Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Συνδυαστικής Σκέψης - Το κλουβί με τα λιοντάρια (***)

Σε ένα μεγάλο κλουβί είναι κλεισμένα 57 λιοντάρια και ένα πρόβατο. Αν κάποιο λιοντάρι φάει το πρόβατο τότε το πιάνει υπνηλία (από τη βαρυστοµαχιά) και είναι ευάλωτο σε επίθεση άλλου λιονταριού. Γίνεται έτσι κατά κάποιο τρόπο ψευδο-πρόβατο, δηλαδή υποψήφιο θύμα.
Υποθέστε πως αν κάποιο λιοντάρι σκοτώσει το θύμα του τότε το τρώει µόνο του. Επίσης υποθέστε πως όλα τα λιοντάρια είναι λογικά και όλα ξέρουν ότι και τα άλλα λιοντάρια σκέφτονται λογικά. Οι προτεραιότητες του κάθε λιονταριού είναι πρώτα να ζήσει το ίδιο και εφόσον δεν διατρέχει κίνδυνο, να φάει κάποιο θύμα. Τα λιοντάρια θα μπορούσαν να επιζήσουν και χωρίς να φάνε το πρόβατο ή το όποιο άλλο υποψήφιο θύμα, δηλαδή τους παρέχεται τροφή και µε άλλο τρόπο.

Η ερώτηση είναι: Θα επιβιώσει το πρόβατο;

9 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Για τη λύση και αυτού του γρίφου ξεκινάμε από μια απλούστερη υποθετική περίπτωση:
1) Αν στο κλουβί υπήρχε μόνο ένα λιοντάρι, τότε θα έτρωγε ασυζητητί το πρόβατο.
2) Αν υπήρχαν δύο, τότε δεν θα το έτρωγε κανένα, διότι θα έπεφτε θύμα του άλλου λιονταριού.
3) Αν υπήρχαν τρία, τότε κάποιο λιοντάρι θα έτρωγε το πρόβατο, µην έχοντας να φοβηθεί τίποτα από τα υπόλοιπα δύο, λόγω της περίπτωσης 2.
4) Αν υπήρχαν τέσσερα, τότε πάλι δεν θα έτρωγε κανένα το πρόβατο, γιατί κάποιο από τα υπόλοιπα τρία θα έτρωγε και το ίδιο (περίπτωση 3).
Καταλήγουμε τελικά πως αν ο αρχικός αριθμός των λιονταριών είναι ζυγός το πρόβατο θα επιβιώσει, ενώ αν είναι μονός θα φαγωθεί.

Ανώνυμος είπε...

και γιατί πρέπει να το φαει όλο μαζί και να βαρυστομαχιάσει; Αφού είναι λογικό θα φάει ένα μέρος.

masterantre είπε...

Αποκλείεται να επιβιώσει το πρόβατο.
Σαν λογικά τα λιοντάρια θα έκαναν ομάδα των 29 και οντας υπέρτερα θα έπαιρναν μεζεδάκι.

Ανώνυμος είπε...

αφου ο αρχικος αριθμος των λιονταριων ειναι μονος, το προβατο θα επιβιωσει...αλλα κ παλι εφοσον ειναι λογικα τα λιονταρια που σημαινει οτι σκεφτονται ορθα κ ταιζονται απο τον φυλακα γιατι να φανε το προβατο??

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια αν τα λιονταρια ειναι ολα λογικα τοτε ενα απο τα 57 λιονταρια απλα θα φαει το προβατο και δεν θα γινει τιποτα γιατι κανενα λιονταρι δεν θα φαει το λιονταρι που εφαγε το προβατο επειδη ολα ξερουν οτι αν το κανουν μετα θα φαγωθουν και αυτα. οποτε το προβατο τρωγεται και αυτο που πηρε την πρωτοβουλια και το εφαγε βγηκε κερδισμενο

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Σωστά.

Ανώνυμος είπε...

Μεχρι τα 3 λιονταρια ειναι σωστη η λυση. Απο κει και περα λαμβανοντας υποψην οτι τα λιονταρια σκεφτονται ολα λογικα φυσικα και καποιο θα φαει το προβατο αφου τα υπολοιπα θα φοβουνται να φανε το λιονταρι που εφαγε το προβατο. Τωρα αν καποιο φαει το βαρυστομαχιασμανο λιονταρι κακο του κεφαλιου του. Αλλα δεν εχει καμια σημασια αν τα λιονταρια ειναι 56 η 57. Τι βλακεια ειναι αυτη με τους ζυγους και τους μονους;

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 27 Νοεμβρίου, 2017 12:33: Μην λες πως κάτι είναι βλακεία χωρίς να το έχεις καταλάβει. Αφού το καταλάβεις κρίνε το όπως θέλεις.

Unknown είπε...

Ίσως κάνω λάθος αλλά έχω την αίσθηση ότι η λογική αυτή ισχύει έως και για δύο λιοντάρια. Για να ισχύει για πάνω από 2 θα πρέπει να υπάρχει αυτόματος θάνατος μετά το φάγωμα κάποιου. Εφ όσον όλα έχουν ως προτεραιότητα την επιβίωση τους δημιουργείται μια αντίφαση που σε κάνει να σκεφτείς ότι απλά το πρωτο λιοντάρι που θα φάει το προβατο θα σκεφτεί ότι το επομενο θα είναι τολμηρό επειδή το επόμενο δε θα ρισκάρει όμως ξέρει ότι όλα σκέφτονται ότι δε θα ρισκάρουν και είναι τολμηρα και τα υπόλοιπα. Οπότε με με βγάζει σε ένα λουπ όπου όλα σκέφτονται ότι τα άλλα δε θέλουν να ρισκάρουν αλλά όλα είναι και τολμηρά με αυτή τη σκέψη. Τελείως mindfuck αλλά ωραίο! Congrats για τη δουλειά σου.