Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Έμπνευσης - Οι δύο ράβδοι (****)

Βρίσκεστε σε ένα κενό δωμάτιο. Έχετε μπροστά σας δύο όμοιες μεταλλικές ράβδους, ένα ρολό κολλητική ταινία, ένα φύλλο χαρτί και ένα μολύβι. Ξέρετε πως η μία από τις δύο ράβδους είναι μαγνήτης ενώ η άλλη όχι. Πως μπορείτε να προσδιορίσετε ποια από τις δύο είναι ο μαγνήτης; Στο δωμάτιο δεν υπάρχουν άλλα μέταλλα, ενώ δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα αντικείμενα.

13 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Κόβετε ένα κομμάτι κολλητική ταινία και στη μια άκρη της δένετε τη μία ράβδο από το μέσον της. Κρεμάτε την άλλη άκρη από το χέρι σας. Αν είναι ο μαγνήτης, θα προσανατολιστεί στη διεύθυνση Βορρά - Νότου.

Ανώνυμος είπε...

Βασικα μπορεις να παρεις μια απο τις δυο ραβδους και να την ακουμπησεις ακριβως στη μεση της αλλης ραβδου. αν κολλησουν μεταξυ τους τοτε η ραβδος που κρατας ειναι μαγνητης, ενω αν δεν κολλησουν θα ειναι απλο μεταλλο. Ο μαγνητης ακριβως στη μεση δεν εχει καμια πολικοτητα επομενως δεν ελκει το μεταλλο.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Νομίζω θα κολλήσουν σε κάθε περίπτωση, αλλά βρίσκω ενδιαφέρουσα την ιδέα σας και δεν αποκλείω να λειτουργεί. Το έχετε δοκιμάσει;

Ανώνυμος είπε...

για την απαντηση που εδωσες pantsik,η μη μαγνητικη ραβδοσ δε 8α επηρρεασει την μαγνητικη αφου ειναι μεταλλικη?και εχω κ μια πιο απλη λυση (νομιζω),να χρησιμοποιησουμε το μολυβι που εχει μολυβδο να δουμε απο πια ελκεται,εστω κ ελαχιστα....

pantsik είπε...

Το μολύβι δεν περιέχει μόλυβδο αλλά γραφίτη. Μόλυβδο χρησιμοποιούσαν παλιά (εξού και το όνομα) αλλά τον αντικατέστησαν γιατί ήταν βλαβερός και όχι τόσο αποτελεσματικός στο γράψιμο (α ρε wikipedia, τι θα έκανα χωρίς εσένα).
Για το άλλο που λες, νομίζω πως αν κρεμάσουμε τη μη μεταλλική ράβδο από την ταινία και απομακρύνουμε τη μαγνητική τότε δεν θα επηρεαστεί καθόλου γιατί το μαγνητικό πεδίο της δεύτερης εξασθενεί δραματικά με την απόσταση. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Άλλωστε τις δοκιμάζεις και τις δύο και συγκρίνεις τη συμπεριφορά τους.

Ανώνυμος είπε...

oxi teleios grafiti...
karbouno!:)

sane_professor είπε...

@Ανώνυμος: Νομίζω θα κολλήσουν σε κάθε περίπτωση, αλλά βρίσκω ενδιαφέρουσα την ιδέα σας και δεν αποκλείω να λειτουργεί. Το έχετε δοκιμάσει;


-->Μόλις το δοκίμασα ισχύει!.
η ράβδος-μαγνήτης, δεν έλκει σιδερένια σώματα στο μέσο της!.
πολύ καλό!.

pantsik είπε...

@sane_professor: Πράγματι, αυτή είναι μια δεύτερη λύση του γρίφου με την προϋπόθεση νομίζω να είναι οι ράβδοι αρκετά στενές, διαφορετικά οι μαγνητικές γραμμές της μαγνητικής ράβδου θα πιάσουν την μη μαγνητική που ακουμπάει στο μέσον της και θα κολλήσουν. Ίσως και πάλι όμως η έλξη να μην είναι τόσο ισχυρή όσο στην αντίθετη περίπτωση.

Μιχάλης Σταυρόπουλος είπε...

Εντυπωσιακότατη η εναλλακτική λύση με το μέσον της ράβδου. Ούτε που μου πέρασε από το μυαλό, αλλά συμβαίνει όντως...!!!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει πολύ πιο απλή λύση..... Κάθε μαγνήτης έχει θετική και αρνητική πλευρά!! Πλησιάζουμε τις δύο ράβδους. Λογικά θα κολλήσει η μία με την άλλη. Στην συνέχεια αλλάζουμε την φορά μίας από τις ράβδους ενώ την δεύτερη την διατηρούμε στην αρχική της θέση. Κάνουμε αυτό και με τις δύο. Η ράβδος η οποία αφού της αλλάξουμε φορά αντιδράσει διαφορετικά με την επαφή της είναι ο μαγνήτης, αφού η άλλη μεριά αυτού απωθεί το μεταλλικό υλικό.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Και οι δύο πόλοι ενός μαγνήτη έλκουν ένα μεταλλικό υλικό.

Ανώνυμος είπε...

mono an mporousame na spasoume ti mia ravdo kai sti periptosh pou spagame ton magniti tha eixame dio mikroterous magnites me dio polous o kathenas kai tha to katalavename apo thn elksi h' tin aposi ton polon. sthn periptosh pou spagame ton siderenio ravdo den tha eixame auto to fenomeno.. alla den nomizw na einai efikto na spasoun oi ravdoi me auta ta antikimena pou parexei o grifos :)

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Σωστό.