Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Λογικής - Την κυρία ή την τίγρη; (**)

Ένας βασιλιάς έβαλε έναν κρατούμενο μπροστά από δύο πόρτες. Η πόρτα Νο 1 έγραφε: "Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΙΑ ΤΙΓΡΗ". Η πόρτα Νο 2 έγραφε: "ΣΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΔΩΜΑΤΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΑ ΤΙΓΡΗ".
Ο βασιλιάς είπε στον κρατούμενο ότι η μία από τις δύο επιγραφές γράφει την αλήθεια και η άλλη ψέματα. Εάν ο κρατούμενος ανοίξει την πόρτα με την κυρία θα την παντρευτεί ενώ αν ανοίξει την πόρτα με την τίγρη θα φαγωθεί. Ποια πόρτα πρέπει να ανοίξει ο κρατούμενος;

12 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Εάν η πόρτα Νο 2 λέει ψέματα τότε το ίδιο πρέπει να λέει και η πόρτα Νο 1. Άρα η πόρτα Νο 2 πρέπει να λέει την αλήθεια και η πόρτα Νο 1 ψέματα. Άρα το δωμάτιο Νο 1 έχει μέσα μία τίγρη και το δωμάτιο Νο 2 μία κυρία.

Ανώνυμος είπε...

μάπα γρίφοι υπάρχουν εδώ δε΄τε τον γρίφο του Αϊνστάιν να ξεστραβωθείτε.

kalmar είπε...

Βέβαια το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο αφού είτε θα φαγωθείς από την τίγρη είτε θα . . . παντρευτείς!!!

Ανώνυμος είπε...

και στις δυο περιπτώσεις την πάτησε!!

pantsik είπε...

Τι να σε φάει η αλεπού τι να σε φάει ο λύκος...

Ανώνυμος είπε...

giati re anonime den pas sta paradoksa me ton papa

Ανώνυμος είπε...

esi stis 2 Ιανουαρίου ποπο παιδια εχω ξεστραβωθει να τον λυσω

TaliColt είπε...

επιτελους ενας ευκολας γριφος!!! σ'ευχαριστω, ειχα αρχισει να απελπιζομαι...

pantsik είπε...

@lydia: Υπάρχουν κι άλλοι εύκολοι αν το ψάξεις λίγο. Αν χρησιμοποιείς το blog χτύπα την επιλογή "1* Πολύ εύκολος" ή "2* Εύκολος" και θα βρεις αρκετούς. Κανείς πάντως δεν είναι τελείως τετριμένος. Όλοι έχουν κάποιο έξυπνο σημείο.

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορουσε να λυθει και αλλιως, αν σκεφτουμε οτι: αν το 2ο δωματιο λεει ψεματα,
τοτε δεν υπαρχουν μεσα στις πορτες ουτε κυρια ουτε τιγρη.Αρα δεν μπορει ουτε το 1ο να λεει αληθεια. Ομως ο βασιλιας ειπε οτι το ενα λεει αληθεια, αρα το 2ο αληθευει ενω το 1ο αναγκαστικα ψευδεται.

Ανώνυμος είπε...

anonimos:tha mporuse kalistana einai kai to antitheto:o vasilias den eipe pote pote pou einai i kiria i an einai stin porta pou pseudetai

Ανώνυμος είπε...

Από τα δεδομένα του γρίφου (ανοίγεις μία πόρτα υπάρχει γυναίκα, ανοίγεις την άλλη υπάρχει τίγρης), προκύπτει εκ των πραγμάτων αληθινή η επιγραφή Νο 2 που λέει . Άρα ψευδής η άλλη επιγραφή Νο 1. Άρα τίγρη στο Νο 1 και η κυρία στο Νο 2. Η επιλογή δική του.