Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Συνδυαστικής Σκέψης - Τρία καπέλα (****)

Τρεις λογικολόγοι κάθονται σε μία σειρά, έτσι ώστε ο τελευταίος να βλέπει τους δύο μπροστινούς του, ο μεσαίος τον πρώτο και ο πρώτος κανέναν. Ένας κριτής φοράει στον καθένα τους από ένα άσπρο ή ένα κόκκινο καπέλο. Τους λέει πως τουλάχιστον ένα καπέλο είναι κόκκινο, αλλά κανείς τους δεν μπορεί να δει το καπέλο που φοράει.
Κερδίζει όποιος βρει το χρώμα του καπέλου του, ξεκινώντας από τον τρίτο στη σειρά. Αυτός δηλώνει πως δεν ξέρει τι χρώμα καπέλο φοράει. Έρχεται η σειρά του δεύτερου, ο οποίος λέει το ίδιο. Όταν έρχεται η σειρά του πρώτου, παρόλο που δεν βλέπει κανέναν τους, δηλώνει με ικανοποίηση πως ξέρει τι χρώμα καπέλο φοράει. Πως το βρήκε και τι χρώμα είναι αυτό;

14 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Ο πρώτος σκέφτηκε τα εξής: Αν ο τρίτος έβλεπε δύο άσπρα καπέλα θα ήξερε πως το δικό του είναι κόκκινο και θα το έλεγε. Για να μην μιλήσει σημαίνει πως βλέπει τουλάχιστον ένα κόκκινο καπέλο. Αν ο δεύτερος έβλεπε ένα άσπρο καπέλο, θα συμπέραινε πως το δικό του είναι κόκκινο, βάσει του προηγούμενου συλλογισμού. Για να μην μιλήσει ούτε και αυτός, σημαίνει πως δεν βλέπει ένα άσπρο καπέλο και άρα ο πρώτος μπορεί να είναι σίγουρος πως φοράει ένα κόκκινο.

mpekris είπε...

η απορια μου ειναι η εξης. αφου ο τριτος δε μιλαει, αυτο σημαινει πως βλεπει τουλαχιστον ενα κοκκινο. αν ομως ο δευτερος εβλεπε ενα κοκκινο γιατι να μην ξερει οτι ο φοραει ασπρο βασει του προηγουμενου συλλογισμου; δηλαδη ο 2ος κανονικα θα επρεπε να ξερει τι καπελο φοραει. μηπως θα μπορουσαν να υπαρχουν 3 κοκκινα και δεν το καταλαβα καλα; ασπρο υπαρχει συγουρα;

mpekris είπε...

δηλαδη ο 2ος γιατι να μην ειναι σιγουρος πως φοραει ασπρο; αφου αν φορουσε κοκκινο, τοτε ο 3ος θα ηξερε πως φοραει ασπρο

pantsik είπε...

Ο κριτής τους δίνει σαν δεδομένο ότι τουλάχιστον ένας φοράει κόκκινο καπέλο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να φοράνε κόκκινο ο ένας, οι δύο, ή και οι τρεις.
Αυτό νομίζω πως απαντάει στην απορία σου.

Ανώνυμος είπε...

δεν μου αρεσε

Ανώνυμος είπε...

ουτε εμενα.δεν εχει νοημα αυτος ο γριφος

Ανώνυμος είπε...

χα χα εμεισ το βρηκαμε!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ki epeidh pigaine stis logikhs anonime kai tha deis ena me logikologous...

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 18 Οκτώβριος, 2011 00:39: Μη γράφεις αστήρικτα σχόλια. Αν διαφωνείς με τη λύση γράψε αναλυτικά το γιατί.

Ανώνυμος είπε...

μαπα ο γριφος η απαντηση ειναι λαθος

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 21 Ιανουαρίου, 2015 13:30: Μάλλον δεν τον κατάλαβες.

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια στον γρίφο είναι αν πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 1 άσπρο καπέλο.
Η λύση που δίνεται είναι ολόσωστη αρκεί να υποθέσουμε πως η φράση "τους δίνει άσπρο ή κόκκινο καπέλο" σημαίνει πως υπάρχει τουλάχιστον ένα άσπρο καπέλο και όχι πως μπορεί να σημαίνει ότι και τα τρία καπέλα μπορεί να είναι κόκκινα.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Αναφέρεται στην εκφώνηση μόνο ότι τουλάχιστον το ένα καπέλο είναι κόκκινο. Άρα δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει άσπρο καπέλο.

Μιχάλης από Ηλιούπολη είπε...

Πολύ ωραίος γρίφος!!! Ολόσωστος δε!!! Κανένα λογικό κενό δεν υπάρχει!!!