Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Λογικής - Ψεύτες ανθρωποφάγοι (**)

Ένας εξερευνητής έχει βρεθεί σε μία ζούγκλα που κατοικείται από δύο φυλές ιθαγενών. Η πρώτη φυλή αποτελείται από φιλήσυχους ιθαγενείς οι οποίοι λένε πάντα την αλήθεια. Η δεύτερη φυλή αποτελείται από ανθρωποφάγους που λένε πάντοτε ψέματα. Κατά τα άλλα είναι απολύτως όμοιοι. Τρέχοντας για να ξεφύγει από ένα λιοντάρι που τον κυνηγούσε, βρέθηκε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι του οποίου, όπως γνώριζε, ο ένας δρόμος οδηγούσε στο χωριό των φιλήσυχων και ο άλλος στο χωριό των ανθρωποφάγων. Δεν μπορούσε όμως να θυμηθεί ποιος δρόμος οδηγεί πού. Μπροστά στο σταυροδρόμι καθόταν ένας ιθαγενής μιας εκ των δύο φυλών. Ο εξερευνητής είχε χρόνο να του κάνει μόνο μία ερώτηση. Τι θα τον ρωτήσει για να οδηγηθεί στο χωριό των φιλήσυχων ιθαγενών;

17 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Θα τον ρωτήσει "Ποιος δρόμος οδηγεί στο χωριό σου;" και όπου του δείξει θα πάει.

Ανώνυμος είπε...

αλλη απαντηση στο γριφο ειναι και η ερωτηση ''ποιοσ δρομος θα μου απαντουσαν οι ανθρωποι απο την αλλη φυλη πως ειναι ο δρομος για το χωριο των φιλησυχων;'ο εξερευνητης θα επιλεξει τον αλλο δρομο απο αυτον που θα του δειξει ο ανθρωποσ στο σταυροδρομι!!!!

pantsik είπε...

Σωστό, αλλά πιο πολύπλοκο.

Ανώνυμος είπε...

ki an einai o antropofagos ti ta kanei?

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Θα του πει: "δεν έχεις χρόνο να με φας γιατί έρχεται λιοντάρι"

Ανώνυμος είπε...

sosto

Σοφοκλής είπε...

με βάση το προηγούμενο πρόβλημα
"Εδώ είναι ο παράδεισος",
ο εξερευνητής θα τον ρωτήσει,
Αν ήταν εδώ ένας ανθρωποφάγος ποίο μονοπάτι θα μου έδειχνε ότι οδηγεί στους φιλήσυχους.

έστω το αριστερό μονοπάτι είναι των φιλήσυχων, οπότε Αν ο εξερευνητής πέσει πάνω σε φιλήσυχο θα του δείξει το δεξί, ενώ ο ανθρωποφάγος επίσης θα του δείξει το δεξί. Οπότε διαλέγει τον άλλο δρόμο από αυτό που θα του δείξει ο άνθρωπος στο σταυροδρόμι!!

Όπως το ανάφερε και ο ανώνυμος 15/2/11

εννοείτε ποίο πολύπλοκο :)

Ανώνυμος είπε...

αφου λεει οτι ειναι σε ολα ιδιοι εκτοσ απο απο το να λενε αληθεια η ψεματα με την ερωτηση π τ κανει πωσ θα 3ερει αν ειναι ανθρωποφαγοσ η φυλισυχος?

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Δεν χρειάζεται να το ξέρει αυτό. Αρκεί που είναι σίγουρος για το δρόμο που οδηγεί στο χωριό των φιλήσυχων.

Ανώνυμος είπε...

επισης θα μπορουσε να ρωτησει ποιο ειναι το χωριο των ιθαγενων... ο φιλησυχος θα του ελεγε το μονοπατι προς το χωριο του, και ο ανθρωποφαγος θα του εδειχνε το χωριο των φιλησυχων παλι, αφου θα υπονοησει οτι δεν ειναι ιθαγενης με αυτον τον τροπο, οντας ψευτης.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Αν ο ανθρωποφάγος του έδειχνε το χωριό των φιλήσυχων τότε θα είχε πει την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να ρωτήσει:
"Είναι αυτός ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό των ανθρωποφάγων;"
Αν του απαντήσει ναι:
Αν ο ιθαγενής λέει αλήθεια θα πάρει τον άλλο δρόμο.
Αν ο ιθαγενής λέει ψέματα θα πάρει τον άλλο δρόμο.
Αν του απαντήσει όχι:
Αν ο ιθαγενής λέει αλήθεια θα πάρει αυτόν τον δρόμο.
Αν ο ιθαγενής λέει ψέματα θα πάρει πάλι τον ίδιο δρόμο.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Δεν ξέρει όμως αν ο ιθαγενής λέει αλήθεια ή ψέματα. Άρα με την ερώτηση που προτείνεις δεν θα ξέρει τι να κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Μου άρεσε η απλή λύση σας.
Είναι το παρακάτω σωστό ;
Ποια από τα τρια μονοπάτια οδηγούν στους φιλήσυχους ; (ως τρίτο θεωρούμε αυτό απ'οπου έρχεται ο εξερευνητής)

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 31 Ιανουαρίου, 2021 00:55: Καλημέρα. Δεν είναι σωστό γιατί ο φιλήσυχος θα δείξει το χωριό του ενώ ο ανθρωποφάγος θα δείξει είτε το δικό του χωριό είτε το δρόμο που ήρθε ο εξερευνητής. Αν τελικά ο ιθαγενής δεν δείξει τον δρόμο που ήρθε ο εξερευνητής δεν θα ξέρεις ποιος δρόμος οδηγεί στους φιλήσυχους.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!
Γιατί ο ανθρωποφάγος θα δείξει είτε το ένα ειτε το άλλο, και όχι και τα δυο;
Η ερώτηση ξεκινούσε με "Ποια" και οχι "Ποιο", εφόσον ο ανθρωποφάγος λέει πάντα ψέμματα και του προσφέρονται παραπάνω απο δύο επιλογές, θα υποδείξει δυο μονοπάτια ως συνεπής ψεύτης.

Η απάντηση σας ισχύει για την ερώτηση "Ποιο μονοπάτι"

pantsik είπε...

@Ανώνυμος στο Γρίφοι τη 31 Ιανουαρίου, 2021 11:00: Πάλι δεν βγαίνει άκρη γιατί ο ιθαγενής θα μπορούσε να δείξει και τα τρία μονοπάτια ή τα δύο εκτός αυτού που ήρθε ο εξερευνητής. Ξέρουμε ότι είναι ψεύτης αλλά δεν ξέρουμε ποιος δρόμος οδηγεί στους φιλήσυχους. Η υπόδειξή του θα ήταν ψευδής επειδή έστω και ένα από τα μονοπάτια που υπέδειξε ήταν λανθασμένο (λογικό ΚΑΙ).