Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Συνδυασμών - Το πέρασμα από την έρημο (***)

Ανάμεσα σε δύο πόλεις της Αφρικής υπάρχει μία έρημος. Την έρημο αυτή μπορεί να την διασχίσει κάποιος μόνο πεζός σε 6 ημέρες. Μπορεί να κουβαλάει στην πλάτη του ένα σακίδιο με φαγητό και νερό, αλλά λόγω βάρους οι προμήθειες δεν μπορούν να διαρκούν για περισσότερο από 4 ημέρες. Πόσοι ταξιδιώτες τουλάχιστον χρειάζεται να συνδυαστούν ώστε να καταφέρει ο ένας από αυτούς να διασχίσει την έρημο και οι υπόλοιποι να γυρίσουν πίσω ασφαλείς; Με ποιο τρόπο θα τα καταφέρουν;

5 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Χρειάζονται 3 ταξιδιώτες. Γεμίζουν τα σακίδιά τους με προμήθειες 4 ημερών, ξεκινούν όλοι μαζί και κάνουν μια μέρα δρόμο. Στο σημείο εκείνο θα έχει ο καθένας τους προμήθειες 3 ημερών. Ο πρώτος δίνει προμήθειες μίας μέρας στον δεύτερο και στον τρίτο και με τις προμήθειες της μίας μέρας που του απομένουν γυρίζει πίσω. Ο δεύτερος και ο τρίτος κάνουν άλλη μια μέρα δρόμο. Στο σημείο εκείνο έχει ο καθένας τους προμήθειες 3 ημερών. Ο δεύτερος δίνει προμήθειες μίας ημέρας στον τρίτο και με τις προμήθειες των 2 ημερών που του απομένουν γυρίζει πίσω. Ο τρίτος με τις προμήθειες 4 ημερών που έχει τώρα κάνει τις υπόλοιπες 4 μέρες δρόμο και φτάνει στην άλλη πόλη.

KATERINA είπε...

Μια άλλη λύση και για να μην κάνουμε τσάμπα χιλιόμετρα, είναι η εξής:
Ξεκινάνε πάλι 3 και κάνουν μια μέρα δρόμο. Οι δύο πρώτοι ξοδεύουν μόνο από το σακίδιο του πρώτου (οπότε στις 2 μέρες ξοδεύουν το μισό) και τους μένουν προμήθειες 2 ημερών για να γυρίσουν πίσω. Στο τέλος της πρώτης μέρας δίνουν το σακίδιο που τους περισσεύει (του 2ου) στον 3ο, οπότε αυτός έχει προμήθειες για 3 μέρες από το δικό του συν 4 μέρες από το ολόκληρο που του έδωσαν, σύνολο 7. Έτσι διανύει τις 5 μέρες που του υπολείπονται και του περισσεύουν και 2 ημερών προμήθειες.

pantsik είπε...

Γράφω όμως στην περιγραφή πως οι προμήθειες δεν μπορούν να διαρκούν για περισσότερο από 4 ημέρες. Οπότε στο τέλος δεν θα μπορεί να κουβαλήσει προμήθειες 7 ημερών.

KATERINA είπε...

Ναι, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι οι προμήθειες "φτάνουν" για 4 μέρες, όχι ότι μετά "μπαγιατεύουν"!

Ανώνυμος είπε...

''mpagiatiauevoun''xaxaaxaxxaaxaxaxaxaxaxaxaaxxaxaxaaxxaxa
;)