Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Υπολογισμού - Φιλοσοφίζοντες μαθηματικοί (***)

Κάθε πέμπτος μαθηματικός είναι φιλόσοφος και κάθε ενδέκατος φιλόσοφος είναι μαθηματικός. Ποιοι είναι περισσότεροι, οι μαθηματικοί ή οι φιλόσοφοι;

6 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση:

Αν x είναι ο αριθμός όσων είναι και μαθηματικοί και φιλόσοφοι, τότε οι μαθηματικοί είναι 5x και οι φιλόσοφοι είναι 11x. Άρα οι φιλόσοφοι είναι περισσότεροι.
Αν τώρα σκέφτεστε τι γίνεται στην περίπτωση όπου το x είναι 0, τότε είστε και μαθηματικός και φιλόσοφος, οπότε το x είναι σίγουρα μεγαλύτερο του 0 ;-)

man123 είπε...

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό αυτό, αφού αν π.χ. χ=1, τότε θα μπορούσε να ισχύει μ=5 και φ=1, δηλαδή να ήρθαν 5 μαθ. και ο 5ος να ήταν και φιλ. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφής απάντηση, αφού αν έρχονταν π.χ. 15 μαθηματικοί συνολικά, τότε θα είχαμε 3 φιλόσοφους και αντίστοιχα αν έρχονταν 33 φιλόσοφοι συνολικά, θα είχαμε 3 μαθηματικούς, δηλαδή χ=3, αλλά δεν υπάρχει σαφής απάντηση, ενώ και στις δύο αυτές περιπτώσεις ισχύουν τα δεδομένα.

pantsik είπε...

@man123: Ο ορισμός εννοεί πως χρειάζονται 11 φιλόσοφοι για να είναι 1 από αυτούς και μαθηματικός. Στο παράδειγμα που αναφέρεις έχουμε 1 μόνο φιλόσοφο που σύμφωνα με τον ορισμό δεν μπορεί να είναι και μαθηματικός. Για να είναι το παράδειγμά σου σύμφωνο με τον ορισμό θα έπρεπε να είχαμε 15 άτομα εκ των οποίων οι 4 να είναι μόνο μαθηματικοί, οι 10 να είναι μόνο φιλόσοφοι και 1 να είναι και τα δύο.

Ανώνυμος είπε...

Stin apanthsei sou lew oti x einai o arithos ton math kai fil mazi kai o orismos leei oti 5 mathimatikoi einai enas fil ara den ginetai 5x na vroume tous filosofous afou to x perilamvanei k autous

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Ο ορισμός δεν ζητάει να βρούμε πόσοι είναι οι φιλόσοφοι, αλλά ποιοι είναι περισσότεροι.

paraplanitikos είπε...

Αν οι μαθηματικοί είναι 50 και οι φιλόσοφοι 200 ποιοι είναι περισσότεροι. Το είναι λάθος από την αρχή