Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Λογικής - Δύο φίλοι (**)

Κάποτε βρέθηκα μπροστά σε δύο φίλους που ήξερα ότι ο ένας λέει πάντοτε την αλήθεια και ο άλλος πότε αλήθεια και πότε ψέματα, αλλά δεν ήξερα ποιος είναι ποιος. Ρώτησα λοιπόν τον πρώτο εάν ο φίλος του λέει πάντα αλήθεια και εκείνος μου απάντησε με "ναι" ή "όχι". Αμέσως τότε κατάλαβα ποιος έλεγε πάντα αλήθεια και ποιος πότε αλήθεια και πότε ψέματα. Τι λέει ο καθένας;

16 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Εάν ο πρώτος λέει πάντα αλήθεια, θα απαντούσε "όχι". Εάν λέει πότε αλήθεια και πότε ψέματα θα απαντούσε ή "ναι" ή "όχι". Συμπεραίνουμε δηλαδή πως εάν η απάντηση που μου έδωσε ήταν "όχι", δεν θα μπορούσα να βρω ποιος είναι ποιος. Αφού όμως κατάλαβα, θα πρέπει να μου απάντησε με "ναι", πράγμα που σημαίνει ότι ο πρώτος λέει πότε αλήθεια και πότε ψέματα και ο δεύτερος πάντα αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

katse.den mporouse na pei oxi? afou les oti an eixe pei alitheia diladi panta alitiha i...ox katalava!

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτησω εγω τωρα κατι αλλο.Πως καταλαβε το προσωπο της ιστοριας ποιος ειναι ποιος;

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Αυτός που μου απάντησε λέει πάντα αλήθεια.

Hare_in_Grey είπε...

Η διατύπωση του ερωτήματος δτο γρίφο είναι προβληματική και διφουρούμενη: "τι λέει ο καθένας;" στον καθένα μπορεί να συμπεριληφθεί και ο ερωτών (;).

pantsik είπε...

@Ονούφριος: Δεν μου 'ρχεται καμιά καλύτερη διατύπωση, αλλά και έτσι όπως είναι δεν νομίζω πως δημιουργείται παρανόηση.

Ανώνυμος είπε...

katse katse kai pou kseris oti den rotises ekinon pou leei pote alithia kai pote psemata kai sou apantise nai legontas alithias mias kai den apantai mono me psemata?? an elege mono psemata tote ok alla leei pote alithia kai pote psemata pou simeni oti auti den einai i apantisi ston grifo

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Αυτόν που λες ρώτησα. Σε καμία άλλη περίπτωση και σε καμία άλλη απάντηση δεν θα μπορούσα να είμαι σίγουρος.

Νάγια είπε...

εγώ δεν το κατάλαβα

pantsik είπε...

@Νάγια: Πού μπερδεύτηκες;

Μιχάλης είπε...

Ο γρίφος είναι ασύντακτος ως προς τη διατύπωσή του. Υπόψιν ότι μπήκα εδώ για να αφήσω το σχόλιό μου χωρίς να διαβάσω τη λύση.
Τί σημαίνει : "Τι λέει ο καθένας" ???
Ρώτησε ΜΟΝΟΝ τον πρώτο, έτσι δεν είναι ? Και πήρε ΜΙΑ απάντηση. Άρα τί νόημα έχει η ερώτηση αυτή ?
Έχω την εντύπωση ότι η ερώτηση πρέπει να είναι : Ποιά πρέπει να είναι η ερώτησή μου ώστε να... κλπ-κλπ

pantsik είπε...

@Μιχάλης: Προφανώς, "τι λέει ο καθένας;" σημαίνει ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα. Στον συγκεκριμένο γρίφο δεν πρέπει να βρεις εσύ μια ερώτηση που να εξάγει το ζητούμενο αλλά με βάση την ερώτηση που αναφέρεται και το αποτέλεσμα ότι βρήκα ποιος λέει τι ξέροντας την απάντηση, να βρεις κι εσύ ποιος λέει τι χωρίς να ξέρεις την απάντηση.
Αυτή η κατηγορία ονομάζεται μεταγρίφοι. Άλλοι μεταγρίφοι που έχω δημοσιεύσει είναι "οι δύο δίδυμοι" στη Λογική και η "περίπλοκη απογραφή" στους Συνδυασμούς.

Μιχάλης από Ηλιούπολη είπε...

Εν τοιαυτη περιπτώσει, και αφού με την απάντηση που έλαβε ο ερωτών στη συγκεκριμένη ερώτηση που έκανε, βρήκε ποιός είναι ποιός, θα πρέπει να έλαβε ΘΕΤΙΚΗ απάντηση (ΝΑΙ) οπότε - προφανώς - είχε ρωτήσει τον "πότε-αλήθεια-και-πότε-ψέμματα" και εκείνος είχε διάθεση (εκείνη τη φορά) να πει αλήθεια.
Εάν είχε ρωτήσει τον "πάντα-αλήθεια" θα είχε λάβει απάντηση αρνητική (ΟΧΙ) και αν είχε ρωτήσει τον "πότε-αλήθεια-και-πότε-ψέμματα" και εκείνος είχε διάθεση (εκείνη τη φορά) να πει ψέμματα, θα είχε λάβει και πάλι απάντηση ΟΧΙ, οπότε δεν θα ήξερε ποιός είναι ποιός.
Και πάλι έγραψα εδώ χωρίς να διαβάσω τη λύση. Το βρήκα ?

pantsik είπε...

@Μιχάλης από Ηλιούπολη: Ακριβώς!

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς το ερώτημα του γρίφου είναι . Καταλαβαίνω σωστά;

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 25 Δεκεμβρίου, 2020 21:31: Το ερώτημα που έγραψες σβήστηκε γιατί το έβαλες μέσα στα σύμβολα του μεγαλύτερου και του μικρότερου που είναι χαρακτήρες δεσμευμένοι από την html. Αν θέλεις γράψτο πάλι αλλά χρησιμοποίησε κανονικά εισαγωγικά.