Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Υπολογισμού - Βάψιμο κολωνών (**)

Ο Δήμος της Αθήνας προσέλαβε τον Αρη και τον Βασίλη να βάψουν τις κολώνες ενός κεντρικού δρόμου. Υπάρχει ίσος αριθμός κολωνών και στις δύο πλευρές του δρόμου, γι αυτό αποφάσισαν να βάψει ο Αρης τις κολώνες της μίας πλευράς και ο Βασίλης της άλλης.
Ο Αρης έπιασε δουλειά πρωί-πρωί, ενώ ο Βασίλης ήρθε καθυστερημένος και όταν έφτασε, ο Αρης είχε βάψει ήδη 3 κολώνες. Ο Βασίλης που προτιμούσε να βάψει την πλευρά που άρχισε ο Αρης, τον παρακάλεσε να τον αφήσει να συνεχίσει αυτός από την 4η κολώνα και να ξεκινήσει ο Αρης να βάφει από την αρχή στην άλλη πλευρά. Ο Αρης δέχτηκε και άλλαξε πλευρά. Ο Βασίλης τελείωσε πιο γρήγορα και έτσι βοήθησε τον Αρη, βάφοντάς του 6 κολώνες από τη δική του πλευρά.
Ποιος από τους δύο έβαψε περισσότερες κολώνες και πόσες περισσότερες;

3 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Αν x είναι ο αριθμός των κολωνών της κάθε πλευράς, τότε ο Αρης έβαψε 3+x-6 κολώνες, ενώ ο Βασίλης έβαψε x-3+6 κολώνες. Αρα ο Βασίλης έβαψε 6 κολώνες περισσότερες από τον Αρη.

Ανώνυμος είπε...

εχετε κανει λαθος......ο βασιλης εχει βαψει 3 κολωνες...δηλαδη χ+3

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Δεν έχω κάνει λάθος. Πρόσεξε τι ζητάει ο γρίφος. Ο Βασίλης πράγματι έχει βάψει x+3 κολώνες και ο Άρης x-3. Άρα ο Βασίλης έχει βάψει 6 περισσότερες.