Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Λογικής - Πανέρια με φρούτα (***)

Έχουμε τρία κλειστά πανέρια και μία επιγραφή κρεμασμένη πάνω στο καθένα. Η πρώτη γράφει "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ", η δεύτερη γράφει "ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ" και η τρίτη γράφει "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ". Ξέρουμε ότι και οι τρεις επιγραφές είναι τοποθετημένες λάθος. Πως μπορούμε βγάζοντας ένα φρούτο από ένα μόνο πανέρι και χωρίς να κοιτάξουμε μέσα ή να ψαχουλέψουμε, να βάλουμε τις επιγραφές στη σωστή τους θέση;

6 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Βγάζουμε ένα φρούτο από το πανέρι με την επιγραφή "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ". Αν είναι πορτοκάλι τότε αυτό το πανέρι έχει μέσα τα πορτοκάλια. Επειδή το πανέρι με την επιγραφή "ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ" δεν μπορεί να έχει μέσα μανταρίνια, έχει πορτοκάλια και μανταρίνια. Αυτό που μένει, με την επιγραφή "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ", έχει μέσα τα μανταρίνια. Αντίστοιχα πράττουμε εάν το φρούτο που βγάλουμε είναι μανταρίνι.

Ανώνυμος είπε...

ναι αλλα γιατι?

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Τι εννοείς;

Ανώνυμος είπε...

To δεδομένο που παραβλέπεις συνονόματε ανώνυμε είναι ότι και οι τρεις πινακίδες είναι ΛΑΘΟΣ.

Μιχάλης είπε...

Συμφωνώ με τον τελευταίο προλαλήσαντα. Αν δηλαδή τραβούσαμε ένα φρούτο από το πανέρι που λέει ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ και αυτό ήτανε...μήλο ? Και αν τα άλλα δύο πανέρια είχαν μπανάνες το ένα και ανανάδες το άλλο ?
Θα πρέπει επομένως κάπου στην αρχή να σημειώσουμε ότι ΟΝΤΩΣ τα τρία πανέρια περιέχουν ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ και ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, επάνω στο καθένα τους είναι στερεωμένη μια επιγραφή που γράφει ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, αλλά ΚΑΜΙΑ από τις επιγραφές τους δεν αντιστοιχεί με το περιεχόμενο του πανεριού πάνω στο οποίο είναι στερεωμένη.

pantsik είπε...

@Μιχάλης: Αυτό που λες υπονοείται από την ερώτηση που γίνεται στο τέλος: "Πώς μπορούμε να βάλουμε τις επιγραφές στη σωστή τους θέση;".