρώτησαν τον δικαστή αν ο κατηγορούμενος είχε πει την αλήθεια, εκείνος απάντησε: «δεν έχω ιδέα!».
Βρείτε μια δήλωση που θα μπορούσε να είχε κάνει ο κατηγορούμενος.

7 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση:

Ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να είχε κάνει τη δήλωση: «Το στέμμα το έκλεψε ένας Χετταίος». Αν αυτή η δήλωση είναι αληθής τότε ο κατηγορούμενος είναι Ίωνας, άρα αθώος. Αν αυτή η δήλωση είναι ψευδής τότε το στέμμα δεν το έκλεψε Χετταίος, ενώ ο κατηγορούμενος αφού είπε ψέματα είναι Χετταίος, άρα αθώος.

swt είπε...

Μια άλλη δήλωση που θα μπορούσε να είχε κάνει είναι η εξής:
"Αν με είχατε ρωτήσει αν έκλεψα το στέμμα θα είχα απαντήσει όχι"
Είναι λίγο πιθανότερη από τη δήλωση "Το στέμμα το έκλεψε ένας Χετταίος", αφού η δεύτερη υποδηλώνει γνώση του ποιος το έκλεψε και ο δικαστής μάλλον θα έπρεπε να το διερευνήσει περισσότερο.

batman1986 είπε...

Το προσπάθησα και σκέφτηκα ακριβώς την ίδια πρόταση με τον swt.Θα συμφωνήσω και με το σχολιό του

manouhl είπε...

"Αν με είχατε ρωτήσει αν έκλεψα το στέμμα θα είχα απαντήσει όχι"

Αν ηταν Ιωνας,το "οχι"θα ηταν αληεια,οποτε θα ηταν αθωος.

Αν ηταν Χετταιος το "οχι"θα ηταν ψεμματα,πραμα που σημαινει οτι αν τον ρωτουσε θα ειχε απαντησει "ναι"το οποιο επισης θα ηταν ψεμματα,οποτε παλι προκυπτει αθωος!

Αυτος ειναι ο συλογισμος του swt?

pantsik είπε...

@manouhl: Ναι, αυτός.

Ανώνυμος είπε...

Πιστευω πως μια σωστη λυση ειναι και η < Αν ημουν Χετταιος θα ελεγα πως δεν το εκανα.> για παρομοιους λογους με τις αλλες λυσεις .

Ανώνυμος είπε...

λεω αληθεια οτι δεν ειμαι ενοχος.