Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ανάλυσης - Τα 101 ρομπότ της Εταιρείας (****)

Μια εταιρεία κατασκεύασε 101 όμοια ρομπότ αλλά στη συνέχεια διαπίστωσε πως κάποια από αυτά βγήκαν ελαττωματικά. Φώναξε λοιπόν ο διευθυντής έναν τεχνικό και του ανέθεσε να εντοπίσει τα ελαττωματικά ρομπότ για να τα στείλουν προς καταστροφή. Του έδωσε τις παρακάτω οδηγίες: «Το κάθε ρομπότ είναι εφοδιασμένο με ένα σύστημα διάγνωσης της κατάστασης κάποιου άλλου ρομπότ. Συνδέεις αυτό το βύσμα του ελεγκτικού ρομπότ σε αυτή την υποδοχή του εξεταζόμενου ρομπότ και αν ανάψει αυτό το φωτάκι στο ελεγκτικό ρομπότ τότε το εξεταζόμενο ρομπότ είναι κανονικό. Αν δεν ανάψει τότε το εξεταζόμενο ρομπότ είναι ελαττωματικό και πρέπει να καταστραφεί. Το κάθε ρομπότ μπορεί να εξεταστεί μέχρι δύο φορές για το αν είναι κανονικό ή όχι. Μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στις διαγνώσεις των κανονικών ρομπότ γιατί είναι πάντοτε σωστές, αλλά δεν μπορείς να έχεις καμία εμπιστοσύνη στις διαγνώσεις των ελαττωματικών οι οποίες είναι πότε σωστές και πότε λάθος. Θα μπορούσαμε βέβαια να τα καταστρέψουμε όλα, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο για την εταιρεία μας, γιατί γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι τα περισσότερα ρομπότ είναι κανονικά».
Με ποια μέθοδο θα καταφέρει ο τεχνικός να εντοπίσει όλα τα ελαττωματικά ρομπότ;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
Nick, stratos, Michalis, swt, Je vais evanouir, batman1986, sotrixios, fighter, ΧΑΡΗΣ, saxon, foikonomop, ΕΑΛΕΞΙΟΥ, percival, kraptaki, Θανάσης Παπαδημητρίου, MelLo, sf, G SOZELGI, Πειραχτήρι, ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ, daskalos1971

51 σχόλια:

pantsik είπε...

Ο γρίφος τροποποιήθηκε στις 23:55 της 23/6/2011.

pantsik είπε...

@Nick: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή. Για την ακρίβεια ήταν ο λόγος που άλλαξα την εκφώνηση του γρίφου ώστε να γίνει πιο δύσκολη η λύση του.

pantsik είπε...

@stratos: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

offspring είπε...

Δηλαδή, υπάρχει πιθανότητα ένα ελαττωματικό ρομπότ και τις δύο φορές που θα εξεταστεί να παραπλανήσει το ελεγκτικό ρομπότ και να του δείξει ότι δεν έχει τίποτα; Ή από τις δύο φορές που θα εξεταστεί, τη μία θα πει αλήθεια και την άλλη ψέματα (ή το ανάποδο);

pantsik είπε...

@batman1986: Δεν νομίζω πως λειτουργεί αυτή η μέθοδος.

pantsik είπε...

@offspring: Δεν μπορεί ένα ελαττωματικό ρομπότ που θα εξεταστεί να δείξει ότι δεν έχει τίποτα το ίδιο, γιατί η διάγνωση γίνεται από ένα άλλο ρομπότ. Αν όμως ο εξεταστής είναι ένα ελαττωματικό ρομπότ τότε ναι, μπορεί να δώσει την πρώτη φορά μια αληθή διάγνωση και τη δεύτερη μία ψευδή ή το αντίστροφο (στη δεύτερη περίπτωση δεν υπάρχει ο περιορισμός των 2 διαγνώσεων).

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 25 Ιούνιος, 2011 16:07: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου. Μπορεί και τις δύο φορές να δώσει την ίδια διάγνωση. Για το άλλο που με ρωτάς δεν γνωρίζω.

pantsik είπε...

@Michalis: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Test: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου για δύο λόγους. Πρώτον γιατί το κάθε ρομπότ μπορεί να ελεγχθεί μέχρι δύο φορές και δεύτερον γιατί ακόμα και αν δεν ίσχυε αυτός ο περιορισμός, τα ελαττωματικά ρομπότ θα έδιναν την ίδια διάγνωση με τα κανονικά.
Για το άλλο θέμα δεν θα κάνω διαγραφή αλλά αντικατάσταση. Στείλε μου μια λίστα με όλους τους γρίφους στους οποίους έχεις απαντήσει και ένα νέο ψευδώνυμο.

pantsik είπε...

@swt: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Test: Σωστή η παρατήρησή σου ότι ισχύει μόνο το πρώτο σφάλμα και όχι και το δεύτερο. Ο γρίφος είναι σαν αυτόν που περιγράφεις. Αν θέλεις διατύπωσε τη λύση για να βαθμολογηθείς. Αλλάζω το ψευδώνυμο μόνο στη λίστα των λυτών κάθε γρίφου και στη συνολική.

pantsik είπε...

@Je vais evanouir: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή. Θα καταρρεύσω...

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 06 Ιούλιος, 2011 12:38: Τα ελαττωματικά λένε ότι τα συμφέρει για να τη γλυτώσουν. Συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα που αναφέρεις είναι πιθανά.

pantsik είπε...

@batman1986: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@sotrixios: Πρόσεξε πως το κάθε ρομπότ μπορεί να εξεταστεί μέχρι δύο φορές.

pantsik είπε...

@sotrixios: Ξεκινάς την απάντησή σου γράφοντας: "θα βαλει ενα ρομποτ να το εξετασουν ολα τα υπολοιπα". Σου απάντησα πως αυτό δεν γίνεται γιατί το κάθε ρομπότ μπορεί να εξεταστεί μέχρι δύο φορές. Αν αναθεωρείς αυτή σου την πρόταση, γράψε μου πάλι ολόκληρη τη λύση σου.

pantsik είπε...

@saxon: Ναι.

pantsik είπε...

@sotrixios: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@ΘΑΝΑΤΟΣ: Επειδή είχες στείλει αρχικά την ίδια απάντηση με το ψευδώνυμο Je vais evanouir, πιστώνεται σε αυτό το όνομα η σωστή απάντηση.

pantsik είπε...

@giorgaras55: Δεν ισχύει η υπόθεση που έκανες ότι ένα ελαττωματικό ρομπότ δίνει εναλλάξ σωστές και λανθασμένες διαγνώσεις. Αυτό που κάνει είναι να δίνει κάθε φορά τη διάγνωση που νομίζει πως θα το βοηθήσει να επιβιώσει.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 05 Αύγουστος, 2011 17:04: Δες την απάντηση που δίνω στον giorgaras55.

pantsik είπε...

@fighter: Συγχαρητήρια!! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@ΧΑΡΗΣ: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@alex thita alpha: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου. Ένα ελαττωματικό ρομπότ μπορεί να διαγνώσει ως κανονικό ένα άλλο ελαττωματικό.

pantsik είπε...

@johnthegreek: Τα ελαττωματικά δίνουν απαντήσεις τέτοιες ώστε να σε δυσκολέψουν να τα εντοπίσεις.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 15 Σεπτέμβριος, 2011 13:44: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή. Γιατί δεν επιλέγεις ένα ψευδώνυμο ώστε να συμμετέχεις στη βαθμολογία;

pantsik είπε...

@saxon: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@ξενοφων: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου. Δύο ελαττωματικά ρομπότ μπορεί να υποδείξουν το ένα το άλλο ως κανονικό.

pantsik είπε...

@ξενοφων: Υπέθεσε πως το κάθε ελαττωματικό ξέρει πως και το άλλο ελαττωματικό θα σκεφτεί με τον ίδιο τρόπο προκειμένου να μπερδέψουν τον τεχνικό.
Γενικά μην προσπαθείς να προσδιορίσεις τις διαγνώσεις των ελαττωματικών. Πρέπει να βρεις μια λύση που θα τα εντοπίζει ανεξάρτητα από τις διαγνώσεις τους.

pantsik είπε...

@foikonomop: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@ΕΑΛΕΞΙΟΥ: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.
Στο email σου είχα απαντήσει. Στο έστειλα πάλι σήμερα.

pantsik είπε...

@percival: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@pegasusgr: Για να αποφύγω αυτού του είδους τις λύσεις, έβαλα στην εκφώνηση μία πρόταση που λέει: "Το κάθε ρομπότ μπορεί να εξεταστεί μέχρι δύο φορές για το αν είναι κανονικό ή όχι."

pantsik είπε...

@kraptaki: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Θανάσης Παπαδημητρίου: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@MelLo: Σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@sf: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@G SOZELGI: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Πειραχτήρι: Ναι, μπορεί.

pantsik είπε...

@Πειραχτήρι: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή. Πολύ ωραία η ανάλυσή σου.

pantsik είπε...

@GiChoc: Πρόσεξε πως αναφέρεται στην εκφώνηση ότι το κάθε ρομπότ μπορεί να ελεγχθεί μέχρι 2 φορές.

pantsik είπε...

@nerd: Το κάθε ρομπότ τα έχει και τα δύο.

pantsik είπε...

@nerd: Λογική.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 08 Ιανουαρίου, 2014 01:34: Δεν νομίζω πως λειτουργεί αυτή η μέθοδος με δεδομένο ότι το κάθε ρομπότ μπορεί να εξεταστεί μέχρι 2 φορές.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 12 Ιανουαρίου, 2014 19:49: Νομίζω πως αυτή η τακτική δεν οδηγεί τελικά σε λύση.

pantsik είπε...

@ Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 19 Ιανουαρίου, 2014 02:33: Αν ένα ρομπότ εξεταστεί από τα υπόλοιπα 100 τότε θα έχει εξεταστεί 100 φορές, δηλαδή περισσότερες από 2 που είναι το μέγιστο επιτρεπτό.

pantsik είπε...

@ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή. Είμαι εξοικειωμένος με αυτή τη λύση οπότε δεν είχα πρόβλημα να καταλάβω τι γράφεις.

pantsik είπε...

@daskalos1971: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Γιαννης Ορφανος: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου. Δεν ξέρει αν το πρώτο είναι κανονικό.

pantsik είπε...

@C.K: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου. Γράφε σε παρακαλώ στα ελληνικά και συμπλήρωνε το ψευδώνυμό σου εκεί που λέει "Όνομα / Διεύθυνση URL".

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 09 Σεπτεμβρίου, 2015 02:12: Γνωρίζει, αλλά δεν θα μπορέσεις να στείλεις την απάντησή σου αν δεν γίνεις μέλος.