Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Έμπνευσης - Γκολφ (****)

Ένας πρωταθλητής του γκολφ μπορεί να στέλνει το μπαλάκι σε απόσταση ακριβώς 3, 5, 7 ή 11 μέτρα. Δυστυχώς με τις υπόλοιπες αποστάσεις δεν είναι καθόλου σίγουρος, γι αυτό αποφεύγει να τις επιχειρήσει. Αυτό όμως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα γιατί ακόμα και αν το μπαλάκι του ξεπεράσει την τρύπα, μπορεί πάντα να το χτυπήσει προς τα πίσω, κατά τις γνωστές του αποστάσεις, μέχρι να καταφέρει να το βάλει μέσα.
Σε κάποιον αγώνα βρέθηκε το μπαλάκι του σε απόσταση 20 μέτρων από την τρύπα. Επειδή είναι επίσης και πολύ καλός στα μαθηματικά, βρήκε τον τρόπο να βάλει το μπαλάκι στην τρύπα με τις ελάχιστες δυνατές προσπάθειες, χτυπώντας μόνο τις γνωστές του αποστάσεις. Πόσες προσπάθειες χρειάστηκε;

27 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Χρειάστηκε μόνο δύο προσπάθειες.
Δεν είναι φυσικά απαραίτητο τα χτυπήματά του να γίνονται σε ευθεία γραμμή με την τρύπα. Έτσι στην πρώτη προσπάθεια χτύπησε το μπαλάκι κατά 11 μέτρα με μια μικρή απόκλιση από την τρύπα και στη δεύτερη προσπάθεια έστειλε το μπαλάκι για άλλα 11 μέτρα ακριβώς μέσα στην τρύπα.
Για να βρει το σημείο που έπρεπε να στείλει το μπαλάκι στην πρώτη προσπάθεια, του χρησίμευσαν οι γνώσεις τριγωνομετρίας.

Ανώνυμος είπε...

βλακεια...

pantsik είπε...

Εγώ θεωρώ αυτόν τον γρίφο πολύ έξυπνο. Για να τον λύσει κανείς πρέπει να κάνει την νοητική υπέρβαση να σκεφτεί σε δύο διαστάσεις αντί για μία που είναι και το προφανές.

djasotos είπε...

Υπολογιζω 2οπως ειπατε ...
Σχηματισε ισοσκελες τριγωνο με βαση 20 μετρα και τις 2 αλλες πλευρες απο 11 μετρα

KOSPOD είπε...

καλή η υπέρβαση ΑΛΛΆ ...

KOSPOD είπε...

Εγω νομιζω οτι χρειαζεται 4 προσπαθειες
α)4Π*5 ή β)2Π*11+1Π*3+(-1)Π*5=20

pantsik είπε...

@kostas: Αρκούν δύο προσπάθειες. Για να το καταλάβεις κάνε το σχήμα που προτείνει ο djasotos πιο πάνω.

Ανώνυμος είπε...

mono pou uparxei ena problhma..estw oti gnwrize trigwnometria..den einai efkolo na upologiseis se toso megales diastaseis tis gwnies apo ena isoskeles trigwno.k twra me to mati k bhmata na katse na kane olh th douleia to thewrw paralogo.oxi oti de ginetai.sorry alla protimw pio alithofaneis grifous.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Πρόκειται για γρίφο έμπνευσης, δηλαδή να πάει το μυαλό σου στο σωστό δρόμο. Τώρα αν η υλοποίηση της ιδέας είναι δύσκολη είναι άλλο θέμα.

Ανώνυμος είπε...

itan dianoia stin trigonometria fainetai...

swt είπε...

Αφού δεχόμαστε ότι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις αποστάσεις 3,5,7 και 11 μέτρων δεν του χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις τριγωνομετρίας.

Αφού είναι στα 20 μέτρα από την τρύπα και μπορεί να υπολογίζει τα 5 μέτρα, μπορεί σίγουρα να εντοπίσει το μισό της απόστασης (10 μέτρα = 2 * 5 μέτρα). Στη συνέχεια κινείται στη μεσοκάθετη και μόλις εντοπίσει το σημείο που απέχει 11 μέτρα από την τρύπα και την αρχική θέση, τοποθετεί ένα σημάδι. Τώρα γυρίζει στο αρχικό σημείο και τελειώνει το παιχνίδι με δύο κινήσεις.

Ανώνυμος είπε...

an basei tou proigoumenou sxoliou
itan dianoia stin trigonometria,tote eprepe na ginei kathigitis trigonometrias!;)

batman1986 είπε...

einai dianoia styl da vinci!akoma kai prwtathlitis sto golf einai

Ανώνυμος είπε...

τον εβαλα στον καλυτερο καθηγητη που ειχα ποτε μου και αν και το βρηκε μου ειπε οτι εχει πολλα κενα και το βαζουν καποιοι μονο και μονο για να το παιξουν εξυπνοι.3,5,7,11 ειναι σαφη δεν λεει οτι μπορει να υπολογισει τα 10 τα 22 τα 6 κτλ επειδη ειναι διπλασια των αριθμων ουτε τπτ με τις γωνιες.αποτυχημενος γριφος

swt είπε...

@ανώνυμος 30 Σεπτ.
Ενδιαφέρον θα είχε να καταδείξεις τα κενά που υποστηρίζεις ότι έχει ο γρίφος. Αυτό που γράφεις για τα 10, 22 και 6 μέτρα δεν είναι σωστό, αφού προφανώς μπορεί να τα υπολογίσει σε δυο κινήσεις. Άλλωστε αυτό κάνουν όσοι αρχικά νομίζουν ότι χρειάζονται 4 χτυπήματα.

theo είπε...

Mou fanhke poly eykolos gia (****).

Ανώνυμος είπε...

ηλιθιο

Ανώνυμος είπε...

η απάντηση με την Γεωμετρία θα μπορούσε να καταρριφθεί αν γινόταν δεκτή η εξής ερμηνεία:
η λέξη μαθηματικά που αναφέρει το κείμενο δε σημαίνει την επιστήμη των μαθηματικών αλλά το μάθημα των μαθηματικών που ο πρωταθλητής παρακολουθεί. Καθώς όμως το μόνο δεδομένο που έχουμε είναι ότι διδάσκεται μαθηματικά δε μπορούμε να ξέρουμε το επίπεδο του μαθήματος. Άρα δε μπορούμε να θεωρήσουμε βέβαιο ότι έχει γνώσεις γεωμετρίας. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα πρόσθεσης και αφαίρεσης σύμφωνα με τα δεδομένα. Άρα η μόνη βέβαιη απάντηση είναι ότι χρειάζεται 4 χτυπήματα.
Μάνος

αποστολης είπε...

παιδες δεν στεκει με τιποτα ο γριφος. θα επρεπε να ξερει να υπολογισει με το ματι τη γωνια ισοσκελους τριγωνου βασης 20 και πλευρων 11. απλα δεν στελει

paraplanitikos είπε...

Αν πας με μοιρογνωμόνιο κλπ κλπ χρειάζονται δύο αλλά αν πρόκειται για απλή λογική 4

paraplanitikos είπε...

τελικά θέλει δύο... μια των 11 να πλησιάσει την τρύπα και άλλη μία για να την βάλει στην τρύπα... καμιά φορά γράφουμε καμιά ανοησιούλα... όπως η προηγούμενη απάντησή μου στην ίδια ερώτηση

Ανώνυμος είπε...

Με την ίδια λογική - ευκολία που βρίσκει το πρώτο σημείο στα 11 μ. και το δεύτερο στα επόμενα 11, τότε χρειάζεται μια προσπαθεί να ρίξει μια βολή προς την τρύπα και να την πετύχει με τη μία. Θεωρώ ότι οι πιθανότητες 11+11 είναι πολύ μικρότερες από μια κι έξω.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 31 Δεκεμβρίου, 2020 00:33: Ο γρίφος λέει ότι δεν επιχειρεί διαφορετικές αποστάσεις από αυτές που αναφέρονται.

Ανώνυμος είπε...

Ο γρίφος δεν λέει ότι δεν επιχειρει σε διαφορετικές αποστάσεις αλλά ότι με τις υπόλοιπες αποστάσεις δεν είναι καθόλου σίγουρος και τις αποφεύγει. Αποφεύγω δεν σημαίνει ότι δεν επιχειρώ ποτέ.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 02 Ιανουαρίου, 2021 01:03: Αποφεύγω δεν σημαίνει επιχειρώ. Στη "λύση" που προτείνεις βάζεις τον παίκτη να στείλει το μπαλάκι σε μια απόσταση που αποφεύγει να επιχειρήσει, ενώ στη λύση που προτείνω δεν το κάνει αυτό. Άρα οι δύο λύσεις είναι διαφορετικές μεταξύ τους και έχεις λάθος όταν λες "με την ίδια λογική - ευκολία".

paraplanitikos είπε...

Με δύο βολές των 11 μέτρων. η πρώτη θα φτάσει σε απόσταση 9 μ. από την τρύπα και η δεύτερη θα βάλει την μπάλα μέσα... δεν θα περάσει απέναντι αφού θα μπει μέσα... γενικά γρίφος είναι ανήτος...

pantsik είπε...

@paraplanitikos: Στο γκολφ αν δώσεις στο μπαλάκι ώθηση μεγαλύτερη από την απόσταση που είναι η τρύπα, μπορεί να πηδήξει από πάνω της.