Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Λογικής - Χρυσό, ασημένιο, χάλκινο (***)

Κάποιος βάζει ένα χρυσό, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο νόμισμα πάνω σε ένα τραπέζι και σας λέει πως αν κάνετε μια αληθή δήλωση θα σας δώσει ένα από τα τρία νομίσματα, όποιο θέλει αυτός, ενώ αν κάνετε μια ψευδή δήλωση δεν θα σας δώσει τίποτα. Με ποια δήλωση θα καταφέρετε να πάρετε το χρυσό νόμισμα;

5 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση:

Μία δήλωση που επιτυγχάνει το ζητούμενο είναι η: «δεν θα μου δώσεις ούτε το χάλκινο ούτε το ασημένιο νόμισμα». Αν αυτή η δήλωση είναι αληθής τότε θα πρέπει να σας δώσει αναγκαστικά το χρυσό νόμισμα, ενώ δεν είναι δυνατόν η δήλωσή σας να βγει ψευδής γιατί θα είχε την υποχρέωση να μην σας δώσει τίποτα και τότε η δήλωση θα ήταν αληθής.
Η συμπληρωματική δήλωση: «θα μου δώσεις το χρυσό νόμισμα ή τίποτα» επιτυγχάνει επίσης το ζητούμενο.

Ανώνυμος είπε...

Η δήλωση μπορεί να βγει ψευδής εάν του δώσει π.χ. το χάλκινο νόμισμα. Είναι καλύτερα για αυτόν να δώσει το χάλκινο νόμισμα παρά να μη δώσει τίποτα οπότε η δήλωση θα βγει αληθής και θα αναγκαστεί να δώσει το χρυσό.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Αν του έδινε το χάλκινο νόμισμα τότε η δήλωση που γράφω θα ήταν ψευδής οπότε θα έπρεπε να μην του δώσει τίποτα. Οδηγούμαστε έτσι σε παράδοξο, οπότε δεν μπορεί να του δώσει το χάλκινο νόμισμα.

Ανώνυμος είπε...

Μια αλλη λυση πιστευω πως ειναι η < Αν λεω αληθεια θα μου δωσεις το χρυσο νομισμα ενω αν λεω ψεματα θα μου δωσιες το δεν χρυσο > .

Ανώνυμος είπε...

Ειναι Ψεμα οτι: αν πω Αληθεια θα μου δωσεις ασημενιο ή χαλκινο.