Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ανάλυσης - Κατάταξη κρατουμένων (****)

Σ' ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Γερμανών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο συνταγματάρχης των Ες-Ες μπαίνει το βράδυ στο κατάλυμα που βρίσκονται 100 κρατούμενοι και τους φέρνει ένα καλάθι με 100 σκουφάκια, εκ των οποίων τα 50 είναι άσπρα και τ' άλλα 50 μαύρα. Επικρατεί απόλυτο σκοτάδι μέσα στο κατάλυμα κι έτσι οι κρατούμενοι δεν μπορούν να δουν τίποτα.

Με το όπλο λοιπόν στο χέρι, τους διατάζει να πάρει ο καθένας τους από το καλάθι ένα σκουφάκι, να το φορέσει στο κεφάλι του (χωρίς να ξέρουν τι χρώμα φορούν) και να στοιχιθούν στην αυλή σε ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ, ο ένας πλάι στον άλλον, ούτως ώστε να βρεθούν στο αριστερό άκρο αυτοί με τα μαύρα σκουφάκια και στο δεξί άκρο αυτοί με τα άσπρα ή το αντίστροφο. Σημειωτέον ότι στο στρατόπεδο δεν υπάρχουν καθόλου ανακλαστικά αντικείμενα ώστε να μπορεί κάποιος να καθρεπτιστεί μέσα σ' αυτά (π.χ. καθρέπτες, λακκούβες με νερό κλπ.), για να δει τι χρώμα σκουφάκι φοράει. Απαγορεύεται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με οποιονδήποτε τρόπο και επίσης απαγορεύεται να δημιουργήσουν και δεύτερη σειρά.
Σε περίπτωση που δεν θα κατάφερναν να πραγματοποιήσουν την εντολή του (να χωριστούν οι 50 με μαύρα σκουφάκια από τους 50 με άσπρα), θα τους σκότωνε όλους.

Φορούν λοιπόν οι κρατούμενοι τα σκουφάκια τους και βγαίνουν στο προαύλιο, όπου υπήρχε λίγο φως και μπορούσαν να δουν τι χρώμα σκουφάκι φορούσαν οι υπόλοιποι, χωρίς φυσικά να τους το πουν ή να τους κάνουν οποιοδήποτε νόημα. Όταν βγήκε κι ο τελευταίος, ο σαδιστής συνταγματάρχης αντικρίζει με μεγάλη του έκπληξη μία σειρά από 100 κρατούμενους εκ των οποίων οι πρώτοι 50 φορούσαν μαύρα σκουφάκια και οι επόμενοι 50 φορούσαν άσπρα.

Πως κατάφεραν οι κρατούμενοι και μοιράστηκαν μ' αυτόν τον τρόπο;

7 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Οι δύο πρώτοι πάνε και στήνονται ο ένας δίπλα στον άλλο.
Ο τρίτος (και όλοι οι επόμενοι) εάν βλέπει μόνο σκουφάκια του ίδιου χρώματος, πάει και στήνεται δίπλα σε έναν ακριανό (οποιονδήποτε), ενώ αν βλέπει δύο διαφορετικά διαδοχικά σκουφάκια πάει και στήνεται ανάμεσά τους.
Μ' αυτόν τον εκπληκτικό τρόπο, δηλαδή να τοποθετούνται τελικά όλοι στο σημείο όπου ενώνονται τα μαύρα με τα άσπρα σκουφάκια, χωρίζονται πλήρως τα δύο χρώματα.

Ανώνυμος είπε...

episis iparxei kai allos tropos pairnoun ton stratigo ton kanoune tou alatiou tou pairnoun ta kleideia kai feugoun

pantsik είπε...

@BAndrew: Σ' ευχαριστώ πολύ για την παρατήρησή σου. Θα τα διορθώσω αμέσως.

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσαν επίσης να κάνουν το εξής: Καθένας θα μέτραγε τα άσπρα ή τα μαύρα σκουφάκια που φορούσαν οι άλλοι. Για παράδειγμα, αν μετρήσει κάποιος 50 μαύρα, φοράει άσπρο ή αν μετρήσει 49 άσπρα φοράει άσπρο. Έτσι ο καθένας ξέρει τι χρώμα σκουφάκι έχει ο ίδιος. Στη συνέχεια, απλά σχηματίζονται δύο ομάδες, μία με άσπρα και μία με μαύρα και μετά απλά στοιχίζονται και ενώνονται.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 21 Οκτωβρίου, 2013 00:43: Θα μπορούσαν να κάνουν κι αυτό που λες, αν υποθέσουμε ότι ο πρώτος έχει αρκετό χρόνο για να μετρήσει 50 σκουφιά. Η λύση που προτείνω πάντως λειτουργεί και χωρίς να γνωρίζουν τους αριθμούς των σκουφιών.

Μιχάλης από Ηλιούπολη είπε...

Ο τελευταίος που θα βγει πάει και στέκεται κάπου εκτός του πλήθους. Όσοι από τους κρατούμενους βλέπουν ίδιο αριθμό σκούφων και στα δύο χρώματα δεν κινούνται, ενώ όσοι βλέπουν 48 από το ένα χρώμα (που θα είναι και το δικό τους χρώμα, αλλά ΚΑΙ εκείνου που θα έχει σταθεί παράμερα) πηγαίνουν εν χορώ και παρατάσσονται μαζί του.
Αμέσως μετά, το ίδιο κάνουν ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι (δεξιά ή αριστερά των πρώτων) που ασφαλώς θα ανήκουν στο άλλο χρώμα και οι οποίοι δεν έχουν λόγω να μετακινηθούν προτού δουν 50 "ομόσκουφους" συγκρατούμενούς τους να έχουν παραταχθεί.

pantsik είπε...

@Μιχάλης από Ηλιούπολη: Δεν επιτρέπεται να στηθούν οπουδήποτε αλλού εκτός από μία σειρά και δεν μπορούν να δουν τα άλλα σκουφάκια παρά μόνο αν αυτοί που τα φοράνε έχουν στηθεί ήδη στη σειρά.