Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Συνδυαστικής σκέψης - Έξι βούλες (****)

Τρεις λογικολόγοι πρόκειται να παίξουν ένα παιχνίδι. Θα καθίσουν σε τρεις καρέκλες και ένας διαιτητής θα βάλει στα κρυφά δύο βούλες στο μέτωπο του καθενός, έτσι ώστε ο καθένας τους να μπορεί να βλέπει τις βούλες των άλλων δύο, αλλά όχι τις δικές του. Ο διαιτητής έχει στη διάθεσή του 4 κόκκινες και 4 μαύρες βούλες. Θα επιλέξει τυχαία τις 6 βούλες που θα βάλει στα μέτωπα των τριών παικτών και θα του περισσέψουν 2 που δεν θα χρησιμοποιήσει και θα τις κρύψει μετά την τοποθέτηση.
Οι παίκτες με τη σειρά, ερωτούνται για το χρώμα που έχουν οι βούλες στο μέτωπό τους. Σκοπός του παιχνιδιού είναι κάποιος παίκτης να απαντήσει σωστά και να τεκμηριώσει τη λογική διαδικασία που τον οδήγησε στην απάντησή του. Αν κάποιος παίκτης δεν ξέρει τι χρώμα βούλες έχει, ερωτάται ο αμέσως επόμενος. Η σειρά των ερωτήσεων, ανάλογα με τη θέση που κάθονται, είναι η εξής: 1 – 2 – 3 – 1 – 2 – 3 - κλπ.
Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι ερωτάται ο πρώτος λογικολόγος σε ποια από τις τρεις θέσεις θέλει να καθίσει. Ποια θέση πρέπει να διαλέξει και γιατί;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:
Steli0s1, alpapado, aldel, batman1986, pegasusgr, enfante gatee, stratos, takis7up, Michalis, MrKitsos, swt, offspring, Κηαες, ΘΑΝΑΤΟΣ, stavgeor, kraptaki, percival, theo, sbetsika, ΕΑΛΕΞΙΟΥ, Θανάσης Παπαδημητρίου, G SOZELGI, saxon, sf, alexpsomi, man123

89 σχόλια:

pantsik είπε...

@salstelios: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σας.
Θεωρήστε πως και οι τρεις λογικολόγοι σκέφτονται με τον ίδιο (λογικό) τρόπο και πως από τη δήλωση άγνοιας του καθενός οι επόμενοι παίρνουν κάποια πληροφορία για τα χρώματα που μπορεί να έχουν οι ίδιοι.

pantsik είπε...

@salstelios: Η δεύτερη απάντησή σας ήταν σωστή.
Η ανάλυση που στείλατε ήταν σωστή αλλά όχι πλήρης. Ξεχάσατε να αναφέρετε μία υποπερίπτωση, όπως επίσης και να υπολογίσετε την πολλαπλότητα της κάθε υποπερίπτωσης.
Αν θέλετε γράψτε εδώ το email σας (δεν θα δημοσιευθεί) για να γίνω πιο συγκεκριμένος ή περιμένετε μέχρι τη δημοσίευση της δικής μου λύσης.

ΓΡιγορι0σ είπε...

Δεν είναι ανάγκη να είναι ομόχρωμες οι βούλες στο μέτωπο του καθενός, έτσι;

pantsik είπε...

@GRigori0s: Όχι, μπορεί να είναι και ετερόχρωμες.

pantsik είπε...

@petros: Δεν λειτουργεί αναγκαστικά η στρατηγική σας.

pantsik είπε...

@GRigori0s: Θα αργήσω. Μπορώ όμως να σας στείλω email.

pantsik είπε...

@Βαγγέλης: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σας. Υπενθυμίζω πως αν κάποιος απαντήσει τι χρώμα βούλες έχει, σαν λογικολόγος που είναι, δεν θα έχει κάνει λάθος και το παιχνίδι θα σταματήσει εκεί. Αν και οι τρεις απαντήσουν "δεν ξέρω" τότε ο κύκλος των ερωτήσεων επαναλαμβάνεται.

pantsik είπε...

@alpapado: Αν και σας ξέφυγαν κάποιοι συνδυασμοί, η απάντησή σας ήταν αναλυτική και σωστή. Συγχαρητήρια!

pantsik είπε...

@ΧΑΡΗΣ: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σας. Θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη λογική διαδικασία που γίνεται στο μυαλό του κάθε λογικολόγου σε συνδυασμό με τις απαντήσεις των υπολοίπων, γιατί η σωστή απάντηση σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να δωθεί νωρίτερα απ' ότι αναφέρετε.
Επίσης ξανακοιτάξτε τον συνολικό αριθμό των συνδυασμών σας.

pantsik είπε...

@batman1986: Τα όσα γράφεις στην ανάλυσή σου είναι πολύ σωστά. Καταλήγεις όμως σε διαφορετικό συμπέρασμα από αυτό που υποδεικνύει αυτή η ανάλυση.
Επίσης σου ξέφυγαν 4 αυθεντικές περιπτώσεις και η πολλαπλότητα της κάθε περίπτωσης.
Προσπάθησε ξανά γιατί είσαι κοντά.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 26 Σεπτέμβριος, 2010 22:22: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 27 Σεπτέμβριος, 2010 18:38: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σας.

pantsik είπε...

@aldel: Συγχαρητήρια! Η απάντηση και η ανάλυσή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@batman1986: Πήρα την απάντησή σου από χτες. Απλά δεν πρόλαβα να την ελέγξω. Μάλλον δεν έχεις προσέξει στους ορισμούς ότι ο λογικολόγος που ερωτάται πρώτα αποφασίζει που θα κάτσει και μετά βλέπει τις βούλες των άλλων. Με αυτό το δεδομένο γράψε μου μόνο τον αριθμό της θέσης που θα επιλέξει να καθίσει. Τα υπόλοιπα είναι σωστά.

pantsik είπε...

@batman1986: Όχι, δεν είναι αυτό.

pantsik είπε...

@batman1986: Έστω και σε τεύχη, τελικά έδωσες τη σωστή απάντηση :-) Συγχαρητήρια!

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 21 Οκτώβριος, 2010 19:58: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@pegasusgr: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή και πλήρης.

pantsik είπε...

@enfante gatee: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή, αν και σου ξέφυγαν κάποιες πολλαπλότητες.

pantsik είπε...

@BANIA: Η απάντηση αυτού του γρίφου απαιτεί αιτιολόγηση.

stratos είπε...

Αρκεί η απάντηση με τα ακριβή ποσοστά πιθανότητας επιτυχίας για κάθε θέσει, ή απαιτείται τεκμηρίωση με πλήρη ανάλυση όλων των δυνατών περιπτώσεων?

stratos είπε...

Για κάποιο λόγο η απάντηση δεν φεύγει (ίσως επειδή είναι μεγάλη). Θα τη στείλω σε δόσεις

pantsik είπε...

@stratos: Μπορείς αν θέλεις να μου στείλεις και τις ακριβείς πιθανότητες κάθε θέσης, αλλά αν έχεις κάνει λάθος και δεν μου στείλεις το σκεπτικό που σε οδήγησε στο αποτέλεσμα, δεν θα μπορέσω να εκτιμήσω αν τα σημεία που σου ξέφυγαν είναι σημαντικά ή όχι και θα θεωρήσω συνολικά λάθος την απάντηση. Όπως νομίζεις.

pantsik είπε...

@stratos: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου. Έχεις λάθος στην υποπερίπτωση 2Β2. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις σου είναι σωστές. Επίσης δεν συμφωνώ με τα ποσοστά σου. Πως δικαιολογείς τον αριθμό 210 ως το σύνολο όλων των δυνατών περιπτώσεων;

pantsik είπε...

@stratos: Παρόλο που σου λέει το σύστημα ότι το μήνυμα είναι μεγάλο, εγώ παίρνω κανονικά κάθε προσπάθεια αποστολής που κάνεις (την απάντησή σου πρέπει να την έλαβα καμιά δεκαριά φορές).

pantsik είπε...

@stratos: Η δεύτερη απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@takis7up: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου. Έχεις κάνει λάθος σε δύο περιπτώσεις ενώ έχεις ξεχάσει να αναφέρεις και άλλες τρεις.

pantsik είπε...

@sotrixios: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου. Χρειάζεται να κάνεις προσεκτική ανάλυση όλων των δυνατών περιπτώσεων.

pantsik είπε...

@takis7up: Δεν ήταν σωστή η δεύτερη απάντησή σου. Έχεις κάνει λάθος υπολογισμό στην περίπτωση 9 (και αντίστοιχα στη 12) και στον γύρο της περίπτωσης 19. Τα υπόλοιπα είναι σωστά.

pantsik είπε...

@takis7up: Η τρίτη απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@civil: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου. Ξανακοίτα το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση που βρήκες, σκέψου μήπως σου έχει ξεφύγει κάποια περίπτωση και στείλε μου την ανάλυση που έκανες να σε βοηθήσω να εντοπίσεις τυχόν λάθη.

pantsik είπε...

@civil: Δεν ήταν σωστή η δεύτερη απάντησή σου.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 20 Δεκέμβριος, 2010 03:26: Η απάντηση αυτού του γρίφου θέλει πολύ περισσότερη ανάλυση.

pantsik είπε...

@Michalis: Πρωτότυπη η μέθοδος υπολογισμού σας. Δεν συμφωνώ με τον αριθμό των συνδυασμών σας αλλά το τελικό σας αποτέλεσμα είναι σωστό. Συγχαρητήρια και καλή χρονιά και σε σας.

offspring είπε...

Καλησπέρα,

Στην εκφώνηση γράφεις: "Σκοπός του παιχνιδιού είναι κάποιος παίκτης να απαντήσει σωστά...". Δηλαδή σκοπός του παιχνιδιού είναι να μπορέσει τουλάχιστον 1 που θα πει σωστά τις βούλες του ή πρέπει να τις πουν όλοι;

Για να καταλάβω... Αν πρέπει πρώτα να επιλέξει τη θέση και ύστερα δει τις βούλες των λογικολόγων, θα πρέπει να υπολογιστούν πιθανότητες έτσι ώστε να δει σε ποια θέση θα έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βρει σωστά τις βούλες του;

Σε ευχαριστώ.

pantsik είπε...

@MrKitsos: Γι αυτό το γρίφο θεωρώ πως έδωσες τη σωστή απάντηση με τη δεύτερη προσπάθεια.

pantsik είπε...

@offspring: Το παιχνίδι το κερδίζει αυτός που θα πει πρώτος τις βούλες του. Δεν είναι απαραίτητο να απαντήσουν όλοι.
Στο δεύτερο ερώτημά σου η απάντηση είναι καταφατική.

pantsik είπε...

@erodios: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου. Με τους υπόλοιπους συνδυασμούς τι γίνεται;

pantsik είπε...

@swt: Πολύ σωστή και πλήρης η απάντησή σου!

pantsik είπε...

@αποστοληςκακ: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@mrganag: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@offspring: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Viggo: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@Μορτιs: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@Zort: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@Ζορτ: Δεν ήταν σωστή η δεύτερη απάντησή σου.

pantsik είπε...

@Γαγα: Αυτός ο γρίφος απαιτεί αιτιολόγηση.

pantsik είπε...

@Δεαλαν3: Δεν ήταν σωστή η δεύτερη απάντησή σου.

pantsik είπε...

@Κηαες: Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα την ερώτηση. Το ποιος θα κερδίσει εξαρτάται τόσο από το μοίρασμα όσο και από τις θέσεις. Δηλαδή μπορεί να κερδίσει οποιοσδήποτε. Αλλά δεν έχουν και οι τρεις την ίδια πιθανότητα να είναι νικητές.

pantsik είπε...

@Κηαες: Το παράδειγμα που αναφέρεις το έχεις αναλύσει σωστά. Όμως αυτό που λες δεν γενικεύεται για κάθε περίπτωση. Δοκίμασε και με άλλες διατάξεις και θα το δεις.

pantsik είπε...

@Κηαες: Κι αυτές τις περιπτώσεις τις αναλύεις σωστά. Αντιμετωπίζεις όμως το πρόβλημα αποσπασματικά και έτσι δεν βγαίνει συμπέρασμα. Στείλε μου μια ολοκληρωμένη απάντηση με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς και ποιος κερδίζει στον καθένα.

pantsik είπε...

@Κηαες: Έχεις βρει σωστά όλους τους συνδυασμούς. Οι επαναλήψεις τους που έκανες από ένα σημείο και κάτω δεν είναι πλήρεις. Δέχομαι όμως σαν σωστή την απάντησή σου. Συγχαρητήρια!

pantsik είπε...

@Κηαες: Γράψε μου το e-mail σου να σου στείλω έναν πίνακα με τα σωστά δεδομένα για να τα συγκρίνεις με τα δικά σου.

pantsik είπε...

@ΘΑΝΑΤΟΣ: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή και πλήρης.

pantsik είπε...

@stavgeor: Όλα όσα γράφεις είναι σωστά. Όμως δεν προκύπτει ξεκάθαρα πως ο παίκτης που αναφέρεις κερδίζει περισσότερους συνδυασμούς από τους άλλους δύο. Γράψε μου πόσους συνδυασμούς κερδίζει ο κάθε παίκτης στο σύνολο των δυνατών συνδυασμών.

pantsik είπε...

@stavgeor: Σωστοί και οι συνδυασμοί σου. Συγχαρητήρια!

pantsik είπε...

@saw12: Όχι, δεν συνεννοούνται οι λογικολόγοι με κανέναν τρόπο μεταξύ τους.

pantsik είπε...

@Diam: ΟΚ

pantsik είπε...

@GeoPan: Όχι, το ΚΜ είναι ίδιο με το ΜΚ.

pantsik είπε...

@GeoPan: Δεν ήταν σωστή η ανάλυση και η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@kraptaki: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@percival: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@theo: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή. Τα ποσοστά που υπολόγισες δεν ήταν πολύ σωστά αλλά δεν πειράζει. Θα κοιτάξω τον γρίφο σου μόλις βρω λίγο χρόνο.

pantsik είπε...

@theo: Πολύ ωραίος ο γρίφος σου!

pantsik είπε...

@theo: Έκανες λάθος στην καταμέτρηση των περιπτώσεων και άρα και στο ποσοστό.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 19 Μάϊος, 2012 21:42: Δεν αρκεί αυτή η απάντηση. Πρέπει να αναλύσεις όλες τις περιπτώσεις και να βγάλεις τις αντίστοιχες πιθανότητες.

pantsik είπε...

@ΕΑΛΕΞΙΟΥ: α) Όλα τα Μ είναι ίδια. β) και γ) Μπορεί να είναι και σωστά, ανάλογα με το πως θα αντιμετωπίσεις αυτές τις περιπτώσεις στη συνέχεια. Πάντως θα σε συμβούλευα να τα αντιμετωπίσεις και τα δύο σαν ξεχωριστές περιπτώσεις.

pantsik είπε...

@sbetsika: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@ΕΑΛΕΞΙΟΥ: Είναι όλα σωστά, εκτός από την περίπτωση 6. Θα θεωρήσω όμως σωστή την απάντησή σου γιατί δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα το αποτέλεσμα.

pantsik είπε...

@ΕΑΛΕΞΙΟΥ: Όχι, σωστό είναι έτσι που μου το γράφεις τώρα. Στο πρώτο μήνυμά σου, από λάθος αντιγραφής όπως λες, έγραφε "2η".

pantsik είπε...

@ΕΑΛΕΞΙΟΥ: Ναι, όταν λέω αντιγραφή εννοώ μεταφορά. Μάλλον πάνω στην προσπάθειά σου να μορφοποιήσεις σωστά το κείμενο άλλαξες το 1 σε 2.

pantsik είπε...

@ΕΑΛΕΞΙΟΥ: Το παράθυρο εισαγωγής σχολίων του blogger δεν δέχεται ιδιαίτερες μορφοποιήσεις και αυτές που δέχεται γίνονται με ειδικούς χαρακτήρες, οπότε θα μπλέξεις. Το καλύτερο είναι να γράφεις τα κείμενά σου σε έναν απλό επεξεργαστή όπως το notepad των windows χωρίς να έχεις απαιτήσεις μορφοποίησης και να τα αποθηκεύεις στον υπολογιστή σου μέχρι να σου απαντήσω. Μην ανησυχείς για μένα, μπορώ να καταλάβω τι γράφεις ακόμα και αν είναι αμορφοποίητο.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 10 Ιούνιος, 2012 14:16: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@Martina: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου. Δεν είναι αληθής η πρώτη πρόταση που γράφεις.
Πρέπει να το δεις ξανά ένα πρωινό με καθαρό μυαλό.

pantsik είπε...

@giorgaras55: Δεν ήταν σωστή η ανάλυση που έκανες. Ούτως ή άλλως όμως πρέπει να καλύψεις όλες τις περιπτώσεις.

pantsik είπε...

@Θανάσης Παπαδημητρίου: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@Χαράλαμπος Αλεξόπουλος: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου. Για να απαντήσεις στο πρόβλημα πρέπει απαραιτήτως να υπολογίσεις και τις επιμέρους πιθανότητες.

pantsik είπε...

@Χαράλαμπος Αλεξόπουλος: Ναι, έχει λάθος η λογική σου.

pantsik είπε...

@parmapan: Όχι, δεν γίνεται.

pantsik είπε...

@saxon: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@sf: Συγχαρητήρια! Η απάντησή σου ήταν σωστή.

pantsik είπε...

@alexpsomi: Έχεις δίκιο ως προς τη θέση. Θα πρέπει όμως να υπολογίσεις και την πιθανότητα νίκης της κάθε θέσης για να στηρίξεις απόλυτα την εκτίμησή σου.

pantsik είπε...

@alexpsomi: ΟΚ, δεκτή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@MelLo: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@MelLo: Δεν είναι αυτή η θέση που έχει το πλεονέκτημα. Οπότε μάλλον όλη η συλλογιστική σου θέλει αναθεώρηση.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 17 Οκτωβρίου, 2013 02:49: Σωστή κι αυτή.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 22 Οκτωβρίου, 2013 15:20: Δεν ήταν σωστή η απάντησή σου.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 26 Νοεμβρίου, 2013 13:26: Μπα, όχι.

pantsik είπε...

@man123: Άψογος ο υπολογισμός σου. Συγχαρητήρια!