Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Υπολογισμού - Οι 17 καμήλες (***)

Ένας ηλικιωμένος Αραβας είπε στους τρεις γιους του ότι τους αφήνει κληρονομιά τις καμήλες του. Ο μεγαλύτερος γιος θα έπαιρνε τις μισές καμήλες, ο μεσαίος το 1/3 και ο μικρότερος το 1/9 των καμηλών του.
Αφού πέθανε ο πατέρας τους, πήγαν να δουν τις καμήλες αλλά διαπίστωσαν πως ήταν 17 και δεν μπορούσαν να τις μοιράσουν όπως τους είχε πει. Δεν ήθελαν να πουλήσουν ούτε ν' αγοράσουν καμία. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε καβάλα στην καμήλα του ο Αμπντουλάχ, ο οποίος βρήκε τρόπο να μοιράσουν τις καμήλες όπως ήθελε ο πατέρας τους. Τι τους είπε να κάνουν;

10 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Ο Αμπντουλάχ πρόσθεσε την καμήλα του στις υπόλοιπες και τις έκανε 18. Μετά ο μεγαλύτερος γιος πήρε τις μισές, δηλαδή 9, ο μεσαίος το 1/3, δηλαδή 6 και ο μικρότερος το 1/9, δηλαδή 2. Σύνολο 17 καμήλες. Στην συνέχεια ο Αμπντουλάχ καβάλησε την καμήλα του και έφυγε.

Ανώνυμος είπε...

KATSE ENA LEPTO SE ENAN ALLO GRIFO EIXES PEI POS O AMPNTOULAX EINAIPOLI PLOUSIOS ALLA DEN EXEI KAMIA KAMILA

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Α, πρόκειται για απλή συνωνυμία :)

Ανώνυμος είπε...

ox me autous tous grifous:[

Ανώνυμος είπε...

Αυτο δεν ισχυει γιατι προσθετουν μια ξενη καμηλα την οποια ομως μετα διωχνουν αλλα εχοντας ηδη παραβει τις παραμετρους που οι ιδιοι ειχαν βαλει.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Η μοιρασιά έγινε δίκαια, αλλά όχι με τους ακριβείς όρους που είχε θέσει ο πατέρας. Ο λόγος είναι πως αυτοί οι όροι ήταν αδύνατον να εφαρμοσθούν αφού 1/2 + 1/3 + 1/9 κάνει 17/18 και όχι 1.

Βασίλης Γκάγκας είπε...

το πρόβλημα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΥΣΗ αφού ο μεγαλύτερος γιός πήρε 9 καμήλες απο τις 17. Δεν τηρήθηκε η επιθυμία του πατέρα καθώς ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΙΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΦΟΥ ΤΟ 9 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 17.. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους γιούς....

pantsik είπε...

@Βασίλης Γκάγκας: Πράγματι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τους ακριβείς όρους που έθεσε ο πατέρας. Όμως η μοιρασιά που έκαναν ήταν η πλησιέστερη δυνατή στην επιθυμία του πατέρα τους.

AM9079 είπε...

pmar@outlook.com.gr AM9079
ΕΥΧΗ ΠΑΠΠΟΥΛΗ ΗΓΟΡΑΖΕ ΚΑΙ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΙΠΟΤΑ !
Τα κλάσματα : 1/9 , 1/3 , 1/2 , είναι ισοδύναμα με τα
2/18 , 6/18 , 9/18 . Αυτά είναι Τα μερίσματα των κληρονόμων σύμφωνα
Με τη διαθήκη του Παππού και συνολικά αθροίζουν :
2/18 + 6/18 + 9/18 =17/18 . Τά εγγόνια κυριολεκτικά είχαν την ευλογία του
Παππούλη τους , και να λοιπόν που η ευχή του Παππούλη στέλνει την κατάλληλη στιγμή
Από το πουθενά τον Αμπτουλάχ να προσφέρει την καμήλα του θεωρητικά στο ΕΚΠ , ναι ! αυτή που καβαλίκεψε για να έρθει ως εδώ στα εγγόνια και να μην σκοτωθούνε με τα περιουσιακά αδελφομοιράδια . Τώρα θεωρητικά οι καμήλες είναι 17+1=18 = ΕΚΠ (2,3,9) και το 1/9 , 1/3 , 1/2 του 18 είναι 2 +6+9 = οι 17 καμήλες του Παππούλη τους . Τώρα ο μικρότερος αδελφός θα πάρει τις 2 καμήλες , ο μεσαίος τις 6 καμήλες , και ο μεγαλύτερος τις υπόλοιπες 9 από τις 17 καμήλες του Καμηλοστάσιου . Τα αδέλφια είναι αγαπημένα γιατί κάνανε τη μοιρασιά σύμφωνα με Την επιθυμία του Παππούλη τους , η ευχή του έσωσε την Αδελφική Αγάπη !

Ανώνυμος είπε...

m@turboirc.com

Ολα τα προβληματα τετοιου βασιζονται στο γεγονος οτι το αθροισμα των κλασματων ειναι < 1.