Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Συνδυαστικής Σκέψης - Το μαγικό ραβδί (***)

Κάποιος θέλει να σου πουλήσει για 10 ευρώ ένα μαγικό ραβδί το οποίο μετατρέπει σε χρυσό ότι ακουμπήσει με την άκρη του. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μέχρι τρεις φορές. Το μόνο πρόβλημα είναι πως θα πρέπει μέσα σε ένα χρόνο να το ξαναπουλήσεις σε μικρότερη τιμή από αυτή που το αγόρασες, αλλιώς σε περιμένει αιώνια δυστυχία. Θα αγοράσεις το ραβδί;

41 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Είναι πιο σοφό να μην το αγοράσεις, γιατί θα πρέπει να το πουλήσεις το πολύ 9,99 ευρώ. Αυτός που θα προσπαθήσεις να του το πουλήσεις μπορεί να μην θέλει να το αγοράσει γιατί θα σκεφτεί πως θα πρέπει να το μεταπουλήσει το πολύ 9,98 ευρώ κ.ο.κ. μέχρι κάποιος να αναγκαστεί να το πουλήσει ένα λεπτό, αλλά τότε σίγουρα κανείς δεν θα το παίρνει γιατί θα ξέρει πως δεν θα μπορεί να το πουλήσει σε μικρότερη τιμή.

katroulina είπε...

δεν γινεται να το αγορασεις,να μην το χρησιμοποιησεις και να το πουλησεις οσα λεφτα θελεις?Αφου ο κανονας λεει να το πουλησεις σε μικροτερη τιμη αφου το χεις χρησιμοποιησει 3 φορες.

pantsik είπε...

Ακόμα και αν προσπαθήσεις να το πουλήσεις ακριβότερα, χωρίς να το έχεις χρησιμοποιήσει, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να κάνει το συλλογισμό που αναφέρεται στη λύση και να μη δεχτεί να το αγοράσει. Με την προϋπόθεση βέβαια πως η δυστυχία ισχύει και χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί το ραβδί από σένα.

pegasusgr είπε...

Θα μπορούσες απλά να το αγοράσεις και να το χρησιμοποιήσεις μόνο 2 φορές. Έτσι, και έχεις χρυσό και αποφεύγεις την υποχρέωση του να το μεταπωλήσεις...

pantsik είπε...

Λόγω κακής διατύπωσης του προβλήματος δινόταν η εντύπωση πως για να το πουλήσεις φθηνότερα θα έπρεπε πρώτα να το έχεις χρησιμοποιήσει τρεις φορές.
Άλλαξα αυτή τη διατύπωση και τώρα νομίζω πως δεν δημιουργείται παρεξήγηση.

Alexx237 είπε...

θα μπορούσες ομως να το αγορασεις, να το χρησιμοποιήσεις, κ οταν πας να το πουλησεις(εκτος του οτι δν νομιζω να χρειαζεται να το πουλησεις πιο ακριβο)να του εξηγήσεις του αλλουνου να κανει το ιδιο πραγμα που εκανες κ εσυ κ ετσι θα το αγορασει, κ δν θα ισχύει η δυστιχία

Alexx237 είπε...

μπορεις ομως πολυ απλα να το αγορασεις, να το χρησιμοποιησεις κ μετα για να το παρει ο αλλος θα του πεις να κανει τι εκανες εσυ(δηλαδη να το αγορασει,να φτιαξει χρυσο κ μετα να πεισει τον αλλο που θα το πουλησει με τον ιδιο τροπο, δηλαδη να του εξηγησει τη ολη αυτη διαδικασια ςστε να μην εχει κανενας δυστυχια)

pantsik είπε...

@Alexx237: Δεν σε κατάλαβα. Τι να του εξηγήσεις; Τόσο εσύ όσο και αυτός θα πρέπει να ρίξετε την τιμή του ραβδιού. Το ίδιο και όλοι οι επόμενοι αγοραστές. Κάποιου τελικά θα του μείνει στο χέρι χωρίς να έχει αξία μεταπώλησης. Όλα αυτά μπορεί να τα σκεφτεί οποιοσδήποτε και να μην δεχτεί να αγοράσει το ραβδί. Οπότε οποιοσδήποτε διατρέχει τον κίνδυνο να του μείνει για ένα χρόνο στην κατοχή του.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς συμφέρει να αγοράσω το ραβδί... Λαμβάνω υπ'όψιν το συλλογισμό του αγοραστή, αλλά κ την ανθρώπινη απληστία. Ο επόμενος αγοραστής δεν είναι απαραίτητο να είναι ο λογικολόγος που περιγράφεται στην απάντηση, αλλά ένας άπληστος άνθρωπος. Κ ξέροντας πως έχω ένα χρόνο μπροστά μου, κ πολλούς άπληστους, θα το πουλούσα πολύ εύκολα...

civil είπε...

Μα αυτή είναι και η λογική της πυραμίδας. Βγάζουμε λεφτά όλοι εκτός του τελευταίου. Παίρνω το ραβδί, μετατρέπω το σπίτι μου σε χρυσάφι (αξία πχ 100.000.000€), το πουλάω 9,98 ευρω και εξηγώ στον επόμενο πως μπορεί να κάνει το ίδιο. Δεν νομίζω πως θα απέρριπτε κανείς την προσφορά μου.

Άρα, βασικό στην ερώτηση είναι πως θεωρούμε πως ζούμε σε ένα κόσμο λογικολόγων :)

ΥΓ Η σύζυγός μου λέει πως θα το πουλούσε σε έναν ετοιμοθάνατο που θα άφηνε το χρυσάφι κληρονομιά στα παιδιά του, χωρίς να τον πειράζει η "ισόβια" δυστυχία!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα το αγόραζα γιατί κάθε ένα χρόνο θα πουλιέται 1 σεντς πιο κάτω είναι 10 εύρο σε 999 χρόνια δεν θα πουλιέται τότε εσύ θα έχεις πεθάνει σωστός ?

pantsik είπε...

Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν θα πουλιέται ούτε τον πρώτο χρόνο αν ο κάθε πιθανός αγοραστής ακολουθήσει τη λογική που περιγράφω.

Ανώνυμος είπε...

Μια απλή παρατήρηση... Αν όποιως το αγοράζει αλλάζει σε χρυσάφι 3 αντικείμενα (κατα προτίμηση λογικά ογκώδη- πχ ένα σπίτι, έναν βράχο, ένα αεροπλάνο, ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ) τότε πολύ γρήγορα θα πέσει η τιμή του χρυσού λόγω των τεράστιων πλεονασμάτων του πράγμα που δεν τον καθιστά πλέον σπάνιο και ακριβό. Οπότε πολύ πιο σύντομα θα μειωθεί και το ενδιαφέρον απο μελλοντικούς αγοραστές του ραβδιού. Συνεπώς πολύ πιο σύντομα κάποιος δεν θα μπορεί να το πουλήσει σε κανέναν... χεχε. welcome to misery! :)

theo

Ανώνυμος είπε...

νομιζω οτι ειναι απλο το σχολιο μου δεν γινετε να το δοσεισ δορεαν?

pantsik είπε...

Όχι, δεν γίνεται.

Phillip είπε...

Βασικά λέει ότι το ραβδί μετατρέπει σε χρυσό ΌΤΙ ακουμπήσει. Οπότε μόλις το πάρω στο χέρι μου θα μετατραπώ ο ίδιος σε χρυσο! -:))

pantsik είπε...

@Phillip: Α, ξέχασα να γράψω πως έχει μονωτική ταινία στη λαβή :-)

Phillip είπε...

Οκ τοτε -:)

Ανώνυμος είπε...

e grapsto tote ;)

Ανώνυμος είπε...

Tha plirwsw ton epomeno agorasth

Ανώνυμος είπε...

RE PAIDIA PWS NA T POULISEIS>>>AFOU OTI TO AGGIZEI GINETE XRUSOS...XEXASAME LOIPON MIA LEPTOMERIA....TA XRUSA AGALMATA(P 9A EXOUME EMEIS GINEI)DN MPOROUN NA POULISOUN TO RABDU...!!!!!!!

pantsik είπε...

Είπαμε, έχει μονωτική ταινία στη λαβή. Είναι μάλιστα τόσο αποτελεσματική που δεν γίνεται χρυσή η ίδια.

Ανώνυμος είπε...

θα το αγόραζα και θα το πουλούσα στον επόμενο μετά από ένα έτος 10.00 Ευρώ. Mην ξεχνάτε ότι τα χρήματα χάνουν την αξία τους αυτόματα μέρα με την μέρα… (βλέπε πληθωρισμός)
Βεβαία δεν ξέρω τι θα γίνει αν καταργηθεί το Ευρώ.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Ωχ, γιατί μου το θύμισες;

θεςς είπε...

το αγοραζεις χρησιμοποεις 2 φορες και την τριτη φορα κανεις το ραβδι χρυσο ακουμπωντας το ετσι θα το πουλησεις

antreas makis είπε...

Αυτό που παρατηρώ είναι πως όλοι κάνουμε τα αδύνατα δυνατά στο γρίφο ώστε να κρατήσουμε το μαγικό ραβδί. κάποιος θα πει στο τέλος, ότι προτιμά να κρατήσει το μαγικό ραβδί και ας έχει αιώνια δυστυχία. Αλλά κάτι σημαίνει ο τρόπος που σκεφτόμαστε όλοι μας... περιμένουμε το μαγικό ραβδί...

pantsik είπε...

@antreas makis: Ναι, το μαγικό ραβδί είναι το αντίστοιχο του ΔΝΤ. Μπορεί να φαίνεται ωραίο στην αρχή αλλά καταλήγει εφιαλτικό. Κάπως έτσι την πάταγε και ο Ιζνογκούντ στην προσπάθειά του να γίνει χαλίφης.

pantsik είπε...

Έκανα και κάποιες αλλαγές στην περιγραφή ώστε να μην γίνεσαι χρυσός ο ίδιος και να μην γλυτώνεις τη δυστυχία εάν πεθάνεις.

Ανώνυμος είπε...

που είπες το πουλάνε αυτό το ραβδί; έχω κάτι δυσκολίες τελευταία...

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Τελευταία φορά το είδα στο Μοναστηράκι. Μα εγώ θα σε συμβούλευα κάτι άλλο ν' αγοράσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ψιλομπουρδα ο γριφος

Μιχάλης Σταυρόπουλος είπε...

1) Επειδή, εκτός από λογικολόγοι είμαστε και ρεαλιστές, θα αγοράζαμε το ραβδί με τα χίλια...!!!
Θα υπήρχαν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ μετά από εμάς που θα το αγόραζαν για 9,99€, 9,98€, 9,97€ κ.ο.κ. προκειμένου να πραγματοποιήσουν τρεις επιθυμίες τους. Το πρόβλημα θα υπήρχε αν μας το πουλούσαν π.χ. 5 σεντς οπότε το πρόβλημα θα ήταν ΟΝΤΩΣ προ των πυλών.
2) Δεν καταλαβαίνω τον αριθμό 3 στην πραγματοποίηση των επιθυμιών. Γιατί να μην ήσαν από μία(1) έως χίλιες μία ή και παραπάνω ?

pantsik είπε...

@Μιχάλης Σταυρόπουλος: Ο αριθμός 3 δεν έχει σχέση με τη λογική του γρίφου. Μπήκε μόνο για να θυμίζει παραμύθι.

Ανώνυμος είπε...

φυσικά και θα το αγόραζα. αν το πουλούσα λίγο πριν λήξει ο χρόνος 9,99 και αυτό λίγο πριν λήξει ο χρόνος 9,98 κ.ο.κ. τότε θα χρειάζονταν περίπου κάτι λιγότερο από χίλια χρόνια για να φτάσει η αξία στο 1 λεπτό. που σημαίνει ότι κανείς δεν κοιτάζει τόσο μακριά. εδώ παίρνουμε δάνεια και δεν ενδιαφερόμαστε αν θα τα εξοφλήσουμε στα επόμενα χρόνια.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Σκέψου το ανάποδα: Αν κάποιος το πούλαγε 0,01 ευρώ, δεν θα το αγόραζε κανείς γιατί μετά δεν θα μπορούσε να το πουλήσει. Αν κάποιος το πούλαγε 0,02 ευρώ δεν θα το αγόραζε κανείς γιατί βάσει της προηγούμενης πρότασης θα ήξερε ότι δεν θα μπορούσε μετά να το πουλήσει. Συνεχίζοντας αυτή την αλυσίδα, βλέπουμε πως το ραβδί δεν πρέπει να αγοραστεί σε καμία τιμή, ανεξάρτητα από τη διάρκεια χρήσης του.
Αυτά βέβαια υποθέτοντας πως το σύνολο των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν είναι τέλεια λογικά όντα. Στην πραγματικότητα, θα βρεθεί σίγουρα κάποιος που δεν θα κάνει αυτούς τους λογικούς συνειρμούς και θα αγοράσει το ραβδί και μάλιστα θα έχει και κέρδος γιατί θα βρει κάποιον άλλον που θα μπορέσει να του το πουλήσει.
Όσο όμως μικραίνει η αξία του ραβδιού, τόσο πιο προφανής γίνεται ο κίνδυνος που ελοχεύει για τον υποψήφιο αγοραστή. Στο τέλος αναπόφευκτα κάποιος θα καταστραφεί.
Μοιάζει με τις γνωστές "πυραμίδες" που επίσης βασίζονται στον παραλογισμό των υποψήφιων παικτών τους.

Ανώνυμος είπε...

εγω θα το αγοραζα για τον εξη λογο ! για να εχει φτασει η τιμη τουραβδιου στα 10 ευρω , και μιλαμε για ραβδι που μετατρεπει οτιδηποτε σε χρυσο! , αρα θα ηταν αρκετα ακριβο στην αρχη σημαινει οτι πολλοι το εχουν πουλησει αρα το γεγονος οτι το ραβδι μετατρεπει σε χρυσο κατι συναρπαζει και πουλαει ! ποσο μαλλον αν ειναι και φτηνο !

Unknown είπε...

Καλος ηταν ο γριφος. Ομως, τι με νοιαζει αν καποιος δεν μπορεσει να το πουλησει και να δεχτει τις συμφορες!

pantsik είπε...

@baggelis kostoulas: Μπορεί να μην σε νοιάζει αν δεν θα το πουλήσει σε άλλον αλλά σε νοιάζει αν δεν δεχτεί κανείς να το αγοράσει από εσένα.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να μην το αγοράσω αφού θα πουλήσω τον χρυσό.Με συμφέρει.

By Me είπε...

Η Λύση του γρίφου δεν είναι σωστή. Ξεκινάει με 10 ευρώ και πρέπει να το πουλήσει λιγότερο . Αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό του ουτε του επόμενου ουτε του μεθεπόμενου, άρα ο άλλος θα το αγοράσει με 9,99 γιατι ξέρει οτι ο επόμενος θα μπορέσει να το πουλήσει με 9,98. Το πρόβλημα παρουσιάζεται σε αυτόν που θα είναι να το αγοράσει με 0.02. Θεωρούμε ότι αυτό το ραβδί μετατρέπει οτιδιποτε σε χρυσό εως 3 φορες. Ο Καθε ένας άμεσα μπορεί να γίνει δις εκατομμυριούχος (αγοράζει με οτι λεφτά έχει τόνους συμπαγές PVC και τελειώνει εκεί η φαση)
Αρα ακόμα και εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς, τα χρήματα αντιστοιχούν σε χρυσό, αρα αν είσαι δις εκατομμυριούχος μπορεί ο άλλος να σου δώσει 1 λεπτό, και έσυ να του δώσεις ρέστα σε διασπασμένο χρυσό. Οταν δεν μπορείς να διασπάσεις τον χρυσό περαιτέρω πας σε άλλο υλικό μικρότερης αξίας, και καθώς στην φύση υπάρχουν απεριόριστες ποσότητες διάφορων υλικών που υπάρχουν σε αφθονία και η αξια τους είναι υλική, πάντα θα μπορείς να το πουλήσεις για κάτι λιγότερο του λεπτού.

Ανώνυμος είπε...

εφοσον αυτος που θα μου το πουλησει, εαν εγω δεν το παρω, θα το πουλησει σε καποιον αλλο, οποτε η λογικη της λυσης θα συμβει ουτως η αλλως, τοτε γτ να μην το αγορασω, ενω ξερω οτι θα βγω κερδισμενη αποκτωντας κ χρυσο αλλα κ σιγουρα καποιον να το αγορασει ?? θα το αγοραζα..