Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Λογικής - Πραγματικό μέντιουμ (***)

Επιτέλους, μετά από χρόνια ερευνών, βρέθηκε ένα μέντιουμ που προέβλεπε σωστά το μέλλον με ποσοστό επιτυχίας 100%. Δεχόταν έναν πελάτη στο σπίτι του, αυτός του έκανε μια ερώτηση για το μέλλον και το μέντιουμ απαντούσε μόνο με ναι ή όχι. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά η πρόβλεψη ήταν ο πελάτης να μην μπορεί να επηρεάσει το μέλλον ανάλογα με την απάντηση του μέντιουμ. Παρόλα αυτά ένας πελάτης κατάφερε να του κάνει μια ερώτηση όπου το μέντιουμ προέβλεψε το μέλλον λανθασμένα. Τι το ρώτησε;

8 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Το ρώτησε "η απάντηση που θα μου δώσεις θα είναι όχι;". Αν το μέντιουμ απαντήσει "όχι", τότε θα έχει κάνει λάθος γιατί η απάντησή του ήταν πράγματι "όχι". Αν απαντήσει "ναι", τότε πάλι θα έχει κάνει λάθος γιατί προέβλεψε πως η απάντησή του θα ήταν όχι, ενώ απάντησε "ναι".

πρεζοναυτης είπε...

παροδοξο του ρασελ?(δεν ειμαι σιγουρος 2ρα λυκειου παω,αλλα αν κρινω απο το logicomix αυτο ειναι :P)

pantsik είπε...

Όχι δεν είναι αυτό. Για tο παράδοξο του Russell κοίταξε στο http://pantsik.awardspace.com/problems/paradoja.html

πρεζοναυτης είπε...

Απλα πανω κατω στηριζονται στο ιδιο πραγμα .Στο:Αν ναι->οχι και αν οχι->ναι

Ανώνυμος είπε...

χα καλο πολυ καλο ...αλλα χαζο

Ανώνυμος είπε...

αυτό ακριβώς σκέφτηκα πως θα είναι η απάντηση αλλά μετά σκέφτηκα : <>. Τελικά ήταν σωστή σκέψη. Πονηρός ο γρίφος... έξυπνος ο πελάτης...

Ανώνυμος είπε...

στην δευτερη περιπτωση οπου αν απαντήσει "ναι", τότε πάλι θα έχει κάνει λάθος γιατί προέβλεψε πως η απάντησή του θα ήταν όχι, ενώ απάντησε "ναι" οι δυο διαφορετικες απαντησεις του μεντιουμ θα αφορουσαν δυο διαφορερικες ερωτησεις.

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλο