Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Λογικής - Ποιος είναι ο κατάσκοπος; (*****)

Αυτός ο γρίφος ανήκει στην οικογένεια των μεταγρίφων. Προβλήματα δηλαδή, που ο αναγνώστης δεν έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να τα λύσει, αλλά πρέπει να φτάσει στη λύση τους με βάση τη λογική αντίδραση ενός προσώπου που τα είχε.
Σύμφωνα με την άποψη του George Boolos, καθηγητή φιλοσοφίας και μαθηματικής λογικής στο MIT, πρόκειται για τον πιο ευφυή γρίφο λογικής που διατυπώθηκε ποτέ. Προκαλώ τον αναγνώστη να προσπαθήσει να τον λύσει, αφού καταλάβει τη λογική των μεταγρίφων, λύνοντας πρώτα τα "Δύο φίλοι" και "Οι δύο δίδυμοι" στην κατηγορία της Λογικής και την "Περίπλοκη απογραφή" στην κατηγορία των Συνδυασμών.

Η υπόθεση αφορά στη δίκη τριών προσώπων, των Α, Β και Γ. Ο ένας από τους τρεις ήταν ιππότης, συνεπώς έλεγε πάντοτε την αλήθεια, ο άλλος ήταν ιπποκόμος, δηλαδή έλεγε πάντοτε ψέματα και ο τρίτος ήταν κατάσκοπος και έλεγε πότε αλήθεια και πότε ψέματα. Η δίκη γινόταν για να εντοπιστεί και να καταδικαστεί ο κατάσκοπος. Φυσικά, ο δικαστής δεν ήξερε ποιος είναι ποιος.

Αρχικά ζητήθηκε από τον Α να κάνει μια δήλωση. Εκείνος δήλωσε είτε ότι ο Γ ήταν ιπποκόμος, είτε ότι ο Γ ήταν ο κατάσκοπος - εμείς όμως δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η δήλωσή του, παρά μόνο ο δικαστής. Στη συνέχεια ο Β δήλωσε είτε ότι ο Α ήταν ιππότης, είτε ότι ο Α ήταν ιπποκόμος, είτε ότι ο Α ήταν ο κατάσκοπος. Τέλος, ο Γ δήλωσε είτε ότι ο Β ήταν ιππότης, είτε ότι ο Β ήταν ιπποκόμος, είτε ότι ο Β ήταν ο κατάσκοπος. Με βάση τα παραπάνω, ο δικαστής κατάφερε να προσδιορίσει ποιος ήταν ο κατάσκοπος και τον καταδίκασε.

Την υπόθεση αυτή τη διηγήθηκαν σε έναν λογικολόγο, ο οποίος αφού μελέτησε το πρόβλημα, αποφάνθηκε ότι δεν είχε επαρκείς πληροφορίες για να εντοπίσει τον κατάσκοπο. Τότε ανέφεραν στον λογικολόγο την ακριβή δήλωση του Α για τον Γ και μόνο έτσι μπόρεσε να προσδιορίσει ποιος ήταν ο κατάσκοπος. Ποιος ήταν, αλήθεια; Ο Α, ο Β ή ο Γ;

39 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Φτιάχνουμε έναν πίνακα με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς ιδιοτήτων για τους Α, Β και Γ, συμβολίζοντας με "Ι" τον ιππότη, με "ι" τον ιπποκόμο και με "Κ" τον κατάσκοπο. Δίπλα παρατίθονται οι δηλώσεις των Α, Β και Γ με τους συμβολισμούς Α1, Α2, για τις δύο πιθανές δηλώσεις του Α με τη σειρά που αναφέρονται στην εκφώνηση, Β1, Β2, Β3 για τις τρεις πιθανές δηλώσεις του Β και Γ1, Γ2 και Γ3 για τις τρεις πιθανές δηλώσεις του Γ. Μέσα στον πίνακα συμβολίζουμε με "Ν" μία δήλωση που μπορεί να γίνει, βάσει την ιδιότητα του καθενός και με "Ο" μία δήλωση που δεν μπορεί να γίνει. Π.χ. στον πρώτο συνδυασμό, δεν μπορεί να έγινε η δήλωση Α1, γιατί ο Α είναι ιππότης και δεν μπορεί να δηλώσει ψέματα πως ο Γ είναι ιπποκόμος.

Α Β Γ      Α1   Α2      Β1   Β2   Β3      Γ1   Γ2   Γ3
Ι  ι  Κ       Ο     Ν         Ο     Ν     Ν         Ν     Ν     Ν
Ι  Κ  ι       Ν     Ο         Ν     Ν     Ν         Ν     Ν     Ο
ι  Ι  Κ       Ν     Ο         Ο     Ν     Ο         Ν     Ν     Ν
ι  Κ  Ι       Ν     Ν         Ν     Ν     Ν         Ο     Ο     Ν
Κ  Ι  ι       Ν     Ν         Ο     Ο     Ν         Ο     Ν     Ν
Κ  ι  Ι       Ν     Ν         Ν     Ν     Ο         Ο     Ν     Ο

(συνεχίζεται παρακάτω)

pantsik είπε...

(συνέχεια)

Κατ' αρχήν ο σωστός συνδυασμός πρέπει να έχει και στις τρεις δηλώσεις το σύμβολο "Ν". Για να μπόρεσε όμως ο δικαστής να προσδιορίσει ποιος είναι ο κατάσκοπος, θα πρέπει αυτές οι τρεις δηλώσεις να μην επαναλαμβάνονται σε κανέναν άλλο συνδυασμό, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να τον εντοπίσει. Για παράδειγμα δεν μπορεί να έγιναν οι δηλώσεις Α2, Β2 και Γ3 στον πρώτο συνδυασμό, γιατί αυτές μπορεί να επαναληφθούν και στον τέταρτο συνδυασμό. Έτσι φτιάχνουμε έναν δεύτερο πίνακα με τους συνδυασμούς δηλώσεων που δεν επαναλαμβάνονται και δίπλα παρατίθεται ποιος είναι ο κατάσκοπος στην κάθε περίπτωση.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ       ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ
              Α1   Β1   Γ1                          Β
              Α1   Β1   Γ3                          Β
              Α1   Β3   Γ1                          Β
              Α2   Β1   Γ2                          Α
              Α2   Β1   Γ3                          Β
              Α2   Β2   Γ1                          Γ
              Α2   Β3   Γ1                          Γ

Τον παραπάνω πίνακα θα μπορούσε να φτιάξει ο λογικολόγος, χωρίς να ξέρει τι δήλωσε ο καθένας. Και πάλι όμως δεν μπορεί να βρει τον κατάσκοπο, αφού όπως βλέπουμε μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από τους τρεις σε κάποιον συνδυασμό δηλώσεων. Ξέρουμε όμως απ' την εκφώνηση πως μόλις του είπαν την ακριβή δήλωση του Α εκείνος βρήκε τον κατάσκοπο. Εάν η δήλωση του Α ήταν η δεύτερη (Α2), δεν θα μπορούσε να τον βρει. Άρα ο Α έκανε την πρώτη δήλωση, που οδηγεί και στις τρεις περιπτώσεις στο ότι ο κατάσκοπος είναι ο Β.

ioannis lele είπε...

Βρήκα το ίδιο αποτέλεσμα , με διφορετικό τρόπο ο οποίος είτε είναι ορθός είτε λάθος και κατά τύχη βρήκα σωστό αποτέλεσμα.

Η βασική ιδέα μου ήταν ότι έχουμε 6 περιπτώσεις (τις οποίες εγραψα σε φύλλο του excel) πέρα από οποιεσδήποτε δηλώσεις και οι οποίες αναλύονται παρακάτω :

Α Β Γ


1) ΙΠΠΟΤΗΣ ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ

2) ΙΠΠΟΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ

3) ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ

4) ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ

5) ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ

6) ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ

Από αυτές τις 6 αρχικές και βασικές υποθέσεις θα πρέπει να αφαιρέσουμε την 3 , διότι εάν ο Α είναι Ιπποκόμος τότε ο Γ είναι σίγουρα Ιππότης και ο Β Κατάσκοπος.

Το θέμα είναι ότι σ' αυτό το σημείο έκρινα πως μπορούσα να απαντήσω με βεβαιότητα ότι ο Κατάσκοπος είναι ο Β , ο Ιπποκόμος ο Α και ο Ιππότης ο Γ , σκεφτόμενος ότι η περίπτωση αυτή εμφανίζεται μοναδικά για τον καθέναν σε αντίθεση με τις άλλες 4 υποθέσεις οι οποίες εμπλέκουν και τους τρεις σε 2 ρόλους.

Έχω όμως κάποιες ερωτήσεις :

1) Ισχύει ο συλλογισμός μου?
2) Στη λύση δεν αναφέρεται κάπου η ιδιότητα των Α και Γ. Δεν το πρόσεξα εγώ , δεν μας χρειάζεται καθόλου ή δεν μπορεί να βρεθεί?

pantsik είπε...

@ioannis lele: Λες πως "εάν ο Α είναι Ιπποκόμος τότε ο Γ είναι σίγουρα Ιππότης και ο Β Κατάσκοπος." Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που ο Α δήλωνε ψέματα πως ο Γ είναι ιπποκόμος, οπότε ο Γ θα ήταν ή Ιππότης ή Κατάσκοπος.
Από τη λύση δεν προκύπτουν οι ιδιότητες του Α και του Γ. Μπορεί να είναι Ιππότης - ιπποκόμος ή το αντίστροφο, όμως και στις τρεις δυνατές περιπτώσεις κατάσκοπος είναι ο Β.

Ανώνυμος είπε...

Αφού ο Γ λέει ότι ο Β είναι είτε ιππότης, είτε ιπποκόμος, είτε κατάσκοπος αυτομάτως λέει την αλήθεια, γιατί πολύ απλά ο Β δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό. Επομένως ο Γ είναι είτε κατάσκοπος είτε ιππότης. Με αντίστοιχη λογική και ο Β λέει την αλήθεια. Επομένως ο ιπποκόμος είναι ο Α. Και έπειτα βγαίνει με λογική αλληλουχία ότι ο κατάσκοπος είναι ο Β και ο ιππότης ο Γ.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 27 Μάρτιος, 2011 16:01: Ο Γ μπορεί να λέει ψέματα για την ιδιότητα του Β, οπότε ο Γ μπορεί να είναι και ιπποκόμος.

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να λυθει και αναποδα

Ανώνυμος είπε...

Πιθανοτητες ειναι, οχι λογικη

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Αν έχεις κάποια εναλλακτική λύση στείλτη από εδώ.

Ανώνυμος είπε...

na po kati egrafe pos ston logikologo tou eipan tin akribh tou A kai tou Γ.poies einai autes oi diloseis

batman1986 είπε...

k afton tha prospathisw na ton lysw fainetai poly kalos....

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Ο Α έκανε τη δήλωση Α1 η οποία είναι πως ο Γ είναι ο ιπποκόμος.

pantsik είπε...

@batman1986: Ε βέβαια είναι καλός. Το εγγυάται κοτζαμάν Boolos :)

Ανώνυμος είπε...

sosta sosta

Ανώνυμος είπε...

πανευκολο.αφου ετσι και αλλιως ο κατασκοπος θεωρει τους παντες ενοχους

Ανώνυμος είπε...

Πανέξυπνος γρίφος!Προσπαθήστε τον μονοι σας.

batman1986

pantsik είπε...

@TheAlex21gr: Ο λογικολόγος δεν μπορεί να προσδιορίσει τελικά την ιδιότητα του Α και του Γ, παρόλο που έμαθε τη δήλωση του Α. Βρίσκει μόνο πως σε κάθε περίπτωση κατάσκοπος είναι ο Β. Συνεπώς ο Α μπορεί να είναι ο ιπποκόμος. Επίσης όλοι τους κάνουν μόνο μία δήλωση, απλά εμείς δεν ξέρουμε ποια είναι αυτή. Άρα από τη δήλωση του Β δεν προκύπτει αναγκαστικά πως αυτός είναι ο κατάσκοπος.

Ανώνυμος είπε...

(Α) συλλογισμος:Ο ιπποτης , θα δωσει 2 απαντησεις , αφου θα αποκλεισει τον εαυτο του αναγκαστικα αφου λεει την αληθεια !!
Επομενως ο ιπποτης ειναι ο Α που δινει 2 απαντησεις !!
Ο Β μας λεει πως ο Α μπορει να ειναι ιπποτης , επομενως ειπε αληθεια , αλλα εδωσε και 2 ψευδεις επιλογες !!
Ο Γ ειπε πως ο Β ειναι ιπποτης ή ψευτης ή κατασκοπος , αφου ειπε 3 ψεματα λοιπον ειναι ο ιπποκομος ο Γ !!
Αρα ο Β που ειπε και αληθεια και ψεματα ειναι ο κατασκοπος

Ομως ο ιπποκομος δεν μπορει να λεει αληθεια αρα ο Α δεν μπορει να ειναι ιπποτης!!


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:
Αναλογα με την απαντηση του Α , εξαρταται ποιος ειναι ο κατασκοπος !!
Αν υποθεσουμε λοιπον πως ο Α ειπε την αληθεια (τοτε δεν μπορει να ειναι ο ιπποκομος, αλλα ουτε και ο ιπποτης λογω του προηγουμενου συλλογισμου μου) Αρα ειναι ο κατασκοπος και ειπε πως ο Γ ειναι ο ιπποκομος !!
Αρα ο Β που ειπε πως ο Α ειναι ο κατασκοπος ειπε την αληθεια !!
Τωρα , αν ο Α ειπε ψεματα , προφανως δεν μπορει να ειναι ο ιπποτης αρα ειναι καποιος απο τους αλλους 2 !!
Τοτε ο Γ ειναι ο ιπποτης !! Αλλα ο Β που ειπε πως ο Α ειναι ενας απο τους 3 δεν μπορει να ειναι ο ιπποκομος γιατι λεει παντοτε ψεματα , αρα σε αυτη την περιπτωση ο Β ειναι ο κατασκοπος !!

Αναλογα λοιπον με την απαντηση σχετικα με την ακριβη δηλωση του Α που εδωσαν στον λογικολογο μπορουμε να προσδιορισουμε ποιος απο τους 3 ειναι ο κατασκοπος !!
Θεωρω πως αυτη ειναι η απαντηση

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Δεν κάνει ο Α δύο δηλώσεις. Ούτε ο Β και ο Γ από τρεις. Ο καθένας κάνει μόνο μία δήλωση. Στην περιγραφή του γρίφου αναφέρεται ποιες είναι οι πιθανές δηλώσεις του καθενός.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβες μου φαινεται αγαπητε pantsik πως ο Α εκανε μια δηλωση !!
Οι αλλοι 2 εκαναν 3 ο καθενας !!
Επομενως ειναια δεν μιλαμε πλεον για πιθανοτητες , αλλα για περιπτωσεις !!
Το οτι οι αλλοι 2 εκαναν απο 3 δηλωσεις ο καθενας το καταλαβαινουμε λογω του οτι ο Α που εκανε 1 απο τις 2 δηλωσεις εξηγει πως τη δηλωση του την ξερει μονο ο δικαστης!!
Η λυση λοιπον αναφερεται παραπανω και δεν ειναι 1 αλλα 2 !!

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Όχι, φίλε Ανώνυμε. Πίστεψέ με πως τόσο ο Α όσο και ο Β και ο Γ έκαναν ΜΙΑ δήλωση ο καθένας. Ίσως προσπάθησες να βρεις μια λύση σε μια διαφορετική παραλλαγή, αλλά στον γρίφο που δημοσιεύω εγώ τα πράγματα έχουν όπως σου λέω.

Ανώνυμος είπε...

giati den tous arxizei stis fapes sta basana kai stin anakrisi?

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Αρκετά βάσανα είχαν από μόνοι τους. Δεν ήθελε να τους προσθέσει κι άλλα.

Μάκης είπε...

Λοιπον...ουτε ο Β αλλα ουτε και ο Γ μπορει να ειναι ο ιπποτης,διοτι γιατι αν ενας απο τους δυο ηταν ο ιπποτης τοτε θα το ελεγε με βαση την ιδιοτητα του ιπποτη οτι λεει παντα την αληθεια,οποτε εχουμε ως δεδομενο οτι ο Α ειναι ο ιπποτης.Μετα αφου ο Β λεει οτι ο Α μπορει να ειναι ο ιπποτης τοτε με βαση την ιδιοτητα του ιπποκομου οτι λεει παντα ψεματα αποριπτουμε τον Β ως ιπποκομο και αφου δεν ειναι ουτε ιπποκομος αλλα ουτε και ιπποτης καταληγουμε στο οτι ειναι ο κατασκοπος...εγω ετσι το βρηκα σε 2 λεπτακια δεν ξερω αν καπου εχει κενο η θεωρια μου αν ναι ας το επισημανει καποιος...

Kostakis Mp είπε...

Εγώ τον έλυσα τον γρίφο, αρκετά διαφορετικά από την λύση που είδα εδώ. Βέβαια, βρήκα το ίδιο αποτέλεσμα.
Έκανα ένα σχεδιάγραμμα να το πω έτσι όπου έκανα τρεις στήλες με το τι είπε ο καθένας όπως στο παρακάτω σχεδιάγραμμα.

Α Β Γ
Κ Κ Κ
Κ Κ Η
και ούτω κάθεξης όπου βρήκα περίπου 16 συνδυασμούς. Ύστερα έπαιρνα τις πιθανότητες α) ο Α έλεγε αλήθεια β) ο Α έλεγε ψέματα και κατέληγα σε συμπεράσματα. Ύστερα απέκλεισα τους συνδυασμούς όπου δεν θα έβγαζε συμπέρασμα ο δικαστής, δλδ αυτές που είχαν δύο απαντήσεις και κατέληξα σε 6 συνδυασμούς. Μετά σκέφτηκα σαν τον λογικολόγο που τον ειπαν την ακριβή απάντηση του Α προς τον Γ, και είδα πως ο Β είναι ο κατάσκοπος...Παρακαλώ απαντήστε μου αν έχω σωστή την απάντηση... Ευχαριστώ!

pantsik είπε...

@Μάκης: Ο καθένας κάνει μια δήλωση για την ιδιότητα κάποιου άλλου, όχι για τη δική του. Έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί εξ αρχής ότι ο Β και ο Γ είναι ο ιππότης.

pantsik είπε...

@Kostakis Mp: Δεν μπορώ να σου πω με βεβαιότητα γιατί δεν ξέρω τον ακριβή τρόπο σκέψης σου. Πάντως η λογική σου φαίνεται σωστή.

Kostakis Mp είπε...

Κα' αρχάς ευχαριστώ που απαντήσατε.
Έχει όμως αρκετή διαφορά η λύση μου με την δική σας, ειδικά στο πρώτο κομμάτι. Εσείς την λύση την είδατε ή την κάνατε, αν επιτρέπεται? Το ρωτάω αυτό για να δω αν υπάρχει κι άλλος τρόπος

pantsik είπε...

@Kostakis Mp: Τη λύση τη διάβασα σε ένα βιβλίο.

Ανώνυμος είπε...

anonimos einai episis atopo auto pou les pos o ippokomos einai o g kai me ta les pos o A einai o ippokomos giati anagastika opos eipes o kataskopos einai o B

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΡΙΦΟΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΜΟΥ!!!

Ανώνυμος είπε...

0 Ipokomos mporei na pei eite ali8ia eite psemata..ara ston pinaka pou eftia3es, stis stilwseis tou ipokomou 8a eprepe na valeis pantou N ka8ws mporei na kanei opoiadipote dilwsi.Stin lisi pou parati8ete omws, o ipokomos fenete na min mporei na dilwsei oti o ipotis einai ipotis..px i prwti sira tou analitikou pinaka tis lisis einai la8os

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Ο Ιπποκόμος λέει πάντοτε ψέματα. Ο Κατάσκοπος είναι αυτός που μπορεί να πει είτε αλήθεια είτε ψέματα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ μπερδεύτηκα και παιδεύτηκα... είμαι μόνο 11 και προσπαθώ να λύσω τέτοιους πονηρούς, έξυπνους και δύσκολους γρίφους... υπέθεσα κάτι πράγματα αλλά... λάθος...

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Δεν είναι δυνατόν ένα παιδί της ηλικίας σου να λύσει τόσο δύσκολους γρίφους. Ακόμα και να καταλάβεις τη λύση είναι πολύ δύσκολο.

Χρήστος Γιαννούλης είπε...

Ο τρόπος που σκέφτηκα εγώ, χωρίς φυσικά να δω τη λύση.

Από τις δηλώσεις των Α, Β, Γ συμπεραίνουμε ότι ο ιπποκόμος είναι ο Α.

Και αυτό γιατί αν ο ιπποκόμος ήταν είτε ο Β είτε ο Γ, τότε επειδή και οι δύο δηλώσεις μιλάνε για ένα πρόσωπο ότι μπορεί να έχει κάποια από όλες τις δυνατές ιδιότητες,
τότε το πρόσωπο αυτό δε θα είχε καμία ιδιότητα, που δεν ισχύει.

Επομένως, η δήλωση του Α είναι και η ψευδής.

Προφανώς, αν η δήλωσή του ήταν ότι ο Γ είναι ο ιπποκόμος, δε βοηθάει σε τίποτα, αφού γνωρίζουμε ότι ιπποκόμος είναι αυτός και επομένως μένουμε στο σκοτάδι.
.
Επομένως, η δήλωσή του στο δικαστή ήταν ότι ο Γ είναι ο κατάσκοπος και αφού λέει ψέματα, ο κατάσκοπος είναι ο Β (και κατά συνέπεια ο ιππότης ο Γ).

Παρεμπιπτόντως, ο κατάσκοπος στη δήλωση που έκανε, είπε την αλήθεια... :)

pantsik είπε...

@Χρήστος Γιαννούλης: Η δήλωση του Β δεν ήταν η: "Είτε ο Α είναι ιππότης, είτε ο Α είναι ιπποκόμος, είτε ο Α είναι κατάσκοπος". Δίνονται 3 εναλλακτικές δηλώσεις από τις οποίες ο Β έκανε μόνο τη μία. Δηλαδή δήλωσε: "Ο Α είναι ιππότης" ή δήλωσε: "Ο Α είναι ιπποκόμος" ή δήλωσε: "Ο Α είναι κατάσκοπος".

gmanta είπε...

Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι ο λογικολόγος μπορούσε να λύσει το πρόβλημα χωρίς να ακούσει την απάντηση του Α. Αρκεί να ήξερε, (όπως ήξερε) ότι ο δικαστής εξέδωσε βεβαία απόφαση, δηλαδή βρήκε τον κατάσκοπο με σιγουριά. Πως γίνεται αυτό: Αφού βρούμε αυτούς τους μοναδικούς συνδυασμούς, ξέρουμε ότι ο δικαστής θα έβγαζε απόφαση μόνο στην περίπτωση του Α2, ως εκ τούτου, μόνο στην περίπτωση που ο Β ήταν κατάσκοπος. (Θα μπορούσε και να μην ήταν κατάσκοπος ο Β, τότε όμως ο δικαστής δεν θα έβγαζε απόφαση).
Έτσι, η πληροφορία ότι ο λογικολόγος χρειάζεται να ξέρει την απάντηση του Α δεν χρειάζεται. (Χρειάζεται όμως να ξέρουμε ότι ο δικαστής έχει βγάλει δίκαιη απόφαση, πράγμα που, αν ο Α ήταν κατάσκοπος δεν θα μπορούσε να κάνει)
Ευχαριστώ
Γιώργος Μάντακας

pantsik είπε...

@gmanta: Ο δικαστής θα μπορούσε να εκδώσει απόφαση σε κάθε μία από τις περιπτωσεις του 2ου πίνακα. Άρα κατάσκοπος θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από τους 3 πριν ο λογικολόγος μάθει την απάντηση του Α.