Γίνε μέλος στο grifoi.org

Στους γρίφους με τη σήμανση ".Άλυτοι 1-100" και ".Άλυτοι 101-200" μπορούν να στέλνουν τις λύσεις τους μόνο τα Μέλη του site grifoi.org. Πληροφορίες για το πως θα γίνετε μέλος μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Συνδυασμών - Το πέρασμα από την έρημο (***)

Ανάμεσα σε δύο πόλεις της Αφρικής υπάρχει μία έρημος. Την έρημο αυτή μπορεί να την διασχίσει κάποιος μόνο πεζός σε 6 ημέρες. Μπορεί να κουβαλάει στην πλάτη του ένα σακίδιο με φαγητό και νερό, αλλά λόγω βάρους οι προμήθειες δεν μπορούν να διαρκούν για περισσότερο από 4 ημέρες. Πόσοι ταξιδιώτες τουλάχιστον χρειάζεται να συνδυαστούν ώστε να καταφέρει ο ένας από αυτούς να διασχίσει την έρημο και οι υπόλοιποι να γυρίσουν πίσω ασφαλείς; Με ποιο τρόπο θα τα καταφέρουν;

5 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Χρειάζονται 3 ταξιδιώτες. Γεμίζουν τα σακίδιά τους με προμήθειες 4 ημερών, ξεκινούν όλοι μαζί και κάνουν μια μέρα δρόμο. Στο σημείο εκείνο θα έχει ο καθένας τους προμήθειες 3 ημερών. Ο πρώτος δίνει προμήθειες μίας μέρας στον δεύτερο και στον τρίτο και με τις προμήθειες της μίας μέρας που του απομένουν γυρίζει πίσω. Ο δεύτερος και ο τρίτος κάνουν άλλη μια μέρα δρόμο. Στο σημείο εκείνο έχει ο καθένας τους προμήθειες 3 ημερών. Ο δεύτερος δίνει προμήθειες μίας ημέρας στον τρίτο και με τις προμήθειες των 2 ημερών που του απομένουν γυρίζει πίσω. Ο τρίτος με τις προμήθειες 4 ημερών που έχει τώρα κάνει τις υπόλοιπες 4 μέρες δρόμο και φτάνει στην άλλη πόλη.

kraptaki είπε...

Μια άλλη λύση και για να μην κάνουμε τσάμπα χιλιόμετρα, είναι η εξής:
Ξεκινάνε πάλι 3 και κάνουν μια μέρα δρόμο. Οι δύο πρώτοι ξοδεύουν μόνο από το σακίδιο του πρώτου (οπότε στις 2 μέρες ξοδεύουν το μισό) και τους μένουν προμήθειες 2 ημερών για να γυρίσουν πίσω. Στο τέλος της πρώτης μέρας δίνουν το σακίδιο που τους περισσεύει (του 2ου) στον 3ο, οπότε αυτός έχει προμήθειες για 3 μέρες από το δικό του συν 4 μέρες από το ολόκληρο που του έδωσαν, σύνολο 7. Έτσι διανύει τις 5 μέρες που του υπολείπονται και του περισσεύουν και 2 ημερών προμήθειες.

pantsik είπε...

Γράφω όμως στην περιγραφή πως οι προμήθειες δεν μπορούν να διαρκούν για περισσότερο από 4 ημέρες. Οπότε στο τέλος δεν θα μπορεί να κουβαλήσει προμήθειες 7 ημερών.

kraptaki είπε...

Ναι, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι οι προμήθειες "φτάνουν" για 4 μέρες, όχι ότι μετά "μπαγιατεύουν"!

Ανώνυμος είπε...

''mpagiatiauevoun''xaxaaxaxxaaxaxaxaxaxaxaxaaxxaxaxaaxxaxa
;)